duminică, 8 decembrie 2013

OMAGIU PENTRU EROI


"Cand esti in spatele gratiilor, fara nici o speranta de eliberare, ai nevoie sa gasesti puterea oriunde poti. Personal, am gasit puterea in Michael Jackson."
                         Nelson Mandela ( interviu 2005)
 
  “Povestea lui Mandela, acest gen de probleme prin care a trecut el, imi dau forta nacesara sa trec peste... "                    
            Michael Jackson (interviu 2005)


In aceste zile, oamenii de suflet deplang trecerea in nefiinta a lui Nelson Mandela, erou al luptei vehemente anti-apartheid, al luptei contra discriminatrii rasiale, contra regimului terorii, a saraciei. Un suprem diplomat, un model de comportament uman, de tarie morala, de rezistenta impotriva incriminarii manifestatiilor pentru apararea drepturilor fundamentale ale omului. Primul presedinte de culoare al Africii de Sud, detinator al Premiului Nobel pentru Pace.

 Nu numai faptul ca apartineau aceleasi rase, dar si idealurile comune au facut ca cele doua personalitati, Nelson Mandela si Michale Jackson, sa-si poarte un adanc respect, sa aprecize fiecare in celalalt forta morala, perseverenta in atingerea idealurilor, sa se ajute reciproc atunci cand a fost cazul.
Au fost foarte buni prieteni. S-au reunit in 1999 pentru a discuta despre concertele de caritate pe care Michael avea de gand sa le sustina in München si in Seul.
Regele Pop a admirat in mod deosebit  la luptatorul african, puterea acestuia de a nu se lasa infrant. O spunea cu mandrie ori de cate ori avea ocazia. L-a respectat pe activist atat de mult incat a fost de acord sa sustina cele doua concerte de caritate in onoarea sa. O parte a veniturilor obtinute a fost directionata catre “Fondul Nelson Mandela pentru Copii”.

Dupa ce Michael a trecut in nefiinta, Nelson Mandela i-a adus un tribut emotionant, descriindu-l ca pe un membru apropiat al familiei sale si apreciind modul in care acesta a reusit sa depaseasca tragedia anumitor evenimente din viata sa.
   “Am aflat cu foarte mare tristete de moartea prematura a lui Michael Jackson. Michael ne-a devenit foarte aproapiat dupa ce a inceput sa viziteze si sa concerteze in Africa de Sud in mod regulat.
Noi am ajuns sa-l iubim foarte mult, iar el a devenit un membru apropiat al familiei noastre. Am avut o mare admiratie pentru talentul sau si pentru faptul ca fost capabil sa triumfe peste tragedia anumitor ocazii din viata sa.
Michael a fost un gigant si o legenda in industria muzicala, iar noi il plangem impreuna cu milioanele de fani din intreaga lume. Plangem, de asemenea, impreuna cu familia si prietenii sai, mai mult decat pierderea unui prieten drag. El ne va lipsi iar memoria sa va fi pretuita pentru o lunga perioada de timp.”


Acum, cand Nelson Mandela a plecat dintre noi, la varsta de 95 de ani, cu siguranta Michael ar dori, cumva, de-acolo de sus, de unde este, sa spuna cateva cuvinte emotionante de multumire, de apeciere a activitatii si prieteniei care i-a legat, un omagiu adus personalitatii marcante care a schimbat in bine destinele locuitorilor Africii de Sud prin contributia sa la eradicarea apartheid-ului, despre influenta covarsitoare pe care acest OM a avut-o in viata social-politica a lumii.
Michael nu mai este, dar raman marturie cuvintele sale:

”Este o imensa onoare pentru mine sa anunt astazi acest proiect alaturi de un OM al carui curaj si demnitate extraordinara a luminat secolul al XX-lea in asa fel incat a ajuns sa reprezinte un adevarat exemplu pentru noi toti….

Intr-o convorbire anterioara avuta …. cu presedintele Mandela, am discutat despre conceptul de “a darui” si cuvintele "ce pot oferi mai mult” mi-au venit in minte…
Noi toti trebuie sa daruim si noi toti trebuie sa facem ceea ce putem pentru a pune capat suferintei inutile din lume……

- Ce as putea darui mai mult? ...In numele nostru, al tuturor, ii cer fiecaruia in parte sa daruiasca cat mai mult……, pentru a ajuta organizatiile de caritate sa-si continuie munca dadatoare de viata. Multumesc din nou Presedintelui Mandela….

Nelson Mandela a fost … "inspiratia mea in a cauta sa fac ceva inainte de sfarsitul secolului, sa intreprind ceea ce eu numesc "aventura umanitatii" inainte de nasterea mileniului.
Il iubesc pe acest OM foarte mult si, la fel de mult, iubesc Africa ....Consider ca este potrivit sa fac acest anunt aici, unde este leaganul omenirii, locul de nastere al nostru, al tuturor"

MULTUMESC si TE IUBESC, NELSON MANDELA!


14 comentarii:

  1. Scrisoarea emotionanta a lui Nelson Mandela catre familia Jackson , dupa trecerea la nefiinta lui MJ :

    ,,Draga familie Jackson

    Cu mare tristete in suflet am aflat despre moartea lui MJ .
    Am devenit prieteni foarte apropiati , dupa ce Michael a inceput sa vina si sa cante regulat in Africa de Sud .

    Am devenit legatura lui cu Africa de Sud , iar el a devenit membru al familiei noastre .Avem o admiratie foarte mare pentru talentul sau cat si pentru faptul ca a reusit sa treaca cu fruntea sus peste grelele obstacole ce le-a avut in viata .

    MJ a fost un gigant si o legenda in industria muzicala , iar impreuna cu milioanele de fani de pe tot globul ii plangem disparitia si ne rugam pentru sufletul lui . De asemenea dorim sa jelim langa familia si prietenii lui , pentru pierderea unui prieten foarte drag si a unui onorabil membru al familiei .

    Fiti puternici !

    Nelson Mandela”

    RăspundețiȘtergere
  2. In 1995 , Nelson Mandela i-a acordat lui Michael Jackson titlul de ,, persoana care a contribuit semnificativ la istoria Africii de Sud '' , un titlu pe care MJ la refuzat spunand ca el doar a facut ceea ce era bine si ceea ce ii dicta inima si sufletul , dar NM totusi i-a acordat titlul , hartia oficiala ramanand in sala cu decoratiuni din capitala Aficii de Sud si nu in mana lui MJ cum ar fi trebuit !

    RăspundețiȘtergere
  3. MJ a declarat la una din multele zile de nastere a lui Nelson Mandela la care a luat parte :

    Ii pare nespus de rau , ca nu a putut participat si nu a putut aduce aportul la evenimentul intitulat ,, Tribut pentru aniversarea 70 , a lui Nelson Mandela '' care a avut loc in Londra pe stadionul Wembley in 11 iunie 1988 , care la audienta record de peste 600 milioane de oameni in transmisiuni live de pe tot globul , a fost intitulat de Michael Jackson ca cel mai mare eveniment politic si cultural din istoria Globului !

    RăspundețiȘtergere
  4. Nelson Mandela la ajutat foarte mult pe Michael Jackson , in lupta cu Sony Music Entertainment's , deoarece citez : ,, Oamenii din aceasta companie exploateaza pe motive rasiale artistii '' .
    Impreuna cu MJ au vrut sa puna capat abuzurilor si a nedreptatilor fata de oamenii de culoare .

    RăspundețiȘtergere
  5. MICHAEL si Nelson Mandela se asemanau in anumite privinte, amandoi erau preocupati de binele altora si de pacea mondiala, amandoi erau persoane admirabile. Poate de aceea au fost prieteni buni. Iar acum sunt din nou impreuna.
    Fie binecuvantate sufletele lor minunate!

    Marinela

    RăspundețiȘtergere
  6. In mai multe orase ale lumii, au fost organizate expozitii de...corpuri umane.
    ...Un lucru este f. evident din toate aceste imagini si anume, creierul este strans legat de fiecare parte a corpului. O astfel de expozitie a corpurilor umane, accentueaza adevarul inevitabil ca oamenii sunt mult mai mult decat un simplu corp si-un creier. Fiziologic vorbind, creierul este esential pt. existenta si identitatea umana. In interiorul fiecarui creier este o lume ascunsa a gandurilor pe care expozitia respectiva nu poate nici sa o disece, nici sa o afiseze. Este o lume a constiintei de sine, a intelectului, a ratiunii, a imaginatiei, a emotiilor, a valorilor, a dorintelor, a discernamantului moral, a spiritualitatii, a convingerii, a vointei, a personalitatii si a caracterului.
    Exista, din nefericire, o spirala descendenta a gandirii umaniste care duce la decadere morala. Dar exista si convingerea ca acest declin moral poate fi anulat, pe masura ce ne hranim inima cu ganduri legate de ceea ce e important: ceea ce este bun, desavarsit din p. de v. moral\spiritual. Si aici avem exemple clare ca se poate, oameni care au lasat ceva in urma lor (N.Mandela, M.Jackson...)
    Am inteles ca exista un afisaj de tip "retina', tehnologie folosita de Compania Apple pt. ecranele cu cristale lichide. dar niciun ecran sofisticat nu egaleaza performantele mintii umane - a vedea, a auzi, a imagina, a simti sau a expune realitatea in constiinta noastra. Tesuturile din creierul nostru au inregistrat si au stocat milioane de amintiri: sunetul unei soapte de acum 20 de ani, incantarea pe care am experimentat-o sau nu, dar ne-am imaginat-o de multe ori, mirosul unui parfum, presiunea exacta a unui deget pe o singura coarda de chitara, curba exacta a unei buze, a unui deal, imaginea unui fir de iarba; toate cartile citite si filmele vizionate, mesaje vazute pe panouri, programele radio ascultate, etc...Totul e acolo.Mintile noastre sunt biblioteci vii.
    Asa cum si Michael a experimentat de multe ori, lucrul linistitor este ca, suma totala a tot ce-am pus in mintea noastra, reprezinta ce fel de persoane suntem astazi si vom fi maine. Nu intelegem deplin cum aceasta vasta biblioteca vie se transpune in comportamentul de zi cu zi, dar ceea ce stim este ca, pe masura ce trec anii, devenim din ce in ce mai mult "prizonieri ai bibliotecii noastre". Odata ce imaginile, experientele si ideile sunt stocate in arhivele din mintea noastra, nu exista nici un buton de stergere.
    De aceea, f. important inca din copilarie este modelarea si organizarea mintii.
    De la Michael am invatat din plin acest lucru. Mma lui a avut grija sa-i intipareasca pt. toata viata lucrurile cele mai valoroase.
    Deoarece nu exista nici un refugiu fata de influenta nefasta a culturii decazute, trebuie sa ne administram propriile noastre minti. Exista o diferenta intre ceea ce alegem sa vedem sau sa experimentam si ceea ce vine la noi inevitabil in decursul vietii!
    "Trebuie sa tamaduim lumea ranita. Haosul, disperarea si distrugerea fara sens pe care o vedem azi sunt rezultatul alienarii oamenilor de semenii lor si de mediu" Michael Jackson
    ...MIREY

    RăspundețiȘtergere
  7. Ca si Michael Jackson, Nelson Mandela a fost un om care a atins inimile si sufletele. Lupta lui neobosita pentru libertate si demnitate umana i-a adus respectul lumii. Nelson Mandela s-a angajat in a aduce pacea si a devenit un simbol al reconcilierii. Mandela a petrecut 27 ani din viata in inchisoare.
    A fost condamnat la inchisoare pe viata pentru infractiuni politice, inclusiv pentru sabotaj. Mandela si-a recapatat libertatea in 1990, multumita faptului ca lumea incepuse sa impuna sanctiuni asupra Africii de Sud, cerand renuntarea la apartheid (politica de segregare rasiala si discriminarea care exista de multi ani in Africa de Sud), de catre guvern.
    Ca presedinte ales, incepand cu 1994, el s-a confruntat cu o sarcina uriasa, cea de infaptuire a unei noi natiuni, libera de nedreptatile rasiale profunde ramase din epoca apartheid.
    A fost o perioada in care Nelson Mandela si Michael Jackson, impartasind acelasi devotament pentru umanitate si cauze umanitare, au devenit prieteni. In iulie 1996, Michael a participat la o petrecere privata cu ocazia zilei de nastere a presedintelui Mandela. Doua zile mai tarziu, a facut o scurta vizita de curtoazie la casa oficiala a presedintelui din Pretoria. Cu aceasta ocazie, Michael le-a spus reporterilor, "Acesta este un om minunat, minunat. Imi place Nelson Mandela foarte mult." Cei doi s-au fotografiat, Michael imbratisindu-l cu un zambet larg.
    Cand au iesit din casa, Mandela s-a intors spre Michael si a glumit spunand, "Acum pot sa vad cine este lider mondial. Niciodata nu am vazut atat de multi jurnalisti. Asta arata cat de popular esti." Mandela a declarat apoi reporterilor: "Am avut o zi foarte fericita, fiind in masura sa-l gazduiesc (pe Michael) chiar si numai cateva minute. El si-a adus o mare contributie in arta, in muzica, iar eu sunt foarte fericit ca este aici, in tara noastra."
    **********************

    RăspundețiȘtergere
  8. Marinela, Mirey, Achimoto, va multumesc pentru intelegere…Cuvintele si gandurile voastre sunt balsam pentru suflet.
    Parasind zona conflictuala, ati ales un subiect cu mult mai interesant, ca cel legat de cei doi oameni, de cele doua mari personalitati atat de pretuite si a caror disparitie este regretata de intreaga lume.

    Am ales acest subiect nu intamplator…ci ca un omagiu adus demnitatii umane ca valoare suprema, puterii de sacrificiu si perseverentei, fortei interioare care-l ajuta pe individ in stabilirea si urmarirea unor idealuri, dar si motivatiei care-l face sa reziste incertitudinilor, incercarilor cumplite la care-l supune viata. Este un omagiu adus nobletei sufletesti, iubirii pentru fiinta umana, recunoasterii si intelegerii celor mai elementare drepturi ale sale, ca cel la viata, la libertate, la egalitate.
    Este un omagiu adus luptei pentru realizarea acestor deziderate umane, dar si rezistentei in fata regimului terorii, a presiunii si a represiunii de orice fel.
    Cand presiunea de natura psihica (cazul lui Michael) sau represiunea de natura fizica (cazul lui Mandela) nu distruge omenia, nu atinge fiinta, nu anihileaza vointa de a lupta in continuare pentru aceleasi idealuri, atunci acceptarea sacrificiului ca simpla treapta, innobileaza sufletul.

    Oare, cu ce putere, cu ce forta interioara a trebuit sa fi inzestrat ca sa rezisti cel putin 16 ani de teroare psihica, sau 27 de ani de teroare fizica prin prizonierat? Oare cate luni, cate zile, cate minute a trebuit sa traiasca acesti oameni intr-un mediu ostil, fara a le fi infranta vointa si omenia...si sufletul…si dragostea de viata si de semenii lor?

    Am ales acest subiect si pentru ca…lui Michael i-ar fi placut sa vorbeasca despre prietenul sau...

    RăspundețiȘtergere
  9. MICHAEL si NELSON MANDELA mai aveau ceva in comun : dragostea si grija pentru copii. MICHAEL si-a dat seama ca prietenul sau simte la fel pentru copii si asta l-a apropiat mai mult de el

    "In 1998, la implinirea varstei de 80 de ani, Mandela s-a casatorit cu a treia sotie, iar Michael a fost unul dintre oaspetii invitati de el sa participe la sarbatoare .
    Iata ce povestea MICHAEL despre ei doi:

    "El (Hitler) a creat atata furie, atata forta, in timp ce (Nelson) Mandela a facut exact opusul. El a devenit un miel in inchisoare. Nu avea nici suparare, nici amaraciune, iar in ziua aniversarii a spus, “Chiar daca am optzeci de ani iar tineretea s-a dus pentru ca am stat in inchisoare atata timp, nu regret nimic din toate astea."

    "El (Nelson Mandela) este atat de bland, atat de copilaros."
    Iubeste copiii pentru ca atunci cand m-am dus sa-l vad am avut niste copii cu mine iar oamenii au spus: “copiii trebuie sa ramana, dar Michael Jackson poate veni.” Am spus, "Sunt sigur ca domnul Mandela nu s-ar supara sa vada copii. Nu voi merge daca nu merg si copiii."
    Mi-i amintesc pe reprezentantii sai cum se uita la mine (cu o expresie a fetei suspicioasa si severa), s-au dus inapoi iar cand au revenit, au spus:"Vine toată lumea."
    Primul lucru pe care Mandela l-a facut, a fost sa alerge la copii, sa-i ridice si sa-i imbratiseze. Stiam ca era acel gen de om si ca el ii iubea. A vorbit cu ei si numai dupa aceea mi-a strans mana. Stiam ca am avut dreptate."~ Michael Jackson ~

    In 1999, Mandela s-a retras din functia de presedinte si s-a dedicat luptei impotriva SIDA in Africa de Sud. Aceasta batalie a devenit una personala cand si-a pierdut un fiu datorita acestei boli, in 2005."

    Marinela

    RăspundețiȘtergere
  10. “DRUM LUNG, LIBERTATII!!”


    “Nimeni nu se naste urand o alta persoana din cauza culorii pielii sale, sau trecutului sau, sau religiei. Oamenii invata sa urasca, ai daca pot sa urasca, ei pot fi invatati sa iubeasca, pentru ca dragostea vine mai natural din inima omului decat opusul ei”

    “Am invatat ca, curaj nu a insemnat lipsa fricii, ci biruinta asupra ei. Omul curajos nu este cel care nu simte frica, ci cel care cucereste aceasta frica”

    “Am luptat impotriva dominatiei albe si am luptat impotriva dominatiei negre. Am pretuit idealul unei societati democratice si libere, in care toate persoanele sa traiasca impreuna in armonie si cu sanse egale.
    Este un ideal pentru care sper sa traiesc pentru a-l atinge. Dar, in cazul in care va fi nevoie, este un ideal pentru care sunt pregatit sa mor.”

    “Libertatea este o idee pentru care sunt pregatit sa mor”

    NELSON MANDELA

    **************************


    “ORICARE AR FI IDEALUL TAU,
    POTI DEVENI CEEA CE VREI SA DEVII”


    "Vindecati Lumea!
    Faceti din ea un loc mai bun,
    pentru voi si pentru mine,
    si pentru intreaga rasa umana.
    Exista oameni care mor,
    daca va pasa suficient pentru cei vii,
    faceti-o un loc mai bun pentru voi si pentru mine .... "

    MICHAEL JACKSON

    ***************************


    ISTORIA ESTE PENTRU CEI CARE CRED IN EA!!

    RăspundețiȘtergere
  11. As dori sa pot scrie despre o persoana in special, insa nu pot! As vrea sa vorbesc despre noi!!! Noi toti!
    Nu ma intelegeti gresit, respect orice entitate care a venit sa vindece acest pamant, printre care si Mandela si Michael! Ii respect, dar nu i jelesc! Stiu ca nu au disparut si asta ma bucura si imi ofera un calm interior.
    Nu le ridic nici statui, deoarece nu e treaba mea sa fac acest lucru. Dumnezeu le a ridicat statui asa de mari si inalte incat oamenii nici macar nu le pot percepe!
    Eu scriu despre si din Iubire Divina, implicit si despre ei. Aici este diferenta!
    Au fost niste mari entitati si personalitati ale acestei case PAMANT! Dar si eu si tu si el, facem parte din aceasta Lumina Divina. Si noi putem aduce o schimbare.
    E trist cand vad oamenii cum se amagesc o viata, uitandu se de dupa un geam mare de sticla la Marile Entitati, ca la niste exponate dintr un muzeu. Ei sunt Eu si Eu sunt Ei!!!
    E timpul Sa Facem o SCHIMBARE, este timpul sa trecem la actiuni nu doar la discutii si admirat.

    Deci?

    Tu ce alegi?

    Flavia Achim

    RăspundețiȘtergere
  12. http://www.youtube.com/watch?v=YNffszo9iMc

    RăspundețiȘtergere
  13. "Eu scriu despre si din iubire"

    Este un sentiment atat de simplu si atat de inaltator!

    RăspundețiȘtergere
  14. Liniste…va rog, nu ma deconspirati!… M-am furisat, dar nici acum nu stiu cum mi-a reusit chestia asta, in locul acesta incarcat de respect si piosenie, pentru ca, asa cum Michael Jackson a fost idolul meu, si Nelson Mandela a fost idolul meu, si vreau sa las, ca marturie, un alt manunchi de ganduri ale acestui mare om si un buchet de trandafiri albi si rosii, ca de la suflet, la suflet, pentru cei doi prieteni. Respect pentru ideile lor de a face lumea un loc mai bun!

    “Ceea ce este important in viata este chiar faptul ca am trait. Diferenta pe care am facut-o in vietile altora va determina semnificatia propriei noastre vieti.”

    “Teama noastra cea mai mare nu este ca nu suntem la inaltimea unei situatii. Cea mai mare teama a noastra este ca suntem cumplit de puternici. De lumina noastra ne temem, nu de intuneric.”

    “Ca ai cazut nu are nicio importanta, numai modul in care te ridici conteaza.”

    “Nimic nu e mai interesant decat sa te intorci intr-un loc unde nimic nu s-a schimbat, doar ca sa vezi cat de mult te-ai schimbat tu.”

    “Daca ii vorbesti unui om intr-o limba pe care o intelege, cuvintele tale vor ajunge la mintea lui. Daca ii vorbesti in propria lui limba, cuvintele ajung la inima lui.”

    “Educatia este cea mai puternica arma pe care voi o puteti folosi pentru a schimba lumea.”
    “Se spune ca nu cunosti cu adevarat o natiune pana nu ai stat intr-una dintre inchisorile ei. O natiune nu ar trebui sa fie judecata dupa cei mai sus-pusi cetateni, ci dupa cei mai umili.”

    “Pentru a fi liber nu este suficient sa te eliberezi de lanturi, trebuie sa respecti si sa sustii si libertatea altora.”


    RăspundețiȘtergere

AVERTISMENT!

Orice comentariu care contine limbaj jignitor la adresa autorilor blogului, a cititorilor sau a comentatorilor sai, va fi expediat in Zona Fantoma, sa-l caute pe Generalul Zod :)