duminică, 10 februarie 2013

EVAZIVA UMBRA


“In fata TA, tacerea mea se-nchina
         Cu disperarea unui...surdo-mut…”




            Imi este atat de greu sa ma exprim in cuvinte, dupa atata timp in care…. am tacut.
Dupa atata timp in care tacerea mea iti striga, neputincioasa, numele, de dincolo de zid. De acel zid invizibil ridicat intre singuratatea mea si singuratatea Ta.
Ori de cate ori imi purtam pasii in acest loc, linistea din jurul tau ma intrista pana la durere. Doar lumina ochilor tai era atat de vie, de blanda, si plina de speranta, o lumina venita parca din vremuri ancestrale pentru a patrunde dincolo de mine, esenta sufletului meu…..
M-ai asteptat…ingandurat, dar cu lumina-n suflet…
Stiai ca voi reveni. Stiai ca departe de tine, inseamna departe de mine!....
Stiai ca aici, ma voi regasi, de fiecare data, in tine…………


“Chiar daca am călătorit mult
Usa sufletului meu a rămas întredeschisă.
În agonia fricii de moarte
Nu am auzit muzica Ta.
Prin drumurile intortocheate ale memoriei
Mi-am purtat crucea în durere.

A fost o călătorie ca urmare a nebuniei,
A angoasei născute în tristeţe.
Am cutreierat in lung si in lat;
Dat înapoi dupa fiecare lovitură,
Am cautat dupa acel nectar furat
Din inima-mi ce pierduse de mult sceptrul.
In toate acele chipuri bântuite
Mi-am cautat oaza.

Într-un fel, a fost ca într-o manie a betiei,
O isterie cruda, o ceata neclara.
De multe ori am încercat să opresc
Această umbră ce ma urmarea;

Nu am putut sa o impresionez.
De multe ori, în mulţimea zgomotoasă,
În forfota unui vacarm atat de puternic,
Am privit atent înapoi pentru a-i zari urma..

Nu as fi putut sa o pierd oriunde!...
Doar atunci când am rupt toate legăturile,
După liniştea strigătelor planse,
În adâncimile acestor suspine ignite,
Durerea inchipuita a mii de minciuni
Am privit-o brusc în ochii tăi de foc!
Si dintr-o dată, mi-am găsit tinta:
Evaziva umbra era sufletul meu!”

                             Michael Jackson / Dancing the Dream/ The elusive shadow

  
       M-a marcat profund acest poem. Aceasta lupta continua cu tine insuti.
O cautare febrila, o dorinta de cunoastere a celuilalt “Eu”, a propriei umbre.
Aceasta gravitare catre cel care ne reflecta umbra, spre cel in care ne oglindim si care trezeste in noi acele parti adormite sau sechestrate in adancimile inconstientului.
O incursiune in propriul inconstient din intunericul caruia poate accede catre lumina, prin usa intredeschisa a sufletului, tot ce a fost respins din contradictia Eului cu lumea.
O lupta continua pentru ca Intunericul sa poata deveni lumina, angoasa sa poata deveni o oaza de liniste in speranta de a regasi ceea ce a fost furat si neacceptat de reguli.
In acest vartej al energiilor, in goana regasirii propriului echilibru interior, prin forfota unui vacarm atat de puternic, ne privim in ochi propria constiinta care, asemenea unei umbre, ne urmareste, pentru ca in final, sa se contopeasca pana la identificare cu propriul suflet.

O continuare in planul exprimarii artistice, a calvarului prin care poate trece un suflet. A fiecarui moment de durere, de disperare, de rascruce pe care trebuie dureros sa-l depasesti.  A fiecarui moment in care esti folosit, manipulat, calomniat, batjocorit de rautatea si interesele celor din jur, de voracitatea profitorilor, de “zambetul” binevoitorilor. Tradat de colaboratori, parasit de oamenii pe care-i consideri cei mai buni prieteni, inselat de multe ori chiar de cei  pe care ii ajuti sa se ridice din disperarea in care se zbat, incerci sa te regasesti in propria umbra care te urmareste, in celalalt “Eu”.
Incerci cu disperare sa te depasesti, sa-ti depasesti frica, sa-ti cauti echilibrul interior.
Sa regasesti increderea, propria-ti convingere ca ACOLO  UNDE  EXISTA  UMBRA,  EXISTA  SI LUMINA!
 Intr-o lume a mastilor incrustate adanc in propriile chipuri ce le poarta, in aceasta lume a chipurilor bantuite, incerci sa-ti regasesti oaza de liniste, sa te ridici si sa-ti aduni cioburile propriei inimi greu incercate.



