miercuri, 2 mai 2012

Capitolul 4. Teama lui Michael de tatăl lui

...  

"MICHAEL JACKSON TAPES BOOK" - traducere şi adaptare în limba română de Mikael A. Dobrescu  


Capitolul 4. Teama lui Michael de tatăl lui

 


SB: Ştii, Michael, îl judecam pe tatăl meu dar într-o zi am încetat să fac asta, pentru că şi el a avut propriile provocări. A avut o viaţă foarte grea, care a început într-o sărăcie lucie în Iran. Şi nu era uşor pentru evrei să crească în Iran. Cine ştie cum a fost copilăria lui... Tu, îţi mai judeci tatăl?  

MJ: Şi eu făceam asta. Eram foarte supărat pe el. Mă duceam pur şi simplu în camera mea şi strigam de furie, pentru că nu înţelegeam cum putea un om să fie atât de depravat şi de josnic. Uneori, eram în pat, dormind, era ora 12 noaptea, după ce înregistrasem toată ziua, după ce cântasem toată ziua, fără pauză, fără distracţie, fără joacă. El ajunge acasă târziu. „Deschide uşa.” Uşa era încuiată. Zice: „Ai cinci secunde, înainte să dărâm uşa.” Şi începe să lovească în uşă până o dărâmă. Zice: „De ce nu ai semnat contractul?” Îi răspund: „Nu ştiu.” Zice: „Păi, semnează-l. Dacă nu, o să ai probleme.” Şi mă întrebam: „O, Doamne, de ce? Unde e iubirea? Unde e spiritul părintesc?” Mă gândeam: „Chiar aşa trebuie să fie?” Te arunca şi te lovea cât de tare putea. Era foarte corpolent.  

SB: Ai început să simţi că erai o maşină de făcut bani, pentru el?  

MJ: Da, absolut.  

SB: Aşa cum a decsris Macaulay Culkin [despre tatăl lui]? Te-ai simţit folosit?  

MJ: Da. Şi într-o zi – nu-mi place să repet asta, şi Dumnezeu să-l binecuvânteze pe tatăl meu, pentru că a făcut unele lucruri minunate şi a fost un geniu – dar într-o zi a spus: „Dacă vreodată vă veţi opri din cântat, vă voi arunca exact ca pe un cartof stricat.” M-a durut. Te-ai aştepta să se gândească şi el „Copiii ăştia au inimă şi sentimente”. Nu şi-a dat seama că ne rănea? Dacă le-aş spune una ca asta lui Prince sau lui Paris, ştiu că i-ar durea. Nu poţi să le spui aşa ceva unor copii; şi eu nu am uitat niciodată asta. Mi-a afectat relaţia cu el, până în ziua de azi.  

SB: Adică, dacă nu aţi mai fi cântat pentru el, nu v-ar mai fi iubit?  

MJ: Ne-ar fi aruncat ca pe un cartof stricat. Aşa a spus.  

SB: Dar mama ta, venea să vă spună „Nu-l ascultaţi. Nu vorbeşte serios”?  

MJ: Ea era întotdeauna cea din planul doi, atunci când el îşi ieşea din fire, lovindu-ne şi bătându-ne. O aud şi acum. [Îşi modifică vocea, imitând-o pe mama lui] „Joe, nu, o să-i omori. Nu! Nu, Joe, e prea mult.”, iar el spărgea mobila şi era înfiorător. Întotdeauna am spus că dacă voi avea copii, niciodată nu mă voi purta cu ei în felul acesta. Nu mă voi atinge nici măcar de un fir de păr de pe capul lor. Pentru că oamenii spun întotdeauna că cei abuzaţi, abuză la rândul lor – şi nu e adevărat. Eu cred dimpotrivă. Cea mai grea pedeapsă pe care le-o dau eu, e să-i pun să stea puţin la colţ, şi mi se pare suficient.




SB: Cred că ai dreptate. Nu-mi place când aud lucruri ca acesta, că „cei abuzaţi, abuză”. Ar însemna că eşti condamnat să fii un om rău.  

MJ: Nu e adevărat. Întotdeauna mi-am promis, în inima mea, că nu voi fi niciodată aşa, niciodată. Dacă sunt într-un magazin şi aud pe cineva certându-şi copilul, îmi vine să plâng. Pentru că îmi reaminteşte de felul în care am fost tratat când eram copil. În momentul acela mă cutremur şi plâng. Nu suport asta. E foarte greu.  

