duminică, 29 aprilie 2012

Capitolul 3. Înfăţişarea lui Michael

...  


"MICHAEL JACKSON TAPES BOOK" - traducere şi adaptare în limba română de Mikael A. Dobrescu  


Capitolul 3. Înfăţişarea lui Michael

 


SB: Vei avea o viaţă lungă şi fericită. Dar chiar crezi că într-o bună zi vei hotărî să devii un pustnic şi să dispari?

 MJ: Mdap.

SB: Să părăseşti Neverland şi să-i încui porţile. Aşa?  

MJ: Mda. Ştiu că aşa voi face.  

SB: Dar de ce? Doar pentru că nu vrei ca oamenii să te vadă îmbătrânind?  

MJ: Nu pot suporta asta. Iubesc prea mult lucrurile frumoase, inclusiv pe cele din natură, şi vreau ca mesajele mele să ajungă la întregaa lume, dar nu vreau să fiu văzut acum... şi atunci când poza mea îmi apare pe computer, îmi face rău să o văd.  

SB: De ce?  

MJ: Pentru că sunt ca o şopârlă. E oribil. Niciodată nu mi-a plăcut asta. Aş vrea să nu pot fi niciodată fotografiat sau văzut; şi trag de mine, ca să merg acolo unde mergem. [Michael se referă la discursurile publice pe care le ţinea în acea perioadă, cum ar fi cel de la Oxford University din Anglia sau cel de la Carnegie Hall din New York, pentru promovarea organizaţiei „Heal The Kids”.]  

SB: Michael, s-a scris că tatăl tău îţi spunea că erai urât. E adevărat?  

MJ: M-hm. Râdea de mine... Îmi amintesc, odată, eram în avion, gata de decolare, eu treceam printr-o pubertate cumplită, când trăsăturile încep să ţi se schimbe. Iar tata a spus: „Îh, ce nas mare ai. Nu e moştenit de la mine.” Nu şi-a dat seama cât de mult mă rănea. M-a durut atât de mult, că voiam să mor.  

SB: Era o ignire indirectă adresată mamei tale, acel „Nu l-ai moştenit de la mine”?  

MJ: Habar n-am ce voia să spună.




SB: Crezi că e important să le spui copiilor că sunt frumoşi?  

MJ: Da, dar fără să exagerezi. Eşti frumos pe dinăuntru. Gândeşte-te în felul următor. Prince se priveşte în oglindă, îşi piaptănă părul şi spune „Arăt bine.” Iar eu îi spun „Eşti în regulă.”  

SB: Nu crezi că tatăl tău ţi-a insuflat convingerea că nu eşti frumos? Şi în felul ăsta, ai încercat să-ţi schimbi înfăţişarea puţin, dar tot nu te-a făcut fericit. Prin urmare, ar trebui să începi să-ţi iubeşti înfăţişarea şi pe tine însuţi şi toate astea.

MJ: Ştiu. Aş vrea să pot.

SB: Toţi avem probleme cu aspectul nostru. Uite, eu am barba asta dezordonată. De câte ori am apariţii televizate, mi se spune să o rad sau să o scurtez. Dar religia mea nu-mi dă voie să-mi tai barba, aşa că ea tot creşte.

MJ: Ai vrea să-ţi tai barba?

SB: Să fiu sincer, da, aş vrea să o tai. Nu de tot. Doar să o scurtez. Dar Dumnezeu şi religia mea sunt mult mai importante pentru mine, decât felul în care arăt.

MJ: Nu ai voie să o tai?

SB: În principiu, nu. Aici părerile sunt împărţite. Mulţi rabini îşi taie bărbile, iar unii nu o fac.

MJ: E împotriva regulilor, să-şi taie bărbile?  

SB: Regulile sunt interpretate diferit de fiecare rabin. Biblia spune că nu ai voie să foloseşti cuţitul pe faţă. Aşa că unii oameni o iau literal, nu folosesc „cuţit”, nici lamă simplă, dar se rad cu aparatul electric pe faţă. Alţii interpretează că nu au voie să folosească absolut niciun feol de obiect care să taie. Soţia mea Debbie spune „Nu m-am măritat cu un om care încearcă să se conformeze societăţii. M-am măritat cu un om pe care vreau să îl respect, iar tu eşti rabin. Fii mândru de ceea ce eşti.”  