  



 ******  Iti multumesc din adancul inimii,  Mihai!
Pentru minunatul si neasteptatul dar pe care mi l-ai facut: INCREDEREA.
In acest fel, pe timpul absentei tale, sau alaturi de tine, voi putea in continuare sa fac cunoscute idealurile lui Michael, valoarea sa umanitara, spirituala si artistica, prin postari, articole sau comentarii.
In acest fel, ii vom putea mentine flacara vie.

28 de comentarii:

  1. Adanca multumire este nu numai pentru Mihai, datorita caruia am descoperit adevarata profunzime a sufletului lui Michael, am descoperit acest loc minunat numit “acasa” care m-a inspirat in a scrie.
    Ci si pentru voi, prietenele mele. Pentru tine, Maria. Pe tine te-am cunoscut prima data. Ti-am cunoscut frumusetea poeziilor, profunzimea mesajelor pe care le poarta, bunatatea ta, faptul ca m-ai iertat ca pe-un copil care mai face si nazbatii.
    Pentru tine, Val, pentru ca ai stiut atat de bine sa ma faci sa-mi descopar lumea minunata a inocentei, sa inventez povesti pe care nu as fi crezut vreo-data ca le pot inventa. Pentru ca am alergat prin ploaie precum copiii, am salvat melcii de la inec, am simtit linistea binefacatoare a Sfinxului.
    Pentru tine, Mihaela, a carei povete si cuvinte deosebite de multumire mi-au incalzit inima. Si a carei voce a fost deosebita atunci cand mi-a cantat La multi ani ,la telefon.
    Pentru tine, Florenta. Tu ai fost cea care m-ai facut sa intru in lumea “deosebita” a povestirilor si a internetului pentru a-ti aprecia superbele videoclipuri, a caror muzica si imagine m-au inspirat.
    Pentru tine, Simona, pentru frumoasa ta poveste despre legenda fiintelor androgine care m-a ravasit de-a dreptul. Atunci am inteles pentru prima data ce inseamna sa fii numai “coridorul” prin care ideile curg de undeva.
    Pentru tine, Marinela, pentru ca mi-ai fost alaturi cu vorba buna si cu sufletul.
    Este o buna ocazie de a va multumi tuturor. Alaturi de voi, l-am cunoscut cu mult mai bine pe Michael. Alaturi de voi m-am cunoscut mult mai bine pe mine insami, cu partile mele bune, dar si cu cele rele.

    Pentru tot, va sunt adanc recunoscatoare!

    RăspundețiȘtergere
  2. DORINA?!....felicitări pentru articol!...
    Te pup și te îmbrățișez, de aici...de departe de tine....dar atât de aproape de Michael!

    Val.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc , Val. Cuvintele si prietenia ta sunt nepretuite pentru mine.
      Admiratia deosebita pe care o ai pentru Michael, chiar daca acum este in tacere, o simt atat de mult de aici, de departe de tine.
      Si o pretuiesc!

      Ștergere
  3. Wow, am ramas fara cuvinte! Dorina, stiu cu cata dragoste revii aici de fiecare data, stiu ca aici inseamna ACASA pentru tine si ca aici te regasesti, asa cum MICHAEL s-a regasit in muzica, dans si poezie. Acest superb poem m-a marcat si pe mine. MICHAEL spune in cuvinte atat de frumoase ca, de fapt, umbra e reflexia "EU-lui" nostru, e celalat EU. MICHAEL spune atat de frumos ca evaziva umbra e de fapt sufletul sau.
    Dorina, draga, eu iti multumesc din suflet pentru sufletul tau frumos, pentru tot ceea ce faci pentru a duce cuvantul lui MICHAEL mai departe.
    Eu iti sunt recunoscatoare!

    Va iubesc pe toti si ma bucur ca ne mai intalnim pe aici macar din cand in cand!

    Marinela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stii cat de mult inseamna “acasa” pentru mine, Marinela. Si stiu cat de mult inseamna Michael pentru tine. Te astept cu cuvantul, cu gandul tau bun. Dar si cu informatiile tale deosebite, atunci cand vei avea posibilitate sa o faci.

