duminică, 15 august 2010

Why You Wanna Trip On Me

...


Why You Wanna Trip On Me e a doua melodie pe albumul “Dangerous” (1991), compusă de Bernard Belle şi produsă de Teddy Riley, iniţiatorii şi promotorii stilului new jack swing, (şi care au contribuit, împreună, la “Remember The Time”, dar şi separat, Bernard Belle la “Privacy” iar Teddy Riley la “Jam”). Datorită ritmului proaspăt şi electrizant, “Dangerous” a primit premiul Grammy pentru cel mai bun album non-clasic din punct de vedere tehnic şi este considerat, încă, cel mai de succes album new jack swing al tuturor timpurilor.

New jack swing sau swingbeat este un gen muzical care a apărut si a fost popularizat între sfârşitul anilor ’80 şi jumătatea anilor ’90, creat prin fuziunea de ritmuri, fragmente şi tehnici de producţie dintre stilurile hip-hop, dance-pop şi sunetul contemporan urban al R&B.

Termenul new jack swing descrie sunetul inventat şi perfecţionat de producătorul, compozitorul şi artistul R&B/hip-hop Teddy Riley, cel care a condus trupele “Guy” (în anii ’80) şi “Blackstreet” (în anii ’90). Vă recomand să ascultaţi melodiile “Don’t Leave Me” sau “No Diggity” ale celor de la Blackstreet (probabil le veţi recunoaşte, au fost în topuri la vremea lor) şi veţi vedea nişte mostre excepţionale de new jack swing (bineînţeles, pe lângă cele interpretate de Michael Jackson :).

Why You Wanna Trip On Me continuă maturizarea lui Michael din punctul de vedere al atitudinii faţă de problemele sociale, după “Man In The Mirror” (“Bad”, 1987) şi “Beat It” (”Thriller”, 1982), dar şi problemele lui cu media (şi implicit cu sistemul), după “Leave Me Alone (“”Bad”, 1987) şi ”Wanna Be Startin’ Somethin’" (“Thriller”, 1982). Why You Wanna Trip On Me le combină pe amândouă, într-un strigăt trist, dar hotărât: “de ce exageraţi cu lucrurile fără importanţă, în loc să vă ocupaţi de ceea ce contează cu adevărat?”.

Ei spun că eu sunt diferit
ei nu înţeleg
dar există o problemă mai mare
există ceva mult mai important
aveţi foamete în lume
oameni care nu au destulă hrană
aşa că, chiar nu e momentul
să vă legaţi de mine


Poate că “HIstory” (1995) este cel mai incisiv album din punct de vedere structural (cu o concentrare de melodii-semnal precum “Scream”, “They Don’t Care About Us”, “Stranger In Moscow”, “Earth Song”, “D.S.”, “Money”, “Tabloid Junkie”, “2Bad”, “Little Susie”); dar revolta lui Michael mocnea de mai multă vreme. Era conştient de mult timp de problemele lumii şi hotărât să contribuie la rezolvarea lor, atât cât îi stătea în puteri, chiar dacă între timp ne mai delecta (şi) cu capodopere precum “Billie Jean”, “Liberian Girl”, “The Way You Make Me Feel” sau “In The Closet”.

Despre felul în care media ne bombardează cu bârfe de budoar, ca să ne distragă atenţia de la realitatea în care noi, cei mulţi, nu suntem decât nişte soldăţei de plumb, pe care marii rechini îi încolonează, îi trântesc ori îî mutilează, după cum le vine lor – despre toate astea am mai vorbit şi mă bucur să constat că rândurile celor care se trezesc din somnul raţiunii se îngroaşă din ce în ce mai mult. Dar, în 1991, atunci când Michael cânta Why You Wanna Trip On Me, situaţia era alta, motiv pentru care melodia nu a primit din partea publicului atenţia pe care o merita. Şi e păcat, spun eu, pentru că e un cântec excepţional, cu nimic mai prejos decât altele pe care el le-a ales să facă parte din albumele sale, după multă muncă asiduă şi după îndelungi şi repetate selecţii. Toţi cei care au colaborat cu el, fără excepţie, au afirmat că Michael era extrem de meticulos atunci când hotăra playlist-ul pentru fiecare album, că alegea şi înregistra zeci de melodii, înainte să se oprească la cele câteva care aveau să compună albumul. La el nu exista principiul “lasă că merge şi-aşa”. Iar rezultatele s-au văzut – şi se văd încă.

