luni, 3 octombrie 2011

Too young... and yet too wise

...Interviu pentru Jet Magazine, 16 august 1979


Michael Joseph (Smiley) Jackson, solistul cu voce angelică al celui mai cunoscut cvintet din lume, format din fraţii Jackson, este un tânăr chipeş ale cărui magnetism şi magie de pe scenă sunt întrecute doar de demnitatea şi sfiala din afara scenei.

Născut ca al cincilea dintre cei şase băieţi talentaţi ai lui Joseph şi Katherine Jackson, în Gary, Indiana, acum aproape 21 de ani, el este o Fecioară – zodie care are ca trăsătură de caracter mărinimia; şi este condus de forţe magnetice care îi aduc în viaţă atât de mulţi admiratori, încât iubirea îi este la îndemână. Iar fanii săi fac adesea lucruri ciudate, ca să-i arate iubirea pe care i-o poartă.

Reîntors dintr-un turneu mondial care a celebrat un deceniu de activitate în showbusiness pentru The Jacksons, Michael, singurul băiat din familia Jackson care a atins vârsta consimţământului şi încă nu este căsătorit, încearcă să se descurce într-o încăpere plină cu scrisori, sortându-le pe cele care îi propun căsătoria. Sfiosul Michael le-a răspuns tuturor la fel: „Mulţumesc pentru scrisoarea frumoasă. E foarte drăguţ din partea ta. Şi noi te vom iubi mereu. Cu dragoste, Michael Jackson şi The Jacksons.”

Cu blândeţea care îl caracterizează, Michael arată clar că nu-i place deloc să trimită aceeaşi scrisoare tuturor fanelor care îl vor de soţ; dar le răspunde scurt şi demn, pentru că efectiv îi e frică de fanii obsedaţi.

În livingul casei din Encino, California, cumpărată de la moştenitorii lui Clark Gable, tânărul burlac vorbeşte despre căsătorie, întâlniri şi o serie de alte lucruri care îl preocupă.

„Nu-mi place să frâng inimi” – spune el solemn şi timid, cuibărindu-şi trupul de 5 picioare şi 9 ½ inci (cca 1,77m) într-un fotoliu. „Nu-i cunosc pe aceşti oameni şi, Doamne, e un lucru ciudat.” A continuat: „Ăsta cred că este cel mai straniu aspect din show business. Îţi creezi o imagine. Iar acei oameni sunt alături de tine atât de multă vreme, îţi cumpără înregistrările... eşti peste tot, pe pereţii lor. Se trezesc văzându-te. Se trezesc gândindu-se la tine. Eşti cu totul în mintea lor. Iar atunci când te întâlnesc în persoană, simt că te cunosc de o grămadă de vreme. Dar eu nu-i cunosc pe ei. Vezi, asta a partea dureroasă din show business – să le răneşti sentimentele. Îţi dai seama ce înseamnă asta pentru ei? Doamne, unii ajung în punctul de a se sinucide, pentru că iau totul în serios. Iar asta este o situaţie pe care nu ştiu cum să o abordez.”

El se teme mai ales de mulţimea de tinere cu sentimente contradictorii, despre care afirmă: „Trebuie să ai mare grijă, pentru că uneori iubirea se poate întoarce cu latura opusă. Ele simt că nu pot ajunge la tine şi atunci ajung să plănuiască lucruri teribile sau să facă lucruri îngrozitoare, ca să te rănească. De aceea e important să fi amabil, dar sincer.”

Michael îşi aminteşte zvonul neplăcut din urmă cu un an, cum că el s-a supus unei intervenţii de schimbare de sex. Zvonul nu a dispărut încă iar Michael spune că o înfruntare cu o fană obsedată, la aeroport, e genul de întâmplare care reînvie mereu şi mereu astfel de zvonuri. „Acea fată frumoasă, cu părul blond, a încercat din răsputeri să mă tragă spre ea şi să mă facă să o sărut. Spunea ’Eşti foarte sexy, sărută-mă’. Când a văzut că nu sunt interesat de asta, mi-a aruncat: ’Ce se întâmplă, eşti gay?’ şi a plecat.”