      Ștergere
  4. Sa nu privesti in urmă, ci priveste cu curaj tot ce ti-a harazit soarta! Mergi inainte cu bucurie, adunandu-ti toate puterile pentru a-ti regasi lumina mintii si a sufletului!

    Despre viata lui Michael Jackson , nu se poate scrie decat cu un toc inmuiat in lacrimi. Daca nu l-am fi avut pe Michael Jackson, ni l-ar fi creat muzica.
    Iubirea pe care Michael a avut -o pentru muzica ,este cea mai inalta fericire la care poate ajunge omul. Caci numai printr-o astfel de iubire si daruire iti poti depasi limitele...

    Daniela F.

    RăspundețiȘtergere
  5. Citind versurile acestui poem, despre lupta omului cu el insusi pentru a depasii obstacolele la care il supune viata, mi-am amintit aceste cuvinte pline de intelepciune:

    "Cand viata omului iese teafara din ratacirile eului si-si gaseste in suflet unitatea sa cu Dumnezeu, constiinta vesniciei e un semn imediat al existentei, tot asa ca lumina intr-o flacara."
    Rabindanath Tagore

    Daniela F.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daniela F., prin daruire, Michael a atins in arta sa, sublimul. El este un exeplu de netagaduit al depasirii limitelor, prin munca, perseverenta, dorinta de perfectionare, prin unicitatea iubirii sale pentru muzica.
      Chiar daca viata l-a incercat atat de greu, a reusit sa-si adune fortele, sa-si gaseasca lumina mintii si a sufletului. Si prin asta, este un exemplu demn de urmat. Apreciez cuvintele tale care imi dau curaj.

      Ștergere
  6. Sa spun ca poemul e minunat? nu are rost ... stim ca Michael este genial (si, nu este un cuvant mare) ... sa spun ca acest comentariu/postare este minunata? DA. Multumim D. pentru curajul si libertatea pe care le capeti cu fiecare postare, dar mai ales pentru dragostea, caldura si pasiunea pe care le simtim cu fiecare cuvant, propozitie, fraza ... Acolo unde este umbra, va fi precis si lumina, nu exista umbra fara lumina si invers ... merita deci sa luptam pentru ceea ce ne dorim, pentru ceea ce suntem, pentru ceilalti, pentru tot ce este frumos pe acest Pamant.

    Va urez sa va gasiti lumina, licarirea, in fiecare zi de acum inainte!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, Mia. Caldura si pasiunea izvorasc din aprecierea deosebita pentru arta, umanismul si spiritualitatea sa. Iar gratitudinea pe care cred ca i-o datoram imi dau inspiratia si curajul de a merge mai departe.
      Merita sa luptam pentru liniste si pace, pentru tot ceea ce este frumos pe aceasta planeta, prin cuvant, prin gand sau fapta. Prin unitate.
      Acesta este, de fapt, un deziderat in care a crezut. Un mesaj lasat noua.

      Ștergere
  7. ,,Muzica este graiul sufletului. Ea starneste in noi, nu instinctele,ci gandurile cele mai profunde”
    (Ludwig van Beethoven)


    Draga Dorina,
    (imi permiti aceasta adresare?)

    Este adevarat,
    Michael Jackson s-a jertfit pe sine pentru arta, amprentand ungherele cele mai adanci ale psihicului nostru cu unicitatea trairilor emotionale transmise de creatia sa.
    Unic si inegalabil, a reusit sa oglindeasca in muzica intreaga sa personalitate, innobiland-o si completand-o.
    Permanent preocupat de problemele existentiale, in cautarea adevarului si echilibrului interior, parcurgand in imaginar drumul omului de la alienare pana la lumina, mereu lovit dar niciodata infrant, reuseste intr-o lume a minciunii si ,,strigatelor planse” sa-si pastreze verticalitatea prin contopire cu propria-i constiinta,
    Permite-mi sa-ti multumesc pentru acest material plin de substanta si adevar, pentru modul in care l-ai prezentat, pentru talentul tau scriitoricesc.
    Prin prezentul tau demers ai facut ca aceasta valoare a muzicii universale sa capete noi dimensiuni chiar si in ochii celor care nu-i sunt fani si au cunoscut doar ,,adevaruri” trunchiate ale vietii sale.
    Felicitari pentru ceea ce esti!