Aveţi profesori
care nu vor să predea
aveţi oameni în toată firea
care nu ştiu să scrie ori să citească
aveţi boli ciudate
pentru care nu există leac
aveţi mulţi doctori
care nu sunt prea siguri
aşa că, spuneţi-mi

De ce vă freacă grija de mine?
de ce tăbărâţi pe mine?
încetaţi să mă mai hărţuiţi!


În 1991, Michael Jackson avea 33 de ani şi 8 albume de studio lansate, toate de un succes colosal. Era în culmea gloriei, adorat de publicul din toate colţurile lumii, care a fost cucerit de muzica lui captivantă, de dansul lui special şi de zâmbetul lui frumos. Era vânat de media, pentru că subiectul “Michael Jackson” vindea excepţional de bine, în orice context. Era căutat cu lumânarea de politicieni, pentru că ştiau că, afişându-se în prezenţa lui, le creştea cota electorală. Era abordat de diverse organizaţii, pentru că popularitatea lui imensă le era de folos. Dar, cu toate că îşi făcea cu sârguinţă treaba lui de artist, în timp ce culegea succes după succes, în timp ce dobora record după record, Michael Jackson a înţeles că Dumnezeu i-a dat un har cu care trebuia să facă ceva... altceva în afară de a purta lauri şi a aduna averi. Şi astfel, a găsit de cuviinţă ca, deşi a dat mâna, zâmbitor, cu preşedintele Ronald Reagan, să cânte “Man In The Mirror”... deşi a pozat cu George Bush Sr, să compună apoi “They Don’t Care About Us”... deşi a participat la ceremonia de instalare a lui Bill Clinton, să-l întâmpine, nu cu “săru-mâna”, ci cu “Gone Too Soon” şi cu povestea lui Ryan White... deşi a compus “What More Can I Give”, pentru 9/11, pe vremea lui Bush Jr, să nu uite nici de revers: a urmat “We’ve Had Enough”. Iar între timp vizita copiii suferinzi şi încerca să le aducă mângâiere.

Aveţi mai multe probleme
decât v-ar trebui vreodată
aveţi bande violente
şi vărsare de sânge pe stradă
aveţi oameni fără locuinţe
care nu au ce mânca
şi care nu au o haină în spinare
şi care umblă desculţi


Michael Jackson era un artist desăvârşit, dar nu trăia cu capul în nori. Era copilăros, dar nu naiv. Era timid, dar nu manipulabil. Îi plăceau fluturii şi copacii, curcubeul şi norii, dar nu uita, nicio clipă, că dincolo de ele era lumea celor trişti şi oprimaţi de către sistem, care nu aveau ochi pentru minunăţiile naturii din cauza grijii zilei de mâine. Pentru cei care se întrebau (şi ma întrebau) despre coperta albumului "Dangerous", cred că vă veţi lămuri ascultând Why You Wanna Trip On Me. Michael Jackson nu a fost niciodată “unul de-al lor”. Şi, nu după mult timp, s-au lămurit şi “ei” de asta.

Aveţi dependenţă de droguri
în minţile celor slabi
avem atât de multă corupţie
brutalitate în poliţie
avem prostituate
plimbându-se prin întuneric
spuneţi-mi
ce aveţi de gând să faceţi
pentru a încerca să opriţi toate astea?


“Ei spun că eu sunt diferit”... Evident că Michael Jackson e diferit. A răsturnat barierele rasiale, sociale şi tradiţionale. A reuşit să adune laolaltă oameni de toate naţiile, religiile, obiceiurile şi organizările politice, dându-le peste cap planurile rockefellerilor de a ne diviza şi a ne întărâta unii asupra altora, ca să ne poată manipula şi încolona în NWO, pe principiul “divide et impera”. Pentru Michael Jackson şi pentru cei care îi ascultă muzica, nu suntem creştini sau musulmani, români sau congolezi, occidentali sau estici, capitalişti sau comunişti... Suntem oameni şi atât.