MJ: Nu o deranjează barba?  

SB: Nu numai că nu o deranjează, dar s-ar supăra foarte tare dacă aş tăia un fir din ea. Chiar azi-dimineaţă mi-a spus: „Dacă mă iubeşti şi mă respecţi cu adevărat, nu vei spune niciodată că îţi tunzi barba din cauză că mă deranjează pe mine sau că vrei să arăţi mai bine pentru mine.” Soţia mea vrea să trăiesc numai conform cu principiile mele.  

MJ: Uimitor.

 SB: În seara aia, joi seara, arătai fantastic. [Michael se dichisise pentru Balul Îngerilor, organizat de Denise Rich cu ocazia strângerii de fonduri pentru combaterea cancerului] Erai cel mai prezentabil bărbat de acolo. Prin urmare, nu-ţi place să fii fotografiat?




MJ: Mi-aş dori să nu pot fi fotografiat niciodată şi să nu pot fi văzut niciodată. Doar pentru entertainment, îmi creez dansul aşa cum vreau să arate, şi filmul la fel.  

SB: Acum vrei să faci filme?  

MJ: Iubesc filmele, dar nu pot controla, în acelaşi timp, felul în care acele imagini apar în lumină şi expresia mea. Îhh...  

SB: Dacă un copil ţi-ar spune „Detest să fiu fotografiat”, ce i-ai raspunde?  

MJ: I-aş spune: „Habar nu ai cât eşti de frumos. Spiritul tău este cel care...”  

SB: Păi şi de ce eşti gata să spui asta oricui, în afară de tine?  

MJ: Nu ştiu. [Spunând asta, Michael pare încurcat şi resemnat.]  

SB: Ai văzut la fanii tăi, mii de femei aruncându-se la picioarele tale. Asta înseamnă că eşti atrăgător şi dorit. Ai simţit, la vremea aceea, că ele voiau să se îndrăgostească de tine?  

MJ: Când mă gândesc la asta – nu aş spune-o niciodată la televizor – dar dacă ar fi să merg pe scenă gândindu-mă la tot ce le trece femeilor prin cap, atunci nu m-aş mai urca niciodată pe o scenă. Dacă aş începe brusc să mă gândesc la ce se gândesc ele – la sex, sau cum aş arăta dezbrăcat – atunci, o, Doamne, mi-ar fi atât de ruşine, încât nu aş mai ieşi niciodată din casă măcar. E oribil.  

SB: Mulţi adoră să fie sex-simbol. Ţie nu-ţi place, pentru că eşti prea ruşinos. Îţi dai seama, atunci când unele femei îţi vorbesc, că de fapt asta e în mintea lor?  

MJ: M-hm. Chiar mi-o spun.  

SB: „Vreau să fac sex cu tine”?

MJ: Aham.




...

7 comentarii:

  1. Am citit si am zambit... mi l am inchipuit pe Michael vorbind despre acest subiect, mi am imaginat mimica lui si nu am putut sa nu zambesc si sa mi doresc sa l iau in brate.Cat de sincer, cat dde inocent, cat de copilaros... un fel de a fi dezarmant,in cel mai bun sens al cuvantului.
    Cat priveste povestea legata de aspectul sau, este lesne de inteles atitudinea lui.... vine de undeva din frageda copilarie, este acea stare creata atunci si care nu l a mai parasit niciodata...copilului trebuie sa i spui ca arata bine, ca e frumos, pentru a capata incredere in sine, dar Michael nu a avut parte de aceste cuvinte drept urmare rezultatul este cel care este...si totusi numai noi si Dumnezeu stim cat e de frumos Michael, si pe dinauntru si pe dinafara si cum Dumnezeu sa nu ai tot felul de ganduri nebunesti? cum sa nu ti vina sa strigi in gura mare sa se auda pe intreg pamantul ca il iubesti pe MICHAEL JACKSON?

