duminică, 3 martie 2013


ASADAR, ELEFANTII MARSALUIESC


                                                                               
       

  “Iubire, niciodata violenta!...                                                                                          
Amintiti-v-o ca pe o viitoare frumoasa
Promisiune a zilei de maine”       MJ
                                                                          


          „Un fapt curios despre elefanti este aceasta: Pentru a supravietui, ei nu au voie sa se prabuseasca. Orice alt animal se poate poticni si se poate ridica din nou. Dar un elefant sta intotdeauna in picioare, chiar si cand doarme. Daca unul din turma aluneca si cade, devine neputincios. El zace, cazut pe o parte, prizonier al propriei greutati. Desi ceilalti elefanti, impinsi de primejdie, se vor strange in jurul lui si vor incerca sa-l ridice din nou, acest lucru nu pare a fi deajuns in a-l ajuta. Cu respiratia greoaie, inceata, elefantul prabusit moare. Ceilalti stau de veghe, apoi incet, incet, pornesc mai departe.

Acest lucru l-am invatat din cartea numita „natura”, dar ma intreb daca are dreptate. Nu exista, oare, un alt motiv pentru care elefantii nu pot sa cada? Poate ca ei au decis sa nu. Sa nu cada este misiunea lor. Ca cei mai intelepti, dar si cei mai rezistenti intre animale, au facut un pact - Imi imaginez ca asta a fost in urma cu eoni de timp, cand erele glaciare s-au incheiat. Mutandu-se, in turme mari, de la o margine la cealalta a pamantului, elefantii au observat pentru prima data oameni, fiinte minuscule umbland dupa prada, prin ierburile înalte, cu sulitele lor de cremene.
"Ce teama si ce furie are aceasta creatura!" au reflectat elefantii. "Totusi el are de gand sa mosteneasca pamantul! Suntem suficient de întelepti pentru a vedea asta. Sa
ne gandim din timp la un exemplu pentru el."

Apoi elefantii si-au pus capetele lor carunte laolalta si au meditat.Ce fel de exemplu ar putea ei sa ii arate omului?
Ar fi putut sa-i demonstreze ca puterea lor era mult mai mare, ceea ce cu siguranta era adevarat. Ar fi putut sa-si afiseze furia in fata lui, acesta fiind destul de napraznica pentru a stramuta paduri intregi. Sau ar fi putut domni peste om prin frica, calcandu-i ogoarele si strivindu-i colibele.
In momentele de frustrare puternica, elefantii salbatici vor face toate aceste lucruri, insa ca si grup, punandu-si capetele laolalta, au decis ca omul ar invata mult mai bine printr-un simplu mesaj.

„Sa-i aratam respectul nostru pentru viata", au spus ei!
 Si din acea zi, elefantii au fost linistiti, rabdatori, creaturi pasnice. Au lasat oamenii sa-i calareasca si sa-i exploateze ca sclavi. Exilati din marile campii africane unde au trait odata ca lorzi, au permis copiilor sa rada de trucurile lor de la circ.
Dar cel mai important mesaj al elefantilor se afla in deplasarea lor. Pentru ca ei stiu ca a trai inseamna a se muta. Zori de zi, după zori de zi, generatie dupa generatie, turmele marsaluiesc, o masa mare de viata care nu se lasa doborata niciodata, o forta de neoprit a pacii.

Animale nevinovate, nu banuiesc ca, in tot acest timp, vor pica de la un  glont cu miile. Vor zacea in praf, mutilati de nerusinata noastra lacomie. Masculii mari cad primii, astfel incat fildesii lor pot fi prelucrati in brelocuri. Apoi, cad femelele, astfel ca oamenii sa poata avea trofee. Puii fug tipand din cauza mirosului de sange al propriilor mame, si asta ii face sa nu poata fugi din fata armelor. Tacuti, cu nimeni alaturi care sa-i ingrijeasca, ei vor muri, de asemenea, si toate oasele lor se vor albi in soare.