SB: Când părinţii mei au divorţat, ne-am mutat departe, la 3.500 de mile distanţă de tata. Era foarte greu să fim apropiaţi de el. Dar îl iubesc, şi încerc să nu-l judec niciodată, şi am făcut mari eforturi să fiu mult mai apropiat de el. Trebuie să luăm în serios porunca din Biblie care spune ca întotdeauna să-ţi cinsteşti părinţii. Biblia nu spune „Cinsteşte-i dacă merită”. Pur şi simplu ne porunceşte să-i cinstim. Ei au dobândit acest drept, prin faptul că ne-au dat viaţă.  

MJ: Îmi e teamă de tata, chiar şi astăzi. Când intra în cameră – Dumnezeu mi-e martor că spun adevărul – îmi venea să leşin în prezenţa lui, de multe ori. Odată, chiar am leşinat. Am şi vomat în prezenţa lui, pentru că atunci când intra în încăpere simţeam un fel de aură, şi începea să mă doară stomacul şi ştiam că nu era de bine. Acum e altfel. Timpul şi vârsta l-au schimbat, îşi priveşte nepoţii şi vrea să fie un tată mai bun. Mie îmi foarte greu să îl accept pe acest „alt tip”, care nu e tipul cu care am crescut. Dar mi-aş dori ca el să fi învăţat asta mai devreme.  

SB: Şi atunci, de ce îţi mai este teamă?  

MJ: Pentru că cicatricea este încă acolo, rana e încă acolo.  

SB: Deci, tu îl vezi tot ca la început. Îţi e chiar atât de greu să-l vezi ca pe un om schimbat?  

MJ: Nu pot să-l văd ca pe un om nou. Sunt ca un înger speriat în faţa lui. Într-o zi m-a întrebat: „De ce ţi-e teamă de mine?” Nu am putut să-i răspund. Dar în sinea mea îi spuneam: „Ştii ce ai făcut?...” [vocea i se frânge] „Ştii ce mi-ai făcut?”




SB: E foarte important pentru mine să aud asta. Ca prieten al tău şi ca unul care sunt întrebat constant despre tine, este important să înţeleg aceste lucruri. Este foarte important, pentru întreaga lume, să înţeleagă asta. Vezi tu, Michael, nimeni nu te-ar mai fi judecat atât de dur, dacă ar fi auzit toate astea. S-ar fi străduit mai mult să empatizeze cu suferinţa ta, mai degrabă decât să te condamne. Îi spui „tată” sau „Joseph”?  

MJ: Nu aveam voie să-i spunem „tată”, când eram copii. Ne-a zis: „Să nu-mi spuneţi tată. Eu sunt Joseph.” Exact aşa ne-a spus. Dar acum vrea să-i spunem „tată”. Mie mi-e greu. Nu pot să-i spun „tată”. Uşa asta s-a închis definitiv, în clipa când ne-a spus „Să nu-mi spuneţi tată. Eu sunt Joseph.” Eu iubesc să-i aud pe Prince şi pe Paris spunându-mi „tati”, sau să-i auzi pe copiii italieni spunând „papa”, sau pe cei evrei spunând „poppy”. Sunt atât de drăgălaşi, cum să nu fii mândru? Ei sunt urmaşii tăi.  

SB: De la ce vârstă ţi-a spus să nu-i zici „tată”?  

MJ: De când eram foarte mic şi până în perioada „Off The Wall”, „Thriller”.

 SB: Se simţea mai profesionist în felul ăsta?  

MJ: Nu. Se simţea mai tânăr. El era prea şmecher ca să fie „tată”. El era Joseph. Nu aş vrea să mă audă acum...  

SB: Am citit undeva că mama ta se gândeşte să divorţeze şi că a depus nişte acte.  

MJ: Nu ştiu dacă a depus actele, poate. Nu, nu, nu a depus nimic. A vrut să o facă, de multe ori, din cauză că o înşela şi din cauză că era un om dificil. Dar, după religie, ea nu poate divorţa decât pe motiv de adulter. El a făcut asta înainte, iar ea ştie. Dar ea e o sfântă şi nu o să se despartă de el. Ştie că el iese şi îşi face de cap, după care vine acasă şi se aşează în pat lângă ea. Nu cunosc pe nimeni ca mama. E ca Maica Tereza. Sunt puţini asemenea oameni, în lume.  

SB: Deci, e genul de femeie aproape sfântă, care suferă de multă vreme. Ţi se pare că a suferit prea mult timp? Că nu ar fi trebuit să îndure atât?  