De ce vă pierdeţi vremea cu mine
de ce mă vânaţi pe mine
încetaţi să-mi mai descoaseţi viaţa
vreau ca toată lumea să mă lase în pace


A încercat să trezească conştiinţe într-un mod discret, elegant, diplomat, prin “Man In The Mirror” (“Bad”, 1987) – dar nu prea s-au simţit efectele, cel puţin nu la nivelurile de decizie; apoi prin “Black Or White”, “Heal The World” şi Why You Wanna Trip On Me (“Dangerous”, 1991) în care deja tonul e mai grav, mai serios, ca şi cum Michael le-ar spune: “atenţie, nu glumesc, problemele sunt mari şi se cer rezolvate” – dar degeaba... mai târziu prin “Earth Song” şi “Little Susie” şi, în sfârşit, dându-şi seama că bate la uşa care nu se va clinti niciodată, le dă o pamă usturătoate decidenţilor politici cu “They Don’t Care About Us” (“HIstory”, 1995).

Va rog să ascultati cu atenţie Why You Wanna Trip On Me. Cred că o să vă placă, trebuie să vă placă, nu are cum să nu vă placă… Dacă Michael l-a ales, dintre zeci de cântece, ca să fie pe albumul “Dangerous”, fiţi siguri ca a avut un motiv cât se poate de bine întemeiat... chiar dacă nu l-a compus el... E scris pentru el, l-a interpretat din suflet şi l-a făcut parte din fiinţa lui. Poate că nu ne vom da seama niciodată de ceea ce a însemnat, cu adevărat, pentru lumea asta, “fenomenul Michael Jackson”. Dar ascultaţi Why You Wanna Trip On Me... e o fărâmă din el.





...

17 comentarii:

  1. cat de actual...

    Aveţi profesori
    care nu vor să predea
    aveţi oameni în toată firea
    care nu ştiu să scrie ori să citească
    aveţi boli ciudate
    pentru care nu există leac
    aveţi mulţi doctori
    care nu sunt prea siguri

    si toate cele, chiar daca au fost scrise de el este clar ca pentru el au fost scrise..... cred ca Michael s-a simtit intotdeauna ca fiind fluturasul de pe coperta Dangerous...si-a trait viata avand grija sa ofere frumusete intr-o lume din ce in ce mai urata...a sperat la o transformare...change the world...

    Niculina

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce pot sa mai adaug eu pe linga tot ce ai scris tu Mihai ? Nimic, decit ca, absolut tot ce a cintat el, compus sau nu de el au fost o farima din el, si-a pus sufletul lui in ele, si Doamne ce suflet.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cea mai tare piesa de pe "Dangerous". Si o vizualizare a ei.....
    http://www.youtube.com/watch?v=M9o8-f_4izI

    RăspundețiȘtergere
  4. Mihai, esti pur si simplu grozav !
    M-a uns pe suflet ceea ce ai scris.
    Mi-e dor de Michael.

    RăspundețiȘtergere
  5. WHY YOU WANNA TRIP ON ME este una din melodiile mele preferate. Multumesc pentru descrierea facuta. MICHAEL JACKSON o canta din tot sufletul si are un ritm electrizant. Iubesc aceasta melodie.

    Elena 55

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna!

    Felicitari Mihai pentru tot ce faci, pentru talentul si efortul tau deosebit.
    Cum am putea sa te rasplatim pentru ce faci pentu Michael si pentru noi?

    Imi permit sa fac o sugestie, aceea de a schimba numele blog-ului, cu ceva ce ar putea sa aiba legatura cu numele lui cum ar fi ‘Michael Jackson – forever’.
    Fac aceasta propunere pentru ca eu am descoperit tarziu blog-ul, desi eram o cautatoare zilnica de astfel de subiecte pe net.
    In acest fel, mai multi admiratori ai lui Michael vor putea sa afle lucrurile extraordinare pe care le scrii despre el.
    In felul acesta si alte personae care nu sunt funi ar putea sa-l descopere pe adevaratul Michael pe care, de altfel, destul de greu poti sa-l ‘vezi’ avand in vedere tratamentul care i s-a acordat in mass-media.