    Cu toata consideratia,
    Afrodita

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Michael a fost unic si inegalabil si prin trairile emotionale pe care ni le-a transmis odata cu muzica si dansul sau, amprentand asa cum spui tu, psihicul nostru, spre a cunoaste sublimul si eliberarea de sine.
      Iar daca aceasta inegalabila valoare a muzicii pop a reusit sa capete noi valente si in ochii celor care nu ii sunt fani, aceasta se datoreaza calitatii deosebite artei sale care, prin acest fapt, devine nemuritoare, artistilor care ii duc mai departe mostenirea, celor care, cu pasiune si recunostiinta, nu lasa loc de uitare, dar si celor care, chiar daca nu ii sunt fani, iubesc frumosul, iubesc muzica, dansul, fiind deschisi catre adevar, catre frumusetea sufletului uman, apeciindu-i valoarea si intelegandu-l. Deosebit, Afrodita!

      Ștergere
  8. Draga Dorina,

    Ai imortalizat in acest mic eseu valente subtile ale universului unui artist ravasit de un tumult interior epuizant, un om ce a realizat chatarsis-ul la modul exemplar. Creatia sa porneste din suferinta unui suflet insetat dupa izvorul luminii ce-i proiecteaza umbra pe ecranul existentei. Crisalida unui spirit pur isi reveleaza aripile de fluture indigo doar prin sacrificiul suprem ce-l propulseaza in vesnicie.
    Felicitari pentru perseverenta si dedicatia cu care evadezi din cotidian in acest demers, pe acest blog dedicat unui totem al muzicii pop.

    Mihai-Victor

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mihai-Victor, ai surprins atat de bine, in cateva cuvinte, tumultul interior al acestui suflet greu incercat care a reusit atat de bine ca, prin arta sa, sa-si depaseasca starile de incertitudine, sa-si purifice spiritul, sa se elibereze de fortele intunericului, si in felul acesta sa-si regaseasca lumina.
      Sacrificiul suprem, propulsandu-l in vesnicie. Esti extraordinar de profund!

      Ștergere
  9. De M J am auzit prima data cu foarte multi ani in urma, el avea 5-6 ani. Ascultam EUROPA LIBERA si stiam de acolo ca se pregateste un mare artist ca sa cucereasca toate scenele lumii. Desi am urmarit toata ascensiunea lui, nu sunt un fan MJ. De fapt nu sunt FAN al nimanui . Imi place tot ce-i frumos si-atat. De data asta mi-a placut foarte mult "evaziva umbra" a lumii tale, Dorina. Frumoase si profunde randurile tale. Te astept cat mai curand cu un prim volum de versuri sau, dece nu, eseuri. Ai mult talent, esti profunda si surprinzatoare. Mult, mult succes!
    P. G.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Frumosul, iubirea pentru unicitatea a tot ce exista, ne indreapta pasii catre divin.
      Michael intruchipeaza mai mult decat valoarea unui inegalabil artist. Intruchipeaza toate acele valori care, intr-o lume decadenta, se vor a fi uitate.
      Omenia, notiunea de iubire neconditionata, toleranta care sparge zidurile si apropie oamenii prin sufletele lor, compasiunea fata de nevoile, necazurile, durerea multora dintre noi, tot ceea ce Dumnezeu ne-a daruit prin inima noastra deschisa catre El.
      Iti multumesc pentru indemn. Am sa incerc sa-l iau in seama in ceea ce priveste eseurile. Versuri nu scriu.

      Ștergere
  10. De asta ne incununa Tatal cu astfel de oameni, sa ne trezeasca iubirea, caldura, bunatatea din noi. Sa ne oglindim in ei si sa realizam adevarata noastra natura... Personalitati care dau un exemplu omenirii, oameni care ne trezesc setea de "adevar", indiferent de varsta, culoare sau nationalitate.
    Personalitati, oameni simpli, culori, forme, arta, natura, animale s.a.m.d....tot acest FRUMOS ce ne inconjoara. Casa noastra, mama pamant in toata splendoarea ei. Totul este pentru noi...o carte, un ghid, un INDEX.
    Unii prefera sa nu citeasca, sa nu vada. Nu e vina lor, fiecare isi are locul lui in "timp" si "spatiu". Sa INCERCAM sa nu i judecam, ci, la randul nostru, sa dam exemplu chiar daca rasplata nu vine "aici", "acum"......