MJ: Noi o imploram să divorţeze. Îi spuneam: „Mamă, divorţează de el.” Ea ne răspundea: „Lăsaţi-mă în pace. Nu!” Noi îi spuneam: „Scapă de el.” Îi strigam: „Divorţează de el!” când eram mici. Dar mulţi ani de zile aveam să tot auzim maşina lui venind. Întotdeauna conducea un Mercedes mare şi mergea foarte încet. „A venit Joseph, repede!” Toată lumea alerga în camere, trânteau uşile.  

SB: Atât eraţi de speriaţi de el?  

MJ: Mdap. Mereu spuneam „Când vin acasă şi deschid uşa, vreau să mă întâmpine copiii strigând ’tati’, să sară în jurul meu” – şi aşa fac copiii mei. Eu vreau să fie invers decât am fost noi. Nu vreau să fugă de mine.




...

7 comentarii:

  1. E ocomplicat si greu de judecat...Un lucru,insa este de invatat:de procedat cu copilul in functie de sensibilitatea lui,fiindca asa cum am vazut,Michael a fost marcat pe viata.Ma gandesc ca,e posibil sa fie lucruri pe care nu le va spune niciodata-nu public,ci refuza sa si le spuna siesi.Vrea sa le stearga-de s-ar putea si din propria-i minte-lucru foarte greu,daca nu imposibil...Multa,infinita tristete...Am un gust amar!Viata-asta-i tare complicata-chiar daca nu facem greselile care s-au facut cu noi,facem altele,poate la fel de mari si cu rezultate,de cele mai multe ori imprevizibile...Michael este un om mult prea destept si patit,iar copiii sai vor avea o educatie pe masura!Ne va arata asta prin evolutia copiilor sai. Buna treaba pe care o faci Mihai!MULTUMESC!!!Mihaela

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Mihai pentru tot ce faci! E minunat ca acest blog continua sa aduca articole noi! te voi citi in continuare!
    Dana

    RăspundețiȘtergere
  3. SUCCESUL ARE INTOTDEAUNA PRÊTUL LUI care, vrei sau nu vrei, trebuie platit!... O parte din acest prêt, consimti si o platesti cu bucurie, dar exista si o parte pe care nu ti-ai dori-o si a carei duritate esti “nevoit” sa o accepti. Nu ai de ales!
    In copilarie, partea “frumoasa” a pretului succesului a fost munca asidua pentru a face muzica. Michael, impreuna cu toti ceilalti membrii ai uriasei familii Jackson, facea muzica din placere. Pregatirea si traditia muzicala i-a ajutat sa fie uniti. Dar tot ea a fost cea care, mai tarziu l-a determinat pe Michael, sa parasesca formatia de unul singur, adoptand un sunet care a fost numai al lui.
    “ Imi amintesc ca in copilarie munceam excesiv, chiar daca mie imi placea sa cant. Nu eram fortat sa fac asa ceva de catre parinti absurzi,asa cum a fost cazul lui Judy Garland. Am facut-o pentru ca mi-a placut si pentru ca mi se parea cat se poate de natural, ca si respiratia. Am facut-o pentru ca am fost silit sa o fac, nu de catre parinti sau alti membrii ai familiei, ci de catre propria-mi viata interioara, de chemarea muzicii” M.J.- Moonwalk.
    A existat insa si partea cealalta a pretului, partea “dura”, “intunecata”, pe care Michael a fost nevoit sa o indure, cea legata de brutalitatea, de multe ori excesiva, a tatalui sau. Un tata caruia propriul caracter neomenos, de zbir, ii dicta cum numai prin forta bruta poti obtine rezultatele scontate, cum numai printr-un climat de “teroare” al “bataii aplicate” ori de cate ori credea el necesar, poate tine familia unita . Numai asa ii poate “disciplina” pe membrii formatiei de cantareti “copii”, in munca lor de a face muzica.