   În mijlocul atat de multor condamnari la moarte, elefantii ar putea sa renunte. Tot ce trebuie sa faca este sa se  lase la pamant. Asta ar fi de ajuns. Ei nu au nevoie de nici un glont: Natura le-a dat demnitatea sa se intinda si astfel sa-si gaseasca odihna. Dar ei isi aduc aminte de vechiul lor pact si de angajamentul lor pentru noi, care este sacru.
Asadar elefantii marsaluiesc, si fiecare calcatura a lor scoate cuvintele din tarana: 
" Priveste, invata, iubeste! Priveste, invata, iubeste!" 
Poti sa le auzi? Intr-o zi, spre rusinea noastra, fantomele a zeci de mii de lorzi ai campiilor vor spune:
 "Noi nu va uram! Voi, nici acum, nu intelegeti asta? Am fost dispusi sa cadem, astfel incat voi, dragii fiinte lipsite de demnitate, sa nu mai cadeti vreodata! „ 

                                      Michael Jackson/ Dancing the Dream/ So, the Elepthants march 


**********************
            Am ales acest eseu, ca pe unul dintre cele mai cutremuratoare exemple pe care natura o da omului.
Prin aceasta lectie de respect si pretuire a vietii, de demnitate si rezistenta a elefantilor in fata vicisitudinilor si a condamnarilor la moarte, acest incredibil artist isi demonstreaza inca o data talentul in exprimarea si evocarea celor mai puternice emotii. Fiecare dorinta, fiecare gand, fiecare particula i-o simti vibrand la unison cu subiectul. El face parte din subiectul pe care il trateaza, nu este mai presus de el.
Da viata eseelor, avand un dar divin in a ne atrage pe noi, cititorii, sa facem parte din ele.   
In ciuda tuturor, crede ca lumea poate fi vindecata de rautate, de egoism, de egocentrism, de lacomie, de nepasare. Nu crede in sentimentalisme. Dar crede cu putere in iubire, in legatura profunda dintre fiintele umane si da un sens acestei conexiuni, atragand in acelasi timp atentia asupra problemelor care nu sunt inafara, ci inauntrul nostru.
Fiecare lucrare a sa, fiecare mesaj are un incredibil impact emotional. Talentul desavarsit ce vine din interiorul fiintei sale directioneaza atentia si starea emotionala spre problema in sine. De fiecare data, ajungi sa te intrebi: „Cat de mult stiu, cu adevarat, despre viata pe Pamant? Ce responsabilitate simt pentru creaturile din afara micului meu spatiu”(MJ)


Cu fiecare cuvant tradus, al acestui eseu, am realizat cat de profunda este legatura dintre artist si creatia sa.
 Este nu numai istoria vietii nobilului elefant si a conditiei sale, ci, prin similitudine, este istoria propriei vieti, a propriilor aspiratii, a demnitatii cu care a stiut sa reziste in fata celor care au dorit sa-i striveasca talentul, personalitatea, caracterul profund uman.
A vointei prin care, el insusi a fost un mesager al nonviolentei,al unitatii in realizarea idealurilor de pace, dand, prin aceasta, un exemplu umanitatii.

Precum masa mare a elefantilor in marsul lor, asa el insusi a fost, in multe feluri,”O forta de neoprit a pacii”.
Precum calcatura elefantilor in tarana, asa cantecele sale au scos la iveala cuvinte purtatoare ale unui singur mesaj: „Priveste, invata, iubeste!”

Iar finalul...finalul este zdrobitor: “Eu nu v-am urat! Voi, nici acum nu intelegeti asta?...”




 Traducere si adaptare: Dorina AM

28 de comentarii:

  1. Wow...asta e doar...prea...Prea ceva.
    De cand am stiu, mi-au placut elefantii. Elefantii au fost animalele mele preferate, de cand aveam vreo 3 ani. Am umblat pe la toate gradinile zoologige din tara, pana pe la 12 ani, in sprenta de a vedea un elefant. Apoi, accidental am dat de un circ undeva prin Iasi. Si am zis ca sa ma duc. Si acolo, SURPRIZA! Elefanti. In timpul pauzei erai lasat sa mergi in spate, sa vezi animalele. Trebuia sa platesti, desigur. Si am mers direct la elefanti, nu imi pasa de lei, de tigrii, de camile...le mai vazusem...si inca de atatea ori. Erau acolo, in spate, ei, elefantii. In fata lor era doar un gard din beton, fara gauri, mai mic de un metru, greus de vreo 2. Si, desigur, un garduler mai mic, care nu te lasa sa te apropii de ei. Si am stat si m-am uitat la gard, si ma gandeam ce s-ar intampla daca evadeaza/ Un domn in varsta, cu machiaj de clown inca pe fata, a venit si mi-a zis "Elefantii nu pot sa sara".

    Niciodata n-am stiut de ce imi plac asa mult. Pentru mine, reprezentau un model, stiam ca strabat kilometrii intregi. Dar pentru mine erau un exemplu de putere, de vointa, de perseverenta...niciodata, pana acum, nu i-am inteles, asa cum i-a inteles Michael...

    Cred ca el avea sufletulul unui elefant. In ciuda tuturor gloantelor care se aruncau in el, a rezistat. A rezistat, a mers mai departe, si nu a cazut. Pana cand, nenorocitii au reusit sa-l doboare. Si atunci n-a mai avut putere sa se ridice. In ciuda tutror rautatilor, el nu i-a urat...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tuturor ne plac animalele de la circ. Insa nu realizam la ce privatiuni sunt supuse pana a ajunge la perfomantele care ne incanta. Inca de cand sunt mici, sute de elefanti sunt legati, batuti si infometati zile in sir de catre dresorii lor. Totul, doar pentru a le distruge personalitatea si a-i face sa fie obedienti. Multi dintre ei mor din cauza ranilor, a stresului sau din cauza suferintei provocate de uciderea familiei lor. Pentru fiecare pui de elefant care este transportat ilegal, alti cinci care fac parte din familia acestuia sunt ucisi cu sange rece.

      Ștergere
    2. Bai. Ho. Scuza-mi exprimarea rudimentara, dar ce zici tu aici e prea de tot. De unde sti matale ca mie imi plac animalele de la circ? Eram un copil de 10 ani la momentul in care s-a intamplat actiunea propriu-zisa. Ce voiai sa gandesc atunci? Cat de maiestuase si frumoase sunt acele fiinte, sau cat de greu le-a fost si le e in continuare in locul in care se afla. In plus, imi spui toate chestiile astea ca si cum nu le-as sti. Am dat un exemplu, din singura mea experienta pe viu cu elefantii. Lasa-ma sa imi cer scuze, ca n-am avut posibilitatea sa ma duc in Africa sa-i vad in mediul lor natural.
      In plus, ce ziceti voi aici despre oameni nu e corect. Sunt de acord, ca, mereu, exista acea oaie neagra, mai exact genul ala de oameni rai. Dar e total gresit sa numeste omul "factorul determinant al unui genocid mut si trist". Suna ca si cum toti ar fi la fel. Pana la urma, daca tu asta te simti, e strict problema ta. Eu cred ca specia umana e capabila de mai mult Eu sunt de parere ca, in loc sa stam si sa-i criticam pe cei care sunt ca noi, mai bine a ridica un deget in favoarea schimbarii. Judecand, criticand si lovind oamenii unde-i doare mai tare, nimeni nu castiga nimic.

      In plus, Michael Jackson a iubit oamenii. Daca nu, nu le-ar fi oferit tot ce le-a oferit.

      Ștergere
    3. "PRIVESTE, INVATA, IUBESTE!..."

      Ștergere
  2. Dorina, draga, multumesc din suflet pentru aceasta postare! E incredibil cum poate sa te faca sa te cutremuri acest poem. Inca o data ma conving ca MICHAEL a fost o fiinta speciala, deosebita, a fost "trimis" aici cu un scop precis, si el a stiut bine asta. Si, da, MICHAEL a inteles atat de bine elefantii pentru ca era ca ei. El a tinut piept tuturor relelor care erau indreptate asupra lui si nu s-a lasat doborat. Asa cum elefantii nu vor sa fie vazuti doborati la pamanat, asa nici MICHAEL nu a lasat sa se vada ca i-a fost sfasiat sufletul atunci cand unii au improscat cu noroi in el. Din contra el a continuat sa-si duca la indeplinire misiunea, fara rezerve.
    Sfarsitul acestui poem e sfasietor : "Noi nu va uram! Voi, nici acum nu intelegeti asta? Am fost dispusi sa cadem, astfel incat voi, dragii fiinte lipsite de demnitate, sa nu mai cadeti vreodata!". Puternicele pachiderme nu urasc oamenii, desi ei ii vaneaza si ii folosesc ca sclavi. E cutremurator! Nu pot explica sentimentul care ma cuprinde regasindu-l chiar pe MICHAEL in acea fraza de la final. El nu i-a urat pe cei care au incercat si, in cele din urma, chiar l-au doborat! El a fost dispus sa se sacrifice pentru a face lumea mai buna!