Michael se plânge de faptul că încă mai e nevoit să le explice oamenilor: „Există un motiv pentru care am fost creat bărbat. Nu sunt fată. Iar ceea ce mă afectează cel mai mult şi mă face să izbucnesc în lacrimi este atunci când copii mici, de şapte sau opt ani, mă întreabă asta. Le spun ’Nu, şi vă rog să le spuneţi tuturor prietenilor voştri că nu e adevărat’.”

Ce îl tulbură pe Michael mai mult decât zvonurile, sunt scrisorile pe care le primeşte de la unele persoane. „Nu ai crede ce fel de scrisori primesc. Unele sunt foarte vulgare.” Pentru Michael, astfel de scrisori sunt la fel de şocante ca imaginea unui preot uitându-se la filme pornografice. „Unele dintre aceste scrisori sunt agresive, deloc politicoase. Îţi înşiră ce fel de lucruri ar vrea să-ţi facă şi cum ţi le-ar face. Iar eu citesc şi-mi spun ’O, Doamne, ce ţi-e cu fetele astea...’ Nu prea mai au farmec, nu mai sunt ca altădată, când tipul era cel care lua telefonul şi o suna pe fată. Niciodată nu îl suna fata pe el. Ea doar stătea toată ziua, aşteptând să sune telefonul. Dar astăzi nu mai e aşa. Fetele te sâcâie până la exasperare... Vezi fete de 11 ani cu poşete, rujate, machiate, şi cu gene false. Ele au impresia că sunt femei, dar nu sunt.”

Să nu vă închipuiţi că artistul cu voce delicată este un sfânt sau un ascet. Cu un aspect fizic tipic pentru a-l face o partidă bună – înalt, brunet şi atrăgător – Michael este perfect conştient că acum, la 20 de ani, poate să facă lucrurile despre care cânta când avea 10 ani.

Chiar dacă se întâlneşte cu fete, Michael e interesat mai mult de viaţa de familie şi de casa care acum este supusă unor renovări extinse. Subliniind că nu este pregătit să se mute singur, aşa cum au făcut cei patru fraţi care s-au căsătorit (Jackie, Jermaine, Tito şi Marlon), Michael explică: „Am vrut mereu să fac asta pentru mama. Ea iubeşte ideea de cămin, iar eu fac exact ceea ce simt. Nu simt că mi-a venit timpul să mă mut, deocamdată. Mai sunt multe lucruri pe care vreau să le fac aici. Dacă m-aş muta acum, aş muri de singurătate. Majoritatea celor care se mută singuri merg în discoteci în fiecare noapte. Petrec în fiecare noapte. Invită prieteni să stea la ei iar eu nu fac nimic din toate astea. Aş muri, efectiv, de singurătate.”

Planurile de renovare ale lui Michael includ un teren de tenis, o piscină, o sală de gimnastică, o sală de cinema, un studio de înregistrări şi o bibliotecă. În timp ce locuieşte cu mama lui Katherine, cu tatăl Joseph, fratele Randy şi surorile Janet şi LaToya, tânărul entertainer işi explorează multiplele talente şi în paralel are preocupări sociale şi religioase.

Printre lucrurile care îl preocupă, un loc important îl ocupă religia şi rasismul. Fiind un devotat Martor al lui Jehova, ca şi mama lui, Michael spune: „Cred în Biblie şi încerc să îi urmez preceptele. Ştiu că nu sunt un înger dar nu sunt nici diavol. Încerc să fiu cât pot de bun şi încerc să fac lucruri bune. E simplu... Nu mă rog doar seara la culcare. Mă rog în diferite momente ale zilei. Când văd ceva frumos, spun ’Oh, Doamne, cât e de frumos’. Rostesc rugăciuni ca aceasta în tot timpul zilei.”

Pentru a face faţă stresului din show business, Michael se ajută de dietă, nu de droguri. „Oricât de prosteşte ar suna, stimulentele naturale sunt cele mai bune din lume. Stelele, munţii, copiii, zâmbetele bebeluşilor – sunt pur şi simplu magice.”

Un lucru care îl întristează este rasismul, care astăzi capătă forme violente in lume, şi mai ales în America, după cum observă Michael, care a călătorit prin toată lumea. Îşi aminteşte cât de rău au fost trataţi The Jacksons, atunci când au cântat în oraşele din Sud. „Oamenii ne spuneau că n-aveam ce face, decât să suportăm, pentru că aşa e în Sud. Asta e ignoranţă şi e ceva transmis intenţionat, nu are nimic natural ori genetic. Nu sunt o persoană cu prejudecăţi, deloc. Cred că toti oamenii ar trebui să se gândească mai mult la Dumnezeu şi la creaţie, pentru că dacă priveşti minunile din interiorul corpului uman – culorile diferite ale organelor... şi toate acele culori care fac lucruri diferite în corpul nostru – de ce nu am privi la fel şi culorile din exterior?... rasismul este singurul lucru pe care il urăsc. Şi de aceea încerc să scriu, să-l amintesc în cântece, în dans, în arta mea – să învăţ lumea. Dacă politicienii nu pot să facă asta, ar trebui ca poeţii să-l amintească în versuri, iar scriitorii în romane. Asta trebuie să facem şi cred că un pas foarte important pentru salvarea omenirii.”

Ca un om care a citit la fel de mult pe cât a călătorit, Michael – un absolvent de liceu care la un moment dat a fost nevoit să renunţe la şcoala publică şi să se mute la o şcoală particulara din cauză că fetele ţipau şi trăgeau de el – a mai spus: „Ador să citesc. Aş vrea să pot sfătui cât mai mulţi oameni să citească. În cărţi e o lume nouă, minunată. Dacă nu-ţi permiţi să călătoreşti, o poţi face în imaginaţie, prin intermediul cărţilor. Poţi să vezi orice şi poţi să mergi oriunde îţi doreşti, atunci când citeşti.”

Călătoriile şi cititul i-au influenţat foarte mult vederile legate de religie şi rase. Despre călătoriile sale, Michael spune: „Oriunde mergi, lucrurile făcute de om rămân ale lui; dar trebuie să priveşti în ansamblu şi să vezi frumuseţea dumnezeiască a lumii.”

Reflectând asupra problemelor rasiale din America, Michael spune: „Aş vrea să pot împrumuta de la alte ţări, cum ar fi Venezuela sau Trinidad, iubirea reală şi oamenii care nu disting culorile, şi să le aduc în America. Atunci când călătoreşti, iţi dai seama cât de diferită e America. Doamne, nu-mi place să spun asta dar conaţionalii noştri au creierele spălate.”

Dintre toate călătoriile sale, Michael afirmă că cea mai emoţionantă experienţă a avut-o în Dakar, Senegal. „Am gândit întotdeauna că, în privinta artei, negrii sunt cei mai talentaţi de pe pământ. Dar când am fost în Africa, m-am convins şi mai mult de asta. Ei fac nişte lucruri incredibile acolo... Ei au ritmul în sânge. Am înţeles, efectiv, de unde vin tobele. Te face să te gândeşti că toţi negrii ştiu ce e ritmul. Şi vreau ca ei să nu uite niciodată că acela este tărâmul de unde ne tragem şi de unde vine muzica noastră. Iar, dacă uităm asta, rădăcinile noastre s-ar pierde. Eu vreau ca noi să nu uităm.”

Au încercat să ne spună că suntem prea tineri
Prea tineri ca să fim îndrăgostiţi cu adevărat
Au spus că iubirea e un cuvânt
Pe care noi doar l-am auzit
Dar nu-i putem inţelege sensul

Şi totuşi nu suntem prea tineri ca să ştim
Că iubirea aceasta va dura, chiar dacă anii vor zbura
Şi apoi, într-o zi, îşi vor da seama
Că nu mai suntem, de mult, prea tineri...


...

15 comentarii:

 1. Superb articol despre un suflet mare! e o "portie de inspiratie" de care aveam nevoie, si chiar daca l-am mai citit in engleza, as reciti astfel de articole/interviuri la nesfarsit. Multumesc din suflet!

  RăspundețiȘtergere
 2. O rază de soare, înr-o zi mohorâtă...
  Un bob de rouă pe o creangă de măslin.
  Un mesaj de dincolo de vreme.
  ... Şi s-ar putea continua...
  ..........................
  http://www.youtube.com/watch?v=PivWY9wn5ps&feature=relmfu
  ............................
  http://www.youtube.com/watch?v=BWf-eARnf6U&feature=relmfu
  ..................

  RăspundețiȘtergere
 3. Superb, multumesc Mihai pentru acest articol si pentru tot ce ai facut si faci pentru Michael.
  Pentru mine o latura mai putin cunoscuta a lui Michael, un adolescent adorabil si incantator.

  RăspundețiȘtergere
 4. Imi place aceasta perioada in devenirea lui Michael, cand inca era increzator si nu resimtise atat de dur partea neplacuta a notorietatii...L-am vizualizat cu ochii mintii si imaginea lui m-a incantat..De remarcat profunzimea ideilor si maturitatea nemasurata in evaluarea situatiilor delicate...Dar..nu ar trebui sa ma mai minunez de nimic atunci cand este vorba de Michael...
  Nadia

  RăspundețiȘtergere
 5. O imensa si placuta surpriza pentru mine, chiar nu stiam acest interviu...ce pot spune...minunat ca si Michael Jackson.

  Mersi Mihai :)

  Scorpya

  RăspundețiȘtergere
 6. Ce om frumos! Ce suflet bun, curat... asa cum si l-a pastrat pana la...final.
  Multumim Mihai!

  Cerasela

  RăspundețiȘtergere
 7. “ SO WHAT IS MY LIFE IF I DON’T BELEVE
  THERE IS SOMEONE FOLLOW MY DREAMS”

  As dori sa exprim adanca admiratie si pretuire fata de cel care, in decursul a doi ani, nu a irosit timp, munca, daruire, har, iubire, perseverenta, poate nopti nedormite, in a ne face cunoscut acest deosebit suflet si mare om de spirit, Michael Jackson.
  M-a bucurat enorm prezentarea acestui episod atat de elocvent din viata tanarului de 21 ani. Este interesant de stiut la ce presiune a fost supus din partea fanilor obsedati, fiecare cu stilul propriu in a-si demonstra iubirea fata de artistul Michael.
  Era pur si simplu mai sensibil decat ceilalti frati. In fata fanilor, Michael era intotdeauna cel care atragea atentia. Daca intra intr-o camera insotit de oricare dintre fratii sai, la el alergau toti fanii. Iesea intotdeauna in evidenta, toti ochii erau indreptati asupra lui.
  Aflam inca odata de comportamentul sau demn, ce suflet minunat si sensibil avea, facand nota discordanta cu modul de manifestare a unora dintre tinerii vremii.
  L-a preocupat religía si, inca de tanar, problema rasiala, vederile sale asupra acestora fiind influentate foarte mult de citit si calatorii.

  L-am iubit si il iubim si acum cu aceeasi intensitate.
  I-am apreciat munca, daruirea, dorinta de perfectionare, ducand arta spre sublim.
  I-am simtit inima iubitoare, candoarea, sufletul lui fiind astazi prezent in fiecare din noi.
  Este prezent in casele noastre, in povestirile noastre, in sufletul si in mintea noastra.
  Dar Michael reprezinta mult mai mult!...
  Este mana intinsa de forta destinului, reprezentand oglinda in fata careia ma evaluez ca om.
  Si in aceasta oglinda:
  Michael este iubire neconditionata.
  Michael este generozitate.
  Michael este omul ce alina suferinta.
  Michael este caldura sufleteasca.
  Michael este inima pura a copilului, mesager trimis a lui Dumnezeu.
  Michael ofera lumina lui interioara, lumina sufletului si a spiritului.
  Din tot ceea ce reprezinta Michael ca om, ca suflet, ca spirit, ma intreb mereu:
  CE POT FACE EU MAI MULT, ca omul din oglinda sa zambesca, sa fie multumit ca menirea lui pe acest pamant gaseste in mine rezultatul dorit?
  CE POT FACE EU MAI MULT, ca atunci cand il privesc pe omul din oglinda, sa pot tine capul sus, iar ochii si inima si toata fiinta mea sa lumineze, primind in acelasi timp lumina celui care ma priveste din oglinda?

  Din toata inima,
  Dorina.