    Ei da.... MICHAEL JACKSON te iubesc ce pot sa fac?

    ps. din nou mltumiri Mihai..... este grozava treaba care o faci
    zuza

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu cred ,ca nu intelegea ca prietenia dintre doi oameni de sex opus ,nu poate fi platonica la nesarsit.Mai devreme sau mai tarziu,macar unuia dintre ei ii va zbura gandul la sex...Eu refuz sa cred ca este capabil sa inteleaga lucruri care tin de viata in sine si ca nu a gandit in profunzime si la acest lucru,ca si numai intr-o discutie intre amici,sa nu fi sintetizat parerile celorlalti-nu ca neaparet ar trebui adoptate sau aplicate,dar majoritatea oamenilor,culeg pareri, citesc si sintetizeaza,considerandu-se compatibili cu o persoana-sau mai multe de-a lungul vietii.Si daca stam sa ne gandim mai bine,acele persoane care i-au placut mai mult,la un moment sau altul al vietii sale,au fost indepartate de ,,apropiatii"sai.Oricum mi s-a parut nepotrivit si lipsit de bun-simt, cand au fost intrebati-el si Lisa ce fac ei in dormitor si cum...Era o chestiune,mai mult decat intima si personala...Plus ca se privea in oglinda destul de des si vedea clar daca ii place sau nu ce vede.Era constient de faptul ca un om cu trei randuri de burti,nu ar fi fost in stare sa aibe elasticitatea si eleganta sa in miscare.Stia clar ca arata mai mult decat bine-orice i-ar fi spus tatal sau in copilarie!Si ca s-o spui pe-a dreapta,indiferent de ratiunile pentru care si-a facut acele operatii estetice,eu ii dau dreptate-si eu le-as fi facut daca aveam cu ce, fiindca nici mie nu mi-a placut ,,fixonomia"mea niciodata si as fi fost incantata sa pot sa o transform...Si inca ceva:daca asa i-au fost puse intrebarile Shmuley asta e total lipsit de orice urma de bun-simt...Astept cu nerabdare continuarea Mihaela

    RăspundețiȘtergere
  3. http://www.youtube.com/watch?v=LS55i9FuFPo&feature=endscreen&NR=1

    RăspundețiȘtergere
  4. PERFECTIUNEA – este tot ceea ce a cautat si a urmarit cu asiduitate intreaga sa viata.
    A intrezarit-o in modul de manifestare al copiilor:”… Ei observa tot ce se intampla. Ei inca nu sunt istoviti, trecuti. Ei se aprind, sunt impresionati de lucruri de care noi am uitat sa ne mai lasam atinsi, miscati. Ei sunt cei mai naturali, nu sunt constienti inca de ei insisi…Privesc totul in jurul lor cu ochi atat de curiosi si cu minti atat de deschise! Acesta este motivul pentru care sunt atat de creativi. Nu se incurca cu reguli si sabloane.” M.J.- Moonwalk
    A gasit-o in miracolele pe care ni le ofera zi de zi Natura, cel mai fantastic dintre toti magicienii. Intreaga lume abunda in magia oferita de natura:
    „Ea da la iveala adevarata iluzie, incapacitatea noastră de a fi uimiti de miracolele ei.
    De fiecare dată când soarele răsare, Natura repetă o singură porunca: "Priveste!"
    Magia ei este infinit de generoasă, şi în schimb, tot ceea ce trebuie să facem noi este să o apreciem...Atunci când ne deschidem inimile şi apreciem tot ceea ce ea ne-a daruit, Natura isi găseşte răsplata. Sunetele aplauzelor se rostogolesc în univers, şi ea se inclina.” M.J. - Dancing the Dream.
    A cautat sa o atinga in muzica sa, in dansul sau, in realizarea spectacolelor. Si a gasit-o, cu prisosinta, in momentele de daruire totala, pe scena.
    Acolo, pe scena, isi era propriul zeu si zeul zecilor de mii de inimi care tresareau extaziate.
    „Odata ajuns la intrarea in scena, cu mine se petrece ceva. In timpul spectacolului ma pierd, uit de mine insumi. Sunt total stapan pe scena respectiva. Nu ma gandesc la nimic absolut. Stiu tot ce vreau sa fac din clipa in care imi fac intrarea si traiesc cu bucurie fiecare minut din timpul reprezentatiei. Ritmul starurilor si luminile reflectoarelor ma lovesc, iar problemele deodata dispar...Iar acompaniamentul patrunde in coloana mea vertebrala, pe care o face sa vibreze,si, pur si simplu,sunt transpus.” M.J.- Moonwalk
    Dorina