    Marinela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa fie oare, elefantii cei sortiti sa duca mai departe visul lui Michael? In loc sa o faca oamenii...

      Ștergere
    2. Aceleasi simtaminte puternice le-am avut si eu.
      Chiar daca povestirea a fost scrisa inainte de ’92, eu si acum o vad ca pe o premonitie a continuitatii propriei vieti, dar si a propriei regasiri prin reintoarcerea in creatie …ca intr-un ciclu fara sfarsit…!.

      Ștergere
    3. Raspuns la raspuns
      Probabil ca, in „frica si furia” unora care sunt responsabili de masacrare, unul dintre motivele care-i determina la asemenea fapte „extreme”, este cel invocat de tine mai sus. Intotdeauna, somnul ratiunii, va naste monstrii... ! Macelariti cu miile în fiecare an, blanzii si inteligentii elefanti se vad amenintati cu disparitia iminenta. In curand, ei vor deveni o simpla amintire.

      Ștergere
  3. "Acolo unde ignoranta este stapanul nostru, nu exista posibilitatea unei paci reale." Dalai Lama

    Animalele isi stiu "drumul", doar omul rataceste pe cararile ce duc ACASA. Pana umanitatea nu v a scapa de acesta boala cumplita, ignoranta, totul va fi asa cum stim.
    Michael a fost rapus, precum elefantii vanati. Dar drumul lui nu s a oprit, el merge innainte! A lasat AVERE "copiilor" lui, ca drumul lui sa nu se opreasca aici, odata cu caderea lui. Prin muzica lui, el inca mai traieste, el inca e aici printre noi...sa l facem mandru de asta. Om cu om, cu rabdare, caci stim ca e nevoie de muunca pt o schimbare la nivel inalt.
    Noi inca gustam din pomul binelui si raului...vom mai gusta o perioada destul de lunga pana cand, toti ne vom trezi din "cosmarul" nostru "dulce"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu buna stiinta, sau din ignoranta, in afara de valoarea artistica, valoarea sa umanitara si spirituala nu a fost mediatizata. Si astazi se insista prea putin asupra ei.
      Refuzul de a cunoaste, aceasta este adevarata ignoranta!

      Ca multi alti oameni de valoare, care prin actiunile sau mesajele lor au ajuns sa reprezinte o forta, Michael a fost urmarit pentru a i se distruge, incet-incet, personalitatea, pentru a i se zdrobi demnitatea si puterea de a merge mai departe, de a se ridica si de a mai crea. Vointa enorma, disponibilitatea de a munci si de a se darui fara limita artei sale, spiritul sau vizionar, talentul managerial, umanitatea sa, iubirea pentru intreaga Creatie, extraordinarul impact pe care l-a avut asupra publicului, asupra maselor mari de oameni de pe toate continentele, au reprezentat atributele unei personalitati marcante, care incomoda si inca incomodeaza prin insasi maretia ei.
      Mostenirea artistica si spirituala pe care a lasat-o, impune celor care, intr-un fel sau altul, o merita!
      Si sunt, inca, atat de multi aceia!

      Ștergere
  4. 1. Elefantii sunt vegetarieni.

    2. Elefantii sunt puternici.

    3. Elefantii au memorie buna.

    4. Elefantii sunt foarte inteligenti.

    5. Elefantii sunt prietenosi.

    6. Elefantii cresc pe toata durata vietii.

    7. Elefantii dorm 2 ore pe zi.

    Dar oamenii?

    Eu am reusit sa am, azi, numai indoieli si sa nu mai ridic ochii spre cer decat ca sa stiu cand trebuie sa iau umbrela.
    Multumesc Michael Jackson .....

