luni, 4 iulie 2011

Cum arată Michael Jackson atunci când e supărat :)

...

În 16 iulie 1996, cu doar câteva săptămâni înainte de a începe turneul „History”, Michael Jackson a susţinut, în faţa a 60.000 de persoane, un concert în Brunei, la invitaţia Casei Regale, cu ocazia aniversării sultanului local. Concertul, cântecele interpretate şi outfitul lui Michael au respectat în mare parte rutina din turneul „Dangerous”, pentru că detaliile legate de turneul „History”, care urma să demareze în curând, nu trebuiau să fie dezvăluite încă.

Secvenţele din clipul de mai jos reprezintă înregistrarea cântecului „I Just Can’t Stop Loving You”, interpretat la Brunei, de Michael împreună cu Marva Hicks. Cine şi de ce a ales-o pe Marva Hicks, nu am reuşit să aflu. O explicaţie ar fi aceea că Marva era unul din membrii trupei de Backing vocals pregătiţi pentru turneul „HIstory” – cu alte cuvinte, era la îndemână. Evident că s-au făcut repetiţii, ca întotdeauna. Fiecare îşi învăţase temeinic rolul şi fiecare ştia perfect ce avea de făcut. Numai că, în timpul spectacolului, s-a întâmplat ceva şi lucrurile nu au ieşit aşa cum fuseseră planificate.

De fapt, cu acel concert au fost mai multe probleme. În primul rând, încă dinainte de concert, unii membri ai echipei l-au lăsat baltă pe Michael. În al doilea rând, sultanul, respectiv sărbătoritul, cel în cinstea căruia venise Michael acolo, nu a fost prezent la concert. Asta e ca şi cum s-ar face o nuntă fără mireasă – deşi, vorba unui fan, „Regele a fost acolo! Cui îi pasă de sultan?”. În al treilea rând, lui Michael i s-a cerut să renunţe la gesturile şi mişcările senzuale, dat fiind faptul că Brunei e un stat eminamente musulman şi în consecinţă foarte reticent la „exhibiţionismul” occidental; cu atât mai mult cu cât chiar familia regală (mai puţin sultanul, fireşte) a fost acolo, cu căţel şi cu purcel, inclusiv cu copiii şi nepoţii. Pe tot parcursul spectacolului, am văzut un Michael concentrat la maxim, tensionat şi parcă nemulţumit din cauza faptului că nu se putea desfăşura liber, aşa cum era obişnuit, ba mai trebuia şi să fie atent la fiecare gest. Ca şi cum nu era suficient, responsabilii cu orchestra şi cu sunetul au avut „scăpări” de câteva ori.

Să revenim la „I Just Can’t Stop Loving you” şi la clipul de mai jos. La momentul 0:52 pe Michael l-a deranjat ceva, probabil un sunet, venind dinspre dreapta lui; motiv pentru care a avut o mică ezitare în voce, în timp ce cânta. Prima problemă, prima încruntare. Culmea e că Michael tocmai cânta „This thing can’t go wrong” şi parcă cineva a ţinut morţiş să-i dovedească fix contrariul. Dar Michael şi-a impus să nu se enerveze şi, la versul următor („Your love's got me high...”) s-a întors către public şi părea că a uitat (sau încerca să uite) incidentul. În momentul în care Marva a apărut pe scenă şi a început să cânte, Michael era totuşi nemulţumit de ceva. Faptul că a introdus-o (prin braţul întins către partea ei de scenă) mult mai evident decât am văzut în turneul „Dangerous” (ca şi cum i-ar fi spus „Abia acum e rândul tău!”), plus încruntarea lui de mai devreme, mă fac să bănuiesc că duduia încercase să cânte peste el. Eu nu am auzit nimic suspect la 0:52, dar înregistrarea nu excelează din punctul de vedere al calităţii, şi în plus eu nu am nici pe departe urechea lui Michael; însă, după felul în care s-a încruntat, în timp ce privea spre dreapta, este evident că a auzit ceva ce n-ar fi trebuit să se audă. Marva îşi cântă strofa, conştiincioasă, şi se apropie de Michael, el îi întoarce spatele, ostentativ. Şi mai şi face câţiva paşi, către partea opusă celei din care venea Marva. În clipa în care se întoarce totuşi spre ea (minutul 1:28), o face pentru că e rândul lui să cânte. Dar, surprirză! Marva nu se opreşte. Eu nu pot să descriu surpriza de pe chipul lui Michael, dar puteţi să priviţi singuri :) Traducerile posibile ar fi: „Ce naiba face?”, „Cine se crede?”, „La naiba!” „Nu pot să cred că mi se întâmplă asta!” etc.etc. Şi totuşi... Marva nu a greşit!!! Era strofa ei! Dar Michael, deja enervat din cauza greşelii din minutul 0:52, parcă a căutat un motiv în plus să se enerveze pe partenera lui, şi inconştient şi-a furnizat singur motive. E o chestiune psihologică, destul de des întâlnită.