    Cantecul este deosebi atat prin mesaj cat si prin interpretarea de exceptie a lui Michael.
    … si ne dovedeste inca o data ca geniul lui Michael, nu s-a oprit numai la arta, ci a mers mai departe la viata sociela, acolo unde a fost mai implicat decat oricare alt artist.
    Din pacate, si aceasta melodie ca de altfel multe altele, este foarte putin polularizata la radio si TV.
    De ce oare mass-media se limiteaza, in general, la doar cateva melodii?
    Melodii de exceptie ca ‘Speechless’, ‘Fall again’ , ‘Don’t walk away’, nu-mi amintes sa le fi auzit vreodata la radio sau TV.

    La multi ani pentru toate si toti care poarte numele Ferioarei Maria.

    Cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  7. Felicitari Mihai pentru noul site/blog, buna idee.

    RăspundețiȘtergere
  8. Surprise..surprise...noul blog arata foaaarte bine ....
    Melodia este speciala..am ascultat-o de nenumarate ori, mesajul ..l-ai explicat tu mult prea bine ...
    Felicitari din tot sufletul!
    Nadia

    RăspundețiȘtergere
  9. Cu luni in urma, cand am ascultat cu atentie Why You Wanna Trip On Me, gandul m-a dus aproape instantaneu la Leave me alone. Aceiasi media care nu-i da pace, care scormoneste zi si noapte in viata lui, dornica de a gasi ceva murdar si pentru ca nu gaseste, inventeaza, spunand minciuna dupa minciuna. Si cand am deslusit versurile in care “le spune” ca au probleme cat ii “haul”, mai multe decat le-ar trebui vreodata, dar pe ei ii freaca grija lui, mi-am zis din nou ”Doamne, cat curaj are omul asta, a pus la bataie totul, absolut totul..”, si am dat fuga pe Google sa vad cand a scris melodia si ce mai pot afla despre ea. Am vazut atunci ca n-a scris-o el, am ramas putin surprinsa, doar o fractiune de secunda, gandindu-ma la tenacitatea versurilor, admiratia mea fiind peste masura, adaugandu-i-se un atuu in plus “ei bine, da, a stiut mereu sa-i gaseasca pe cei mai buni, si-a dat seama care-s cei mai buni, a lucrat cu cei mai buni....ce mai, un GIGANT din toate, absolut toate punctele de vedere”.
    Ai perfecta dreptate Mihai, nu are cum sa nu placa aceasta melodie; celor care il iubesc pe Michael, care l-au inteles, care s-au “trezit”, care vor sa faca ceva pentru a schimba in bine lumea asta. O melodie extraordinara, in interpretarea de neegalat a lui Michael, n-aveti idee cat de mult imi place!!... si cat ma bucur ca ne-ai scris despre ea....
    Citesc aceasta postare, citesc interviul anterior-il ascult-il privesc pe Michael...apoi postari mai vechi, alte imagini cu el...revin...si nu ma mai satur, e numai Michael in jurul meu, dar tot nu ma satur. De fiecare data “descopar” ceva nou, mereu are ceva cu care ma surprinde. Placut, bineinteles. Si, chiar daca s-au schimbat multe (in bine, zic eu) in gandirea mea, in intreaga mea atitudine (si vad acest lucru la multi altii), tot mica ma simt in fata acestui mare OM, si-mi amintesc alte vorbe “de luat aminte” de-ale lui: ” I believe that we are powerful, but we don’t use our minds to full capacity”. Cat tact are in a ne spune “treziti-va, nu vedeti ce se intampla in jurul vostru, deschideti-va mintile la intreaga capacitate si luati atitudine, nu pot de unul singur, numai Dumnezeu decide cine traieste si cine moare, nu va este de ajuns, ce pot sa va dau mai mult pentru a va face sa intelegeti….. ? ”
    Da, ce-ar fi putut sa ne dea mai mult decat creatia sa, viata sa….pe care a incheiat-o singur si abandonat, dupa cum spunea Rivera.
    Mihai, este impresionant omagiul tau pentru Michael. Ti-am mai spus candva, tot de la Michael citire: “It’s your time to shine!”. Si prin tot ceea ce faci aici, chiar stralucesti omule! Thank you, man !