    RăspundețiȘtergere
  5. Si pentru ca in aceasta parte a interviului se discuta mai mult despre aspectul fizic, cred ca Michael a dorit sa vada perfectiunea si in propria infatisare.
    Nu cred, si nici nu ar fi trebuit ca ceva din aceasta dorinta a sa, sa atraga o apreciere mai mica, din partea publicului, a talentului cu care era inzestrat din plin.
    Magia cu care interpreta melodiile, magia cu care-si arcuia si unduia corpul in frenezia propriului dans, magia din cuvintele cantecelor cu care atingea sufletele, magia unui suflet insingurat care a fost capabil de a darui atata iubire tuturor, toate acestea ne-au facut sa-l iubim si sa-l apreciem la adevarata sa valoare:
    “Deoarece lumea spectacolelor si cariera au fost viata mea, cea mai dificila lupta pe care am purtat-o in anii adolescentei n-a avut legatura nici cu studiourile de inregistrare, nici cu interpretarea scenica.
    In acele zile,cea mai dificila lupta era chiar acolo, in oglinda mea. In mare masura, propria mea identitate era strans legata de celebritatea mea…Adolescenta este destul de dificila, dar inchipuiti-va ce rau este cand transformarile fizice si psihice, inerente acestei perioade, sunt accentuate de reactiile negative ale celor din jur. Era atat de neplacut incat imi stajenea personalitatea…De indata ce ma aflam pe scena, nu ma mai gandeam la altceva. Toata ingrijorarea disparea. Dar cand coboram de pe scena,trebuia sa infrunt din nou oglinda.
    Pana la urma lucrurile s-au schimbat. Am inceput sa ma simt altfel. Am invatat sa-mi schimb modul de gandire si am invatat sa nu ma mai ingrijorez atata. Cel ami important a fost ca mi-am schimbat regimul alimentar. Acesta a fost cheia.” M.J. - Moonwalk

    RăspundețiȘtergere
  6. Si iarasi revin la copii. Pentru ca de ei sunt legate majoritatea aspectelor legate de viata lui Michael. Chiar si cele referitoare de infatisarea sa.
    “Viata este prea pretioasa si prea scurta, pentru a nu cauta si nu a gasi oamenii de care avem nevoie.
    In timpul adolescentei, atunci cand am avut probleme cu pielea, am trecut printr-o perioada proasta, insa pustii nu m-au parasit, ei au ramas cu mine. Ei au fost singurii care au acceptat faptul ca nu mai eram de acum Michael cel mic, si ca eu eram, in mine, aceeasi persoana , chiar daca eram destul de greu de recunoscut. Nu am sa uit niciodata asta. Pustii sunt minunati. Daca ar fi fost sa traiesc cu singurul scop de a ajuta si a face placere copiilor, aceasta ar fi fost de ajuns pentru mine. Acesti mici oameni sunt uluitori. Uluitori.” M.J.- Moonwalk

    Dorina

    RăspundețiȘtergere
  7. La ce bun sa arati ca un model, daca n-ai nimic in cap, si mai ales, daca nu ai nimic in suflet. Inteleg perfect ca sa te gandesti la tine ca la un om minunat, cu personalitatea lui e imposibil. Dar aproape toti oamenii planetei l-au adorat si inca il adora. Pur si simplu nu inteleg persoanele care ii s-au adresat cuiva cu personalitatea lui cu "Nu vrei sa fci sex cu mine?" Stau si ma intreb daca alea-s idioate pana peste cap sau toane. Ori au un spirit de observatie la fel ca a unei cartite.
    O gandire atat de inocenta si de copilaroasa...respect.

    RăspundețiȘtergere

AVERTISMENT!

Orice comentariu care contine limbaj jignitor la adresa autorilor blogului, a cititorilor sau a comentatorilor sai, va fi expediat in Zona Fantoma, sa-l caute pe Generalul Zod :)