  RăspundețiȘtergere
 8. Oameni buni, azi-noapte am prins un documentar despre Michael pe tvr 2!!! (totusi il am fixat undeva pe la 60)...nu l-am prins chiar de la inceput, dar ceea ce am vazut m-a lasat fara replica...un documentar atat de frumos, de bine prezentat, argumentat, fara aluzii rautacioase, care il prezinta asa cum a fost...un om cu o inima imensa si un artist de exceptie...dar SURPRIZA....cica era un documentar "neautorizat"...am ramas "paf"....De ce? Pai majoritatea celor autorizate...au printre randuri, tot felul de idei "suspicioase", iar acesta care a fost clar si limpede...neautorizat?????
  Asa ca ma intreb...de ce a fost neautorizat???

  Scorpya

  RăspundețiȘtergere
 9. http://www.directlyrics.com/michael-forever-tribute-concert--pics--vids-news.html

  Nadia

  RăspundețiȘtergere
 10. http://www.youtube.com/watch?v=7qXF64woV4g

  RăspundețiȘtergere
 11. Astazi, intrand pe blog, am observat, in dreapta, deasupra cartii "Satrange.." o Diploma prin care se acorda "MENTIUNE" La sectiunea Volume Publicate -Proza- concursul literar Visul, domnului Mickael Dobrescu, pentru Volumul "Satrange..Iubita secreta a regelui".
  Cu adanca emotie transmit felicitarile mele pentru aceasta bucurie, pentru aceasta mare realizare, in spatele careia stau ore de munca si credinta puternica in omul si artistul Michael Jackson. Dar si credinta in fortele proprii.
  "Credinta atotputernica in fortele proprii este acea Incredere Profunda, Intens Resimtita, in Supremul Absolut, prezenta in tine ca Scanteie Divina...."

  Cuvinte...cuvinte pentru impresia puternica lasata de lecturarea volumului "Satrange..."
  Un singur pas...
  Si am iubit si m-am temut pentru dragostea vietii mele, alaturi de Nick.
  Si am iubit iubirea vietii mele si am cazut prada deznadejdii, alaturi de Rhea.
  Si mi-am iubit cu disperare sufletul pereche, pe care nu credeam ca am sa-l intalnesc vreodata, alaturi de M.
  Si am iubit si i-am fost loaial lui M in toate lumile paralele, trecute sau viitoare, crezand ca pot schimba cursul istoriei, alaturi de Spencer.
  Cutremuratoare, perspectiva unei lumi pline de iubire...
  Sumbra, perspectiva pionilor pe tabla de sah...
  Si totusi... impresionant, CE PUTERNICA POATE FI IUBIREA!
  Cate ''punti nevazute'' poate lega intre milioane de inimi!
  Impresionant, si in acelasi timp dureros, cum a reusit acest OM sa ne dovedeasca acest lucru!
  Impresionant cum reusesti tu, Mihai, sa NI-L descoperi!
  Cuvintele nu sunt de-ajuns pentru a-i multumi si a-ti multumi.

  Din toata inima,
  Dorina

  RăspundețiȘtergere
 12. FELICITAAAAAAAAAAAAAARI MIHAI!!!!!!!!
  Si iti doresc din inima cat mai multe premii, pt ca le meriti!

  P.S. Cata dragoste si daruire ai pus intre randurile acestei carti minunate, umila mea parere e ca meritai macar...locul I :)

  Felicitari din inima, inca o data!

  Cerasela

  RăspundețiȘtergere
 13. FELICITAAAAAAAAAAAAAAAARI!!!Ma bucur MULT pentru reusita ta!LA MAI MULTE PREMII CAT MAI VALOROASE,FIINDCA SI TU ESTI O VALOARE!!!CU STIMA SI PRETUIRE mihaela

  RăspundețiȘtergere
 14. Felicitari, Mihai pentru reusita!

  Multumesc, Dorina pentru frumoasele comentarii !

  Va pup si va iubesc pe toti!

  Val.

  RăspundețiȘtergere
 15. Felicitari Mihai pt premiu!Meriti din plin pt ceea ce faci pt Michael si pt noi.

  Alina

  RăspundețiȘtergere

AVERTISMENT!

Orice comentariu care contine limbaj jignitor la adresa autorilor blogului, a cititorilor sau a comentatorilor sai, va fi expediat in Zona Fantoma, sa-l caute pe Generalul Zod :)