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc Mihai! Excelent post!

    Detalii despre evenimentul caritabil organizat cu ocazia zilei lui Michael pentru baietii de la orfelinatul Sf. Constantin aici:

    http://htwfcromania.webs.com/

    Will you be there?

    RăspundețiȘtergere
  11. Mă bucur că vă plac “Why You Wanna Trip On Me” şi noul blog şi vă mulţumesc tuturor pentru comentarii. Din păcate, eu nu voi putea să vin pe 29 în Bucureşti, am un eveniment important în familie, de la care nu pot lipsi; dar vă asigur că voi fi cu tot sufletul alături de voi.

    RăspundețiȘtergere
  12. Mihai,melodia este superba,Michael o canta dumnezeieste,asa cum canta el de obicei,si eu il iubesc tot mai mult.

    Felicitari pentru "Michael Jackson Tribute Romania".O idee geniala.

    Nu am apucat sa scriu despre interviul din 2005,dar l-am citit si am plans cand am citit ce a spus el la sfarsit.Mai mult decat atat,am vazut si o foaie de hartie pe care Michael scrisese in timpul procesului niste versuri sfasietoare intitulate Omul nevinovat.Traducerea apartine fiicei mele.

    "Omul nevinovat

    Daca voi naviga spre Acapulco sau Cancun Mexico
    Acolo ma asteapta legea
    Si Dumnezeu stie ca sunt nevinovat

    Daca ma vor duce la Cairo
    Atunci Doamne unde voi merge?

    Voi muri un om fara tara
    Si doar Dumnezeu va sti ca am fost nevinovat"

    Si ca sa termin intr-o nota mai vesela,voi stiti ca Michael a scris si Prefata la o Carte de Bucate?Bineinteles in stilu-i inimitabil si adorabil .Si pentru asta ii multumesc fiicei mele.

    Liliana

    RăspundețiȘtergere
  13. imi place mai mult noul blog...

    RăspundețiȘtergere
  14. Mihai,te felicit pentru noua infatisare a blogului tau.
    Ai subliniat in aceasta descriere,ceea ce trebuie sa invatam din muzica lui Michael:

    "Pentru Michael Jackson şi pentru cei care îi ascultă muzica, nu suntem creştini sau musulmani, români sau congolezi, occidentali sau estici, capitalişti sau comunişti... Suntem oameni şi atât."

    Am o rugaminte catre toti fanii,semnati aceasta petitie pentru redeschiderea Neverlandului,pentru a nu fi vandut oricui si in cele din urma,distrus.

    http://www.neverland4tc.com/about.php

    LOVE

    Diana

    RăspundețiȘtergere
  15. Imi place noua imagine!!! :)
    Ador "why you wanna trip on me"...este ca multe alte o realitate.

    Liliana, ii multumesc Diei pentru traducerea oferita...nu ca nu as sti engleza, dar sincer mi-a c-am scapat "Omul nevinovat"....si of ce versuri sfasietoare :((....poate va par copil, dar iar o dau in plans.

    Mihai, mie una imi pare rau ca nu vei fi alaturi de noi pe 29 august....dar cu siguranta ne vom gandi si la tine...eu, cel putin...sigur:).

    Scorpya

    RăspundețiȘtergere
  16. Era sa uit,Laura din Cornu,Prahova azi este ziua ta.

    La multi ani ! Sa fi sanatoasa! De ce nu mai apari pe aici pe la Michael?

    Liliana

    RăspundețiȘtergere
  17. pentru toti cei care il iubeste si respecta pe MJ.Fanii romani au muncit foarte mult la acest tribut.Este cel mai muncit si cel mai frumos tribut din lume.Si nu exagerez absolut deloc. http://www.youtube.com/watch?v=Sz6Uwf_3J0I

    RăspundețiȘtergere

AVERTISMENT!

Orice comentariu care contine limbaj jignitor la adresa autorilor blogului, a cititorilor sau a comentatorilor sai, va fi expediat in Zona Fantoma, sa-l caute pe Generalul Zod :)