    D.F.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Omul?!
      De sute de ani, departe de „civilizatie”, el este factorul determinant al unui genocid mut si trist: masacrarea uriaselor mamife de uscat. Marimea sau forta lor impresionant de puternica nu le poate salva de lacomia omului. Fildesii lor au ajuns în prezent sa alimenteze razboaiele locale si sa umple conturile bancare ale celor care dirijeaza aceste adevarate campanii de exterminare ale unei specii care a reusit sa supravietuiasca timp de milioane de ani, pentru a se vedea decimata de foamea de bani a omului modern...

      Ștergere
  5. “Cartea “Dancing the Dream” este conceptia personala, provocatoare, halucinant de atragatoare a unui om, despre lumea ce ne inconjoara si despre universul interior al fiecaruia dintre noi.
    Daca proza si poezia sa s-au axat pe creativitate, pe oamenii care l-au inconjurat, sau pe situatia dificila a nobilului elefant, toate preocuparile si observatiile sale au ilustrat convingerile in care credea, iubirea si credinta fiind piatra de temelie pentru o viata traita in bine”

    Sunt cateva ganduri cuprinse pe coperta cartii 'Dancing the Dream", ale carei poeme si eseuri reflecta atat de bine personalitatea lui Michael Jackson, dorinta sa de a transforma lumea intr-un loc mai bun.

    D.F.


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alte cateva ganduri sunt cele ale actritei Elisabeth Taylor, din “Introducere” la “Dancing the Dream”:

      “…Unicitatea lui Michael ar putea consta in faptul ca toate realizarile sale, premiile sale, nu i-au alterat sensibilitatea si preocuparea pentru bunastarea celorlalti, grija adanca si iubirea pentru familia si prietenii sai, si în special pentru toti copiii lumii. Cred ca Michael este ca o hartie de turnesol. Intotdeauna incearca sa invete ceva în plus. Are o inteligenta alarmant de sclipitoare.
      Este, in acelasi timp, foarte curios si vrea sa se inspire de la cei care au supravietuit. Oameni care au dainuit.”

      La toate acestea, as adauga grija si preocuparea sa continua fata de natura, fata de animale, fata de poluarea alarmanta a mediului, fata de incetarea crimelor de razboi, vindecarea lumii insemnand, in viziunea sa, in primul rand, propria noastra vindecare.

      Ștergere
  6. O prezentare uimitoare a similitudinii dintre destinul artistului si cel al pachidermelor, dar si o caracterizare emotionanta a dansului, ca expresie a iubirii continue a artistului, am gasit-o intr-un eseu numit “Dansand visul (1992) si poetica onirică a lui Michael Jackson (I)” a lui Dragos Visan (Tulceanul), profesor de literatura, admirator al artistului si al artei sale.

    “….Se observa ca parabola poate substitui povestea autarhica a propriei existente...”
    Este foarte posibil ca autorul sa-si fi radiografiat aici propriile combustii interioare, de elefant, care n-a vrut sa se opreasca niciun moment din cariera sa artistica….
    Michael Jackson vedea in somnul sau eventuala cadere la pamant, o prefigurare a opririi “marsaluirii” sale, precum in cazul pachidermelor...
    ……………………….
    Atmosfera creata in tot volumul “Dansand visul” ne face sa ne intrebam daca dansul nu a fost pentru autor o expresie a iubirii continue, dubland execuţia coregrafico-muzicala cu semnificatiile viselor sau propriilor idealuri.
    Daca s-ar scrie în viitor o psihologie a artei sale initiatice de dansator, s-ar gasi multe elemente cu aerul de vraja indus irational spectatorilor, dinspre luciditatea benefica a samanilor amerindieni sau africani. Frazarea aproape cantata a schitei lirice si autobiografice “Asa ca elefantii marsaluiesc” ne fac sa ne gandim la muzica negrilor, la blues-ul original, la continuitatea melodica a jazzului din New Orleans, pentru ca ideea emanciparii si civilizarii continue a negrilor si amerindienilor din S.U.A. strabate, ca firul Ariadnei prin labirint, creatia artistica a lui Michael Jackson…”

    RăspundețiȘtergere
  7. O postare minunata , facuta parca ,, cadou '' la inceputul acestei luni minunata .... martie !
    Cu aceasta ocazie urez ,, LA MULTI ANI '' tuturor doamnelor si domnisoarelor !
    .
    .
    O comparatie minunata intre MJ colosul muzicii si elefantii colosii regnului animal .......
    Sa ne gandim ca unui elefant ii este frica de un soricel , dar in acelasi timp ramane unul dintre cele mai neinfricate animale de pe glob , si in acelasi timp poate cel mai calm animal si cel mai sufletist !
    La fel cum zicea si MJ , elefantii au dat cel mai bun si corect exemplu omului , sa fi rabdator , pasnic , unit, cugetat si sa iti pase de semenii tai ........... poate si omul ar fi reusit sa invete ceva , sau poate ar fi avut aceeasi fire , dar din pacate tot omul a inventat ,, banu '' ... ,, aceast obiect'' care din pacate face ca omul sa isi piarda mintile , sa distruga tot ce ii este drag , sa isi calce pe onoare , sa calce orice in picioare , pentru ce ??? pentru un amarat de ,, obiect '' .
    - Din aceste cauze , a suferit si MJ , au suferit - sufera - si vor suferi toate animalele , toata planeta ....... si in finala , dar poate va fi prea tarziu chiar toti oamenii vor suferii !

    Un mare mafiot spune ,, Nu banii aduc fericire , ci numarul lor '' ......... ,,Imi trebuie atati bani , exact cati am nevoie '' ...... ar fi minunat daca toti am uita de cati bani am avea nevoie , si ne-am indrepta toti privirea catre planeta , si catre ocrotirea si catre binele tuturor !


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai sesizat foarte bine trasaturile de caracter pe care Michael pune accentul. Sunt trasaturi ale elefantilor priviti nu individual, ci ca entitate, ca o masa mare de viata, compacta, care stie foarte bine care-i este scopul, cat de mult poate realiza prin unitate. Unitatea le da forta, le da curajul, le da puterea de a-si ajuta semenii, de a ramane neclintiti alaturi de ei, pana cand acestia parasesc lumea trecand in nefiinta.
      O entitate pasnica, rabdatoare in scopul ei de a nu-si calca un legamant sacru, de a continua sa reprezinte o forta a pacii. O entitate cugetata, care a gasit de cuviinta sa arate umanitatii ca nu forta este unica solutie pentru rezolvarea unor probleme. Ci intelepciunea.
      Intelepciunea, acea trasatura de caracter care indeamna spre folosirea mintii in gasirea unor solutii care sa nu implice distrugerea mediului, a vietuitoarelor, a rasei umane.
      Intelepciunea care trezeste in noi adancul respect fata de viata si fata de batrana planeta pe care inca mai traim.

      Ștergere
  8. Desi stiu ca intrebarea urmatoare nu are nicio legatura cu subiectul,totusi am sa o pun : mai are cineva vesti despre monumentul inchinat lui Michael ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare foarte rau ca nu pot da un raspuns, nefiind implicata in realizarea acestui proiect.
      Pot sa spun ca, la vremea respectiva, m-a bucurat foarte mult initiativa.
      Sunt sigura ca ar fi fost un monument deosebit.

      Dar nu mai deosebit decat spiritul lui, purtat cu caldura in sufletul nostru!

      Ștergere
  9. Priveste, invata , iubeste,

    Siruri tacute de uriasi ai campiilor al caror mesaj este exprimat prin limbajul propriilor trupuri marsaluiesc condusi de glasul Pamantului, inarmati cu intelepciunea de a alege o cale pasnica in exprimarea propriilor suferinte si nevoi spre atingerea scopului suprem: inlaturarea urii si nedreptatii, conservarea vietii in pace planetara.
    Antrenati pe drumul supravietuirii, duc cu ei realizarea misiunii speciei dar si povara marilor dureri.
    Destinul elefantului - destinul omului OM ,intr-o lume dominata de nedreptate, lacomie si cruzime.
    Destinul elefantului - destinul omului MICHAEL ce si-a purtat greutatea propriei valori cu demnitate respect si iubire.
    Intorcandu-ne catre noi, apoi catre ceea ce ne inconjoara, constatam ca mediul reflecta starea noastra interioara.
    Ratiunea ne obliga la autocontrol iar libertatea de actiune la responsabilitate si infranarea dezlantuirii necontrolate a propriilor impulsuri.
    Sangele miilor de elefanti masacrati ne indeamna sa traim la comuniune cu natura - careia avem obligatia -
    ,,Sa-i aratam respectul nostru pentru viata”

    Afrodita

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, Afrodita. Pentru cuvintele si gandurile minunate. Pentru aceasta prezentare autentica a ingemanarii destinelor intr-o aspiratie comuna: cea a “conservarii vietii in pace planetara”.
      “Vindecarea Lumii” a fost una dintre preocuparile importante ale lui Michael, reflectata sub diferite forme in arta sa.
      O preocupare ce ilustra convingerea adanca in care credea.

      Pornind de la ideea ca tot ceea ce exista in jurul nostru este parte a intregului universal, ca nimeni nu este superior sau inferior celuilalt, a incercat sa dea o noua dimensiune ideii de mentinere a echilibrului natural, ideii de a trai in armonie cu noi insine si cu tot ceea ce ne inconjoara.
      A trai o viata constienta insemnand folosirea cu responsabilitate si discernamant a liberului arbitru.
      .

      Ștergere
  10. Prietena de suflet al lui Michael, Elizabeth Taylor iubea animalele, iar Michael iubea oamenii si natura privite ca un tot unitar. Calatoria elefantilor prin vastele savane africane se aseamana cu calatoria intiatica a lui Michael in jurul lumii. El intuia ca destinul sau poarta ceva din predestinarea elefantilor nascuti ca sa marsaluiasca fara ragaz. La fel si Michael intrat in valtoarea ametitoare a industriei muzicale nu se mai putea opri. "Vanat" de profitorii din jurul lui, el stia ca la un moment dat va cadea si o va face cu demnitatea "lorzilor" savanelor. Iubind pana la capat. Parabola elefantilor captivi in circuri este proiectia destinului sau de artist captiv in lumea orbitoare a showbizz-ului.

    Mihai Victor

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, Mihai-Victor, asa cum va multumesc tuturor! Randurile scrise de voi imi intaresc convingerea ca Michael s-a facut inteles intr-un sens mult mai profund decat ar parea la prima vedere.
      Diversitatea situatiilor, a interdependentelor, a legaturilor om-natura-destin al artistului, sesizate si puse in lumina de catre voi, m-au surprins, lasandu-ma de multe ori fara cuvinte si, evident, emotionata de-a dreptul.

      Ca o completare, pentru noi toti, cuvintele lui ar putea fi acestea:
      „Pamantul pe care-l impartim cu totii, nu este doar o piatra aruncata in spatiu, este o locuinta unde exista viata. Planetei ii pasa de noi toti si merita, in schimb, grija noastra...
      Trebuie sa incepem, in primul rand, cu curatarea propriilor noastre inimi si minti.... Cu cat ne vom schimba mai repede, cu atat mai usor ne va fi sa resimtim dragoste pentru Planeta Mama, iar ea ne va da cu atata sinceritate iubirea inapoi.”
      M.J./ Dancing the Dream/ Mother Earth

      Ștergere
  11. Urma stramosilor

    “El traise in desert toata viata sa,dar pentru mine totul era nou,”Vezi acea urma de nisip?!! ma intreaba el,aratand spre un loc pe stanca.
    M-am uitat cat de aproapre am putut .”Nu,nu vad nimic.”am spus.
    “Aici e esentialul”,rase el.”Acolo unde nu poti vedea o urma,acolo stramosii au pasit..”
    Am mers putin mai departe si imi arata spre o deschizatura ,sus,pe peretele de gresie.”
    “Vezi casa ceea acolo sus?”,ma intreba el.M-am uitat foarte bine “Nu e nimic de vazut.”
    ”Esti un bun elev!”El zambi “Acolo unde nu e nici acoperis ori horn,acolo,cel mai probabil,stramosii au locuit”.
    Am facut o cotitura si in fata noastra s-a deschis o priveliste fabuloasa-mii si mii de flori ale desertului inflorite.
    ”Poti sa vezi daca lipseste ceva?”,ma intreba el.Am clatinat din cap.”Sunt doar valuri si valuri de frumusete .“
    “Da” spuse el cu o voce joasa.”Acolo unde nimic nu lipseste ,acolo stramosii au lucrat pamantul si au recoltat.”
    M-am gandit la toate astea ,cum generatiile trecute au trait in armonie cu pamantul ,nelasand nici o urma care sa raneasca locurile unde am trait.
    In tabara,in acea noapte,am spus:”Ai omis un singur lucru.”
    “Care e acela?”,ma intreba el.
    “Unde sunt ingropati stramosii?”
    Fara sa raspunda,el isi impinse toiagul in foc.O flacara luminoasa s-a inaltat inspre cer si a disparut.Profesorul meu m-a strafulgerat cu o privire care ma intreaba daca am inteles lectia.Sedeam calm si tacerea mea i-a spus ca am inteles.


    Michael a iubit Pamantul atat de mult! Ar fi vrut sa-l protejeze de tot ceea ce ar putea sa-l raneasca.Asa cum stramosii au trait aici in armonie cu pamantul,fara a lasa nici o urma,fara distrugeri,fara poluare,dar cu DRAGOSTE,cu multa DRAGOSTE.
    Marinela.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Numai acum, dupa ce am citit ce ai scris tu, Dorina, realizez ce am omis: sa mentionez ca eseul "Urma Stramosilor" este scris de Michael si apare in volumul "Dancing the Dream" sub denumirea de "Mark of the Ancients".
      Va cer, tuturor, scuze.

      Marinela

      Ștergere
  12. Un eseu deosebit de inspirat din volumul “Dancing the Dream”, amintind de vremurile in care oamenii traiau in armonie cu natura, trecerea lor prin viata nelasand urme semnificative care sa duca la distrugerea echilibrului natural.
    Iti multumesc, Marinela, ca te-ai gandit la el.
    Si mi se pare destul de bine-venit aici, unde este vorba de oameni, animale, natura, iubite si privite ca un tot unitar..
    Michael a iubit Pamanatul, iar o parte din mostenirea pe care a lasat-o in urma se refera la grija si preocuparea sa fata de problemele de mediu.
    Muzica sa a fost o platforma pentru a promova sensibilizarea ecologica.
    Deplangand distrugerea padurilor tropicale pe cale de disparitie si a habitatelor naturale, preocupat fiind de incalzirea globala si in dorinta de a “permite oamnenilor sa auda vocea planetei”, Michael a scris cantecul care a cucerit lumea, Earth Song.

    "Imi amintesc ca am scris Earth Song, cand am fost în Austria, intr-un hotel. Simteam atat de multa durere si atat de multa suferinta in situatia dificila a planetei Pamant", a spus el.
    "Pentru mine, acesta este cantecul pamantului, deoarece eu cred ca natura incearca din greu sa compenseze proasta gestionare a omului ... Cu dezechilibrul ecologic care continua, cu problemele de poluare din atmosfera, cred ca pamantul simte durerea si sufera pentru ranile profunde. "

    RăspundețiȘtergere
  13. "Am scris o carte numita "Dancing the Dream".
    Este mult mai autobiografica decat cartea Moonwalk.
    Nu este plina de barfa si scandal, sau de tot gunoiul pe care oamenii il scriu, asa ca nu cred ca oamenii ii acorda o prea mare atentie, dar a venit din inima mea.
    Este cu eseuri, ganduri si lucruri la care am meditat in timpul turneului " / Michael Jackson


    Il cautam in muzica, in ritm, in poezie, in ganduri si cuvinte...sau in propra-i unduire, in propria-i zvacnire ce vine si se pierde in neantul din care a luat fiinta.
    Acolo, e flacara ce arde-n continuu, in adancimile de nepatruns ale sufletului.
    E vesnica cautare…a acelui ceva din noi, regasit in aspiratiile, sau poate in dorintele lui, sau poate in frumusetea bucuriei de a exista si de a darui….
    Cautam speranta de a nu-l fi pierdut, de a fi in noi…aici, cu noi… vesnic, prin noi…

    RăspundețiȘtergere

AVERTISMENT!

Orice comentariu care contine limbaj jignitor la adresa autorilor blogului, a cititorilor sau a comentatorilor sai, va fi expediat in Zona Fantoma, sa-l caute pe Generalul Zod :)