    RăspundețiȘtergere
  4. Si, oricat se doreste a se aduce unele justificari acestui comportament, nu inteleg cum s-a aplicat acest tratament tocmai acestor copii carora le placea atat de mult sa cante atat prin voce, cat si la instrumente. Dar mai ales nu pot intelege ce era in mintea acestui om, care mai era si parinte, atunci cand il brutaliza pe micutul Michael caruia, nu numai ca Dumnezeu ii daruise acest talent extraordinar, dar, dintre toti, el muncea cu cea mai mare placere. Cel putin ma impac cu idea ca el era “singurul baiat din familie care incerca sa riposteze atunci cand era provocat de tatal sau”, chiar daca asta ii atragea o pedeapsa si mai mare.
    “ Tatal meu a fost intotdeauna invaluit intr-un fel de mister in mintea mea, iar el stia asta. Unul dintre putinele lucruri pe care le regret cel mai mult este ca n-am reusit niciodata sa ma apropii cu adevarat de el.”..”De fapt, nici unul dintre copiii Jackson nu a avut o relatie apropiata cu Joseph, care nu le arata afectiune” R. T. –Magie si nebunie.
    Si cu toate astea, Michael recunoaste ca tatal sau a fost un manager bun pentru ei.
    “ Intotdeauna a cautat sa se convinga ca oamenii nu ne inseala. A avut grija de interesele noastre in cel mai bun mod cu putinta. Este posibil sa fi facut si el cateva greseli in tot acest rastimp, dar a avut convingerea ca ceea ce face este cel mai bine pentru familia lui. Si, cu siguranta, mult din ceea ce a facut tatatl meu, ca sa ne ajute sa devenim oameni, a fost unic, mai ales in privinta legaturilor noastre cu persoane si societati din lumea afacerilor” M.J. Moonwalk.

    Dorina

    RăspundețiȘtergere
  5. Norocul lui Michael, a fost ca a avut-o pe mama sa, de care s-a agatat atunci cand a mai crescut, indepartandu-se de tatal sau, Joseph. O adora ca si cum intreaga sa viata ar fi depins de ea.
    “Un lucru pe care-l stiu despre copii este ca daca nu primesc dragostea de care au nevoie de la parintii lor, o vor primi de la altcineva si se vor agata de acea persoana. Niciodata n-a trebuit sa cautam pe altcineva, avand-o pe mama prin prejma. Lectiile pe care le-am invatat de la ea au avut o valoare inestimabila. Bunatatea, iubirea si consideratia pentru aproapele se aflau in capul listei.” M.J. –Moonwalk
    Datorita blandetii, caldurii si atentiei mamei sale, Michael nu-si putea imagina cum e sa cresti fara dragostea mamei.
    Afinitatea mamei, a fost ca si o contrapondere la lipsa de afinitate si insensibilitatea tatalui.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna! Impresionant articol! Cat de mult a suferit! In alta ordine de idei,as vrea sa-mi raspunzi,Mihai la o intrebare. De cand am citit articolul "despre a muri tanar" ma bantuie o intrebare.Michael Jackson si-a inscenat moartea sau a murit de adevaratelea? Am mai citit de asemenea multe lucruri cum ca nu ar fi fost el la conferinta de presa dinaintea turneului This Is It sau ca s-ar fi convertit la Islam.Te rog sa imi dai un raspuns! Iti las si adresa mes de mail:andrea_199505@yahoo.com , poti sa-mi raspunzi si la aceasta adresa sau daca nu,aici. Multumesc anticipat. Andreea.

    RăspundețiȘtergere
  7. - Relatia asta parinte - copil , permite foarte multe interpretari de ambele parti , dar mai ales din partea unei terte persoane .

    - Poate si faptul ca nici o persoana nu este identica cu cealalta , nici problemele nu sunt aceleasi , nici cauzele , si de aici putem da drumul multor interpretari .

    - Am vazut persoane , care asa au fost tratati cand au fost copii , si la fel procedeaa cu copii lor . In acelasi timp am vazut si persoane care indiferent cum au fost tratati copii fiind , se poarta foarte frumos cu copii .
    Comportamentul omului este foarte imprevizibil , poate el gandea intr-un fel , si cand era pus in fata faptului si in fata copilului , reactiona dupa impuls si tot timpul facea rau , dar el doarea sa faca bine .........


    - Am observat , ca indiferent copil sau parinte , ranile / cicatricile se vindeca foarte greu , si de aici poti traii o viata cu aceste ,, plagi '' .

    - Stim toti ca MJ a fost un MARE OM , dar in acelasi timp nu il putem judeca extrem de aspru pe tatal sau , deoarece noi tot timpul am auzit doar varianta lui MJ a povestii , nu stim ce gandea cu adevarat tatal sau cand actiona asa .


    ESTE FOARTE USOR SA FACI RAU , SI FOARTE COMPLICAT SA FACI BINE !!!



    Pace tuturor !

    RăspundețiȘtergere

AVERTISMENT!

Orice comentariu care contine limbaj jignitor la adresa autorilor blogului, a cititorilor sau a comentatorilor sai, va fi expediat in Zona Fantoma, sa-l caute pe Generalul Zod :)