    Ma bucur ca ai gasit o cale prin care sa aprofundezi mai mult. Michael ti a oferit acest cadou UNIVERSAL. Priveste scopul nu neaparat mijloacele prin care acesta ajunge la tine. Persevereaza in cautarea adevarului...asa te vei elibera!
    A.F.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc atat demult, A.F.! M-a emotionat profunzimea gandurilor tale.
      Spune-mi, cum ai reusit tu sa intrezaresti, atat de subtil, lumina spre care se indreapta sufletul meu?....

      "Michael ti-a oferit acest cadou UNIVERSAL. Priveste scopul, nu neaparat mijloacele prin care acesta ajunge la tine. Persevereaza in cautarea adevarului...asa te vei elibera!"

      Cuvintele tale parca sunt venite de undeva de SUS, ca o misiune, ca un testament, care imi dau curajul si forta sa merg mai departe.
      Da, intr-adevar!...Acestor personalitati, tuturor acelor oameni care ne trezesc setea de adevar si dragostea fata de tot ceea ce ne inconjoara, fata de natura, fata de semenii nostrii, fata de pastrarea vietii si a frumusetii pe planeta noastra Pamant, merita sa le ducem cuvantul si efortul mai departe.

      Ștergere
  11. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  12. Revin la “Evaziva Umbra”.
    Voi cita un fragment despre “Legea oglindirii in celalat”, din cartea “Umbra” de Adrian Nuta, cred eu foarte important pentru mesajul poemului, pentru intelegerea deplina a personalitatii acestui incredibil artist.

    “Anumite genuri de persoane sau de situatii apar periodic in viata noastra deoarece sunt chemate de noi, mai exact de acele aspecte din noi care, fiind permanent respinse, se consteleaza in umbra.
    De acolo actioneaza aidoma unor magneti, ghidandu-ne inconstient spre anumiti oameni si evenimente specifice. Se pare ca singura dorintă a Universului este ca noi să fim intregi.
    Legea oglindirii este o lege a rezonantei, deoarece creeaza situatii si pune in legatura persoane intre care exista afinitati. Altfel spus, persoanele care vibreaza pe aceeasi lungime de unda, indiferent daca sunt constiente sau nu, se atrag una pe cealalta.
    Uneori atractia inconstienta este repolarizata in constient ca respingere, dar asta nu trebuie sa ne induca in eroare. Respingerea nu există fara atractie! Poti fi atras de o persoana foarte creativă deoarece ea dinamizeaza in tine propria ta creativitate.
    Pentru cei constient orientati spre evolutie, legea oglindirii este un prieten nepretuit.
    De cate ori te observi implicat emotional intr-o relatie cu o persoana, pe o durată de timp deja semnificativa, ai ocazia sa meditezi pentru a afla ce atitudine este oglindita, si sa te intreabi:
    Ce incearca acest om sa ma invete? //// Ce aspect din mine insumi intruchipeaza?
    Daca ai inteles mesajul pe care-l purta special pentru tine, sentimentul tau va fi de recunostinta….
    Cei care au suficienta maturitate launtrica pentru a face fata furtunilor si uraganelor din viata, sunt mai apti sa accepte si mai pregatiti sa iubească fara conditii.”

    **************

    Ani de-a randul, Michael nu a facut decat sa-si caute universul pierdut al copilariei de a carui “muzica” nu s-a bucurat Acel univers dorit obsesiv dar refuzat sistematic printr-o munca istovitoare, plina insa de daruirea si bucuria creatiei in muzica si dans.
    Aceasta a fost CRUCEA pe care Michael a trebuit sa si-o poarte in durere “prin drumurile intortocheate ale memoriei”.
    In toata aceasta durere, aceasta agonie, aceasta isterie, care a inseamnat lumea din umbra a spectacolului, dar si lumea de dincolo de spectacol, cea a prietenilor , a familiei, a mass-mediei, a tuturor acelor chipuri bantuite, o lume plina de satisfactie, dar si de minciuna, de tradare, USA SUFLETULUI I-A RAMAS INTREDESCHISA CATRE INOCENTA, catre puritatea si noncomformismul acesteia. Catre iubirea fata de lucrurile ei simple. Catre spontaneitatea si lumina ei. Catre nectarul inimii de copil.

    “Eu caut lumea care m-a creat....O caut in zbaterea sufletului meu”

    Manat de o chemare launtrica, a incercat sa-si intrezareasca “umbra” ce-l urmarea tot timpul, atragandu-l obsesiv.
    De-alungul intregii vieti si-a cautat COPILARIA, acea parte adormita sau sechestrata in adancimile inconstientului. Intr-un perseverent efort de a deveni intreg, spiritul sau a cautat oglinda care sa reflecte aceasta parte ce trebuia trezita sau activata.
    Si a gasit-o in sufletul copiilor, in inocenta lor.
    In adancimile si sinceritatea ochiilor lor, el si-a gasit tinta cautata: propriul suflet.
    Celalalt “Eu”, nu era altul decat minunatul sau suflet de copil.


    RăspundețiȘtergere
  13. Michael...a fost!
    Michael este!
    Michael va fi!
    Incredibil cum un poem care transmite atata durere, ajunge intr-un final sa stinga aceasta angoasa, prin regasirea eu-lui interior !
    Cautarea sufletului de copil, ce zace ascuns inauntrul tau, poate fi acel fir de care sa te agati, atunci cand toata fiinta ta se sufoca in amalgamul vietii.


    Oana S.







    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt convinsa ca acest "eu" l-a ajutat pe Michael sa depaseasca multe momente “negre” din viata.
      A fost ca un nimb de puritate, de caldura sufletesca, de candida lumina, care l-a facut sa se intoarca catre el insusi pentru o viata noua, pentru o muzica noua.
      De fiecare data sa iti asculti inima de copil, si sa intelegi ca “ritmul ei trepidant este cel mai intelept mesaj de viata, un mesaj fara cuvinte care spune ”Traieste, fii, misca-te, bucura-te!” (M.J.)

      Ștergere
  14. Da, MICHAEL si sufletul sau de copil, MICHAEL si inima sa minunata, MICHAEL si intelepciunea sa profunda! Poemele si reflectiile sale sunt cea mai fidela oglinda a sufletului sau, poti gasi acolo inocenta unui copil, dar si intelepciunea unui om care a trecut prin multe in viata. Si toate astea izvorand din IUBIRE, pentru ca, da, inima si sufletul sau debordau de IUBIRE! Din cand in cand noi, pamantenii, suntem cadorisiti cu cate o fiinta deosebita, o fiinta care incearca sa ne faca mai buni. Dar, din pacate, unii dintre noi nu pot accepta asa ceva si incearca sa distruga tot ceea ce e bun si frumos. Asa cum spunea Elisabeth Taylor, buna sa prietena, MICHAEL nu a fost tocmai un pamantean, nu a fost de pe aceasta planeta, a fost "UN NEPAMANTEAN EXCEPTIONAL, INOCENT SI COPILAROS".
    Intelepciunea sa reiese foarte bine dintr-o alta creatie a sa din "Dancing The Dream" care mie imi place foarte mult, si anume "The Boy And The Pillow".

    Baiatul si perna

    Un tata intelept vroia sa-l invete pe tanarul sau fiu o lectie."Iata o perna imbracata in brocart de matase si umpluta cu cele mai rare pene de gasca",ii spuse. "Mergi la oras si vezi cat castigi pe ea."
    Mai intai baiatul a mers la piata, unde a vazut un negustor de pene bogat."Cat imi dai pe perna asta?", l-a intrebat. Negustorul si-a strans ochii."50 de ducati de aur, pentru ca vad ca e intr-adevar o comoara rara."
    Baiatul i-a multumit si a plecat. Apoi a vazut sotia unui fermier vanzand legume pe marginea drumului. "Cat imi dai pe perna asta?", a intrebat-o. Ea a pipait-o si a exclamat: "Cat de moale e! Iti dau o moneda de argint, pentru ca as vrea sa-mi pun capul obosit pe o asemenea perna."
    Baiatul i-a multumit si a mers mai departe. In sfarsit, a vazut o tanara taranca spaland treptele unei biserici. "Cat imi dai pe perna asta?", a intrebat-o. Privindu-l cu un zambet ciudat, ea i-a raspuns: "Iti dau un penny, pentru ca vad ca perna ta este grea in comparatie cu pietrele astea. "Fara exitare, baiatul i-a pus perna la picioare.
    Cand s-a intors acasa, baiatul i-a spus tatalui: "Am luat cel mai bun pret pentru perna ta." Si i-a dat penny-ul.
    "Ce?", a exclamat tatal. "Perna aia valora cel putin o suta de ducati de aur."
    "Asta e si ceea ce a vazut un negustor bogat", a spus baiatul, "dar fiind lacom, mi-a oferit cincizeci. Am gasit o oferta mai buna decat asta. Sotia unui fermier mi-a oferit o moneda de argint."
    "Esti nebun?" , ii spuse tatal. "De cand o moneda de argint valoreaza mai mult decat cincizeci de ducati de aur?"
    "Cand iti este oferita din dragoste", raspunse baiatul."Daca mi-ar fi dat mai mult, n-ar mai fi putut sa-si hraneasca copiii. Insa am gasit o oferta si mai buna decat asta. Am vazut o taranca spaland scarile unei biserici, care mi-a oferit acest penny."
    "Ti-ai pierdut complet mintile", ii spuse tatal, clatinand din cap. "De cand un penny valoreaza mai mult decat o moneda de argint?".
    "Cand este oferit cu devotament", raspunse baiatul. "Pentru ca ea trudea pentru Dumnezeul ei, si scarile casei Lui ii pareau mai moi decat orice perna. Mai saraca decat cei mai saraci, ea avea inca timp pentru Dumnezeu. De aceea i-am oferit ei perna."
    La aceasta, inteleptul tata a zambit si l-a imbratisat pe fiul sau si, cu o lactima in ochi, a murmurat: "Ai invatat bine."

    Marinela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oricarui lucru facut cu dragoste , cu pasiune, cu daruire si devotament, ii creste valoarea care nu totdeauna este data de “greutatea in aur”.
      Michael, a stiut, a simtit asta prin toti porii fiintei sale. Si, intreaga sa viata, s-a oferit pe sine artei, neconditionat.
      Oricat de valoroasa i-ar fi fost prestatia muzicala sau prestatia in dans, prin aroganta si lipsa de dragoste nu ar fi reusit sa cucereasca complet si irevocabil atatea inimi, din toate mediile sociale, de pe toate continentele, indiferent de religie, varsta sau rasa.
      Perfectiunea spre care si-a impins arta l-a facut nemuritor.
      Dar ceea ce a dat un nimb de stralucire nemuririi, a fost “acel ceva” venit din adancul fiintei lui.
      O ingemanare de iubire fara limite, daruire pentru a depasi limite, dorinta si credinta in vindecarea durerii, dragoste fata de Dumnezeu si fata de toata creatia Sa.
      Recunostiinta pentru toate aceste daruri, te fac sa intelegi ca nu totdeauna pasajele din Biblie, predicile, sau templele sunt cele care iti dau “daruirea”.
      Ci inima ta deschisa, dornica de a-i urma pasii. Atunci, si numai atunci, se naste acea comuniune extraordinara intre tine si Dumnezeu, prin care inima ta este in Miinile Lui.
      Atunci intelegi si pretuiesti adevarata valoare a omului, a faptelor sale, a lucrurilor care prind viata si o anumita lumina, prin lumina cu care au fost create sau daruite.

      Ștergere
  15. Tu şi Eu

    Pe ţărmul vastului Ocean al Conştiinţei,
    copiii Infinitului Timp stau, umăr lângă umăr
    şi privesc vrăjiţi stelele... căzătoare.
    Bucuria regăsirii le-a şters lacrima dorului,
    le-a deschis porţile Cerului
    şi le-a permis
    (cum le-a promis),
    să afle locul magicei lentile a Percepţiei.

    Valurile le-au amintit că un Întreg sunt...,
    o singură minte, un singur trup,
    o singură lacrimă picurată pe unda
    fiecărei Treceri. Să fie doar o iluzie?
    Sau “nevinovata” difuzie
    le-a redat Credinţa
    să poarte biruinţa
    Zorilor din Noua Zi? Aflând şi acest amănut

    Copiii Infinitului Timp au reîntregit Cercul,
    Şi-au zâmbit ştrengăreşte şi s-au îmbrăţişat...
    pentru Eternitate. Locul regăsirii
    - Ţărmul vastului Ocean al Conştiinţei -,
    le-a şters lacrima dorului,
    le-a deschis porţile Cerului
    şi le-a permis
    (cum le-a promis)
    să-şi poată spune unul celuilalt:

    “Tu şi Eu,
    în fiece Timp, am fost
    mult mai mult decât ne-am
    putut imagina... vreodată...
    Tu ai fost Dorul meu,
    Eu am fost Împlinirea ta.
    Tu ai ştiut cine sunt,
    Eu... am ştiut cine eşti.
    Am fost un Întreg.
    Niciodată separaţi.

    Eu şi Tu,
    Călăuziţi de Steaua Polară,
    Acum, Aici, Astăzi
    ne împlinim menirea
    pentru că ştim cine suntem:
    Tu eşti Dorul meu,
    Iar Eu sunt Lacrima ta.
    Noi, cu Iubire putem trece
    pragul Zorilor din Noua Zi
    Senină şi Curată.

    Tu şi Eu
    Vom fi Eternul Întreg.
    Eu voi şti cine eşti
    Şi tu vei şti cine sunt.
    ... vom fi mult mai mult
    decât ne-am putut imagina vreodată!
    Eu şi Tu am devenit Noi.
    Nicicând nu vom înceta să existăm.
    Am fost, suntem şi vom fi
    Noii Zori, iviţi în Noua Zi.”

    22-28.01.2013

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In “vastul Ocean al Conştiinţei,
      Cu totii suntem copiii Infinitului Timp”

      Patrunzatoare versuri! Cu atat mai mult cu cat s-au vrut a fi pentru toti si, in acelasi timp, pentru fiecare in parte.
      In aceasta lume, a vesnicei cautari si a relativei regasiri, fiecare dintre noi simte ca are in “cineva” punctul de sprijin, sau ca el insusi reprezinta punctul de la care se poate pleca in cautatrea Noilor Zori.
      Dorinta de schimbare, dorinta de reinnoire, dorinta de unitate creeaza afinitati, il creeaza pe “noi”.
      Ne cunoastem, ne apreciem, ne gasim radacini si teluri comune.
      Pe unii dintre noi, chemarile ancestrale ii readuc impreuna. Ca intr-un ciclu fara sfarsit.

      “Impreuna vom fi mult mai mult
      decât ne-am putut imagina vreodată!”

      Este tot ce si-a dorit pana in ultima clipa, fara sa isi piarda speranta, Michael!
      Pentru o lume mai buna, vindecata.
      Si, poate, cine stie!?.., cu zambetu-i sagalnic si increzator, la aceste versuri minunate, el ar fi raspuns asa:

      “Pasarile,albinele,
      Infinitele Galaxii,
      Raurile, muntii,
      Norii si vaile
      Sunt acelasi tip de vibratie,
      Traind , respirand,
      Insufletite de energia cosmica.

      Sunt ca zvacnirea vietii
      Care vibreaza, danseaza in toate,
      De la firul de praf,
      Pana la cea mai indepartata stea.

      Haideti sa sarbatorim
      Impreuna
      Bucuria vietii!
      Haideti, sa dansam
      Impreuna
      Dansul Creatiei!”
      (M.J.J./ Dancing the Dream)

      Ștergere
  16. Minunate , toate aceste ganduri , inchinate unui mare om .............. minunati toti acesti oameni , care gandesc pozitiv , si vad adevarata si minunata parte a cuiva , nu doar partea negativa propagata de anumite persoane , interese sau aceasta mass-media scandaloasa !

    Pentru voi ..... JOS PALARIA !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multi oameni nu l-au inteles si l-au judecat gresit, in special datorita mass-mediei care i-a invadat cu brutalitate intimitatea, hartuindu-l si haituindu-l intreaga viata. Dar ce este mai trist, este ca nici acum, cand nu mai are posibilitatea sa se apere, hienele nu inceteaza a-l haitui, a-i devora imaginea.
      Prin cantecele sale, prin poeme si eseuri, prin discursuri, prin faptele umanitare, Michael a aratat cine a fost cu adevarat, care i-au fost optiunile. Pentru cine a avut si are ochi sa vada, minte sa gandesca, suflet sa simta si inima sa iubeasca.

      O personalitate care a cucerit inima intregii lumi prin dorintele sale de bine, prin gandurile pozitive.
      A gandi pozitiv este un lucru benefic atat pentru tine insuti, cat si pentru cei din jurul tau.
      Sa vezi partea minunata a cuiva, eu cred ca este un dar.
      Un dar care te ajuta sa-i apreciezi adevarata valoare, sa-i vezi aura.
      Michael ne-a facut sa credem in ceva. Asta a fost puterea si darul lui.
      Aceasta a fost aura lui!

      Ștergere

AVERTISMENT!

Orice comentariu care contine limbaj jignitor la adresa autorilor blogului, a cititorilor sau a comentatorilor sai, va fi expediat in Zona Fantoma, sa-l caute pe Generalul Zod :)