Aşadar, Michael a crezut că Marva i-a „furat” versurile dar, după câteva secunde (1:38), la versul „I just can’t go wrong”, a zâmbit – probabil şi-a dat seama că biata Marva nu greşise. Ca să nu-l dezamăgească, totuşi, Marva a zbârcit-o la final când şi-a ratat ieşirea din scenă (4:49) şi când, deşi lumina s-a stins, ea a continuat să cânte. La 4:52 Michael era deja foc şi pară. A mai cântat şi el un vers, fără niciun chef („I just can’t stop...”), după care s-a întors spre locul unde ştia că se afla Brad Buxer (directorul muzical), respectiv cu spatele spre public şi implicit spre cinstitele feţe regale – lol) şi, tot cântând, i s-a adresat direct: „Brad, what ya gonna do?... what are ya gonna do?” („Brad, ce naiba ai de gând?” – traducere liberă – lol)) şi a adăugat un „Yeah, yeah” specific lui Michael şi bine ţintit, care ar fi înmuiat şi pietrele – în orice caz, l-a trezit pe Brad din somnul de veci şi acesta a oprit, în sfârşit, muzica iar Marva a trebuit să tacă.

Cu toate astea, însă, biata Marva nu cred că a gresit, nici la final. Mie mi se pare că ea nu a uitat momentul când trebuia să se oprească, dar dacă Brad adormise în front şi nu a dat „stop” orchestrei, normal că ea a trebuit să continue, altfel ar fi fost şi mai nasol momentul.

În concluzie: nu ştiu pe cine s-a supărat Michael atât de rău; pentru că, atât Brad cât şi Marva au rămas angajaţi, în continuare, şi au participat în turneul HIstory. Dar, deşi momentul mi-a plăcut (la fel ca şi tuturor fanilor care l-au văzut), iar Michael a fost extrem de simpatic în aceste secvenţe, un lucru ştiu sigur: nu aş fi vrut, pentru nimic în lume, ca privirile acelea să fie îndreptate spre mine :) Perfecţionistul Michael nu era omul pe care să-ţi permiţi să-l superi. Am eu, aşa, un feeling :)






...

11 comentarii:

  1. La mulţi ani le urez şi eu tuturor sărbătoriţilor lunii iulie

    RăspundețiȘtergere
  2. ..... ce dulce e Michael nervos........ e un dragalas... e atata de real.. atat de viu ca atunci cand privesti astfel de momente, refuzi sa te gandesti ca nu mai este.... interesante remarcile tale Mihai, eu am crezut ca asa este regizat....dar Michael ca intotdeauna iese bine si frumos din orice
    Zuza

    RăspundețiȘtergere
  3. Genial felul in care a improvizat si a "salvat" situatia :)
    Iar grimasa pe care o face atunci cand a crezut ca Marva ii canta strofa lui e absolut delicioasa :)) Cred ca am oprit si am dat play de peste 20 de ori doar sa revad minutelul acela :D

    Mihai...ce sa zic...You're the Man!!! Datorita tie am inceput saptamana cum nu se putea mai bine:)

    P.S. Zuza, contul acela mai e valabil? Ma gandeam ca daca tot respectam traditia, sa incepem sa strangem banuti de pe acum ca mai apoi sa hotaram in ce scop ii folosim.


    Va pupacesc si va imbratisez!!!


    Cerasela

    RăspundețiȘtergere
  4. Deci, finalul este superb!!! Intr-un final, Michael a cedat....si ce privire are cand este cu capsa pusa....tot un DULCE!!!

    MIhai, iti multumesc din suflet, ca ne faci asemenea surprize :*

    PS...LA MULTI ANI tuturor nascuti in aceasta luna.
    PSS...Mitzu Cerasla..deci in august ne revedem ????

    Va pup, cu drag,
    Scorpya

    RăspundețiȘtergere
  5. Oooooooooooooooo daaaaaaaaaaaaa...super scena...imi plac astfel de momente inedite, imi place sa il vad pe Michael oricum, dar atunci cand sunt astfel de situatii este mult mai aproape de noi, muritorii de rand...
    Mihai, faci tu ce faci si mai gasesti ,,ceva" altfel...
    Nadia

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc,de doua ori-odata pt urare-o data pt postare!E bine ca mai are cineva ochi si urechi sensibile-si eu am avut prima data impresia ca asa e regia...Multumesc inca o data!mihaela

    RăspundețiȘtergere
  7. MIHAI...

    Cu tot respectul...accepţi te rog...să priveşti lucrurile şi din altă perspectivă...?

    ŞI ŢIN SĂ SUBLINIEZ PENTRU TOATĂ LUMEA:

    NU DORESC DECÂT SĂ EXPRIM O PĂRERE...A MEA,BINEÎNŢELES...FĂRĂ A AVEA PRETENŢIA CĂ AM DREPTATE,FĂRĂ A ÎNCERCA SĂ VĂ CONVING ...
    VĂ CER DOAR SĂ REFLECTAŢI...

    Cel care a ales-o pe Marva Hicks...nu putea fi altul decât Michael însuşi...
    Remember...?
    "I am the captain of my ship. I take suggestions and listen to what everyone has to say, but the final decision is mine."
    "Sunt căpitanul navei mele.Accept sugestii şi ascult ce are fiecare de spus,dar decizia finală îmi aparţine."
    De ce a ales-o...?
    Poate din acelaşi motiv ca şi Stevie Wonder alături de care Marva cântase în turneele din anii 80...
    Marva Hicks era în acel moment o actriţă şi o interpretă R & B, destul de apreciată.

    La începutul secvenţei de mai sus...Michael este deja nemulţumit înainte de primele acorduri.
    Motivul AR PUTEA FI ... ceea ce se întâmplase cu puţin înainte...

    Melodia care tocmai se încheiase..."Smooth Criminal" ...cu binecunoscutul ei final...Michael traversând jumătate de scenă în piruete...acompaniat de sunetul mitralierelor...
    Au mai existat desincronizări la acest final...un sfert...o jumătate de piruetă...nu întotdeauna cei responsabili cu efectele au reuşit să "pornească" odată cu el...
    De data aceasta însă...mitralierele au "dormit" timp de două piruete întregi.
    Linişte...muzica s-a oprit...Michael face o piruetă...încă una...în linişte...
    Abia după a doua piruetă au pornit şi mitralierele.

    I JUST CAN'T STOP LOVING YOU...

    Pâna în acel moment...Michael Jackson interpretase acest cântec numai pe scenă de peste 200 de ori,în turneele "Bad" şi "Dangerous".
    Fără a mai lua în calcul repetiţiile şi înregistrările din studio.
    Întotdeauna atât "el" cât şi "ea" au interpretat aceleaşi versuri...

    PERSONAL...
    Îmi vine greu să cred că Michael Jackson şi-ar fi putut greşi rândul...

    Până în acel moment...Michael Jackson era deja mai mult decât oricine pe lume..."UN OM DE SCENĂ"...ONE MAN SHOW...având în spate 30 de ani de viaţă pe scenă...
    "LA GREU"...11 turnee împreună cu fraţii săi şi două turnee singur...însumând mult peste 500 de spectacole...

    PERSONAL...
    Îmi vine greu să cred că dacă ar fi fost într-adevăr o greşeală...noi am fi apucat să ne dăm seama :)
    EU CRED că acest om care îşi trăise viaţa mai mult pe scenă...ar fi ştiut să mascheze momentul...

    Nu pot să cred că acest om...un adevărat "GENTLEMAN" în viaţa de zi cu zi...ar fi afişat o atitudine lipsită de eleganţă faţă de o colegă...indiferent ce ar fi gândit,indiferent de partea cui ar fi fost greşeala şi indiferent ce ar fi urmat în culise...
    Nu pot să cred că acest om care plângea de grija unui gândac rătăcit...în situaţia în care chiar ar fi fost convins că o colegă şi-a greşit strofa ar fi avut pe scenă această reacţie...cu mâna în şold şi aruncând priviri ucigaşe...:))...opinia lui...:))

    Atitudinea faţă de Brad...este dovada delicateţei cu care ştia să se comporte în situaţii de acest fel...
    Pentru că la final...atât Marva cât şi Brad chiar au greşit...dar Michael...cu câtă eleganţă îi atrage atenţia...cântându-i...:))
    "Brad...ce ai de gând...?"

    Luând în calcul faptul că Tatiana a "zburat" din cărţi...:))...doar pentru un sărut neprevăzut în program,când turneul era deja început...îmi vine greu să cred că Marva Hicks ar mai fi "pupat" turneul History până la care mai erau câteva săptămâni în care aveau timp să o înlocuiască...dacă ar fi îndrăznit măcar să viseze să "intre peste Michael"... ( mă refer la minutul 0.52 ).
    Michael Jackson sigur putea să ierte o greşeală făcută fără intenţie...dar nu cred că ar fi iertat încercarea cuiva de a intra intenţionat pe melodie peste el...
    De-a lungul celor peste 200 de interpretări ale acestui cântec...gestul prin care îşi invita partenera în scenă...a fost deseori diferit...

    RăspundețiȘtergere
  8. Ţinut pe loc de faptul că nu se putea mişca în voie,nu se putea exprima aşa cum obişnuia...nu putea să o atingă pe Marva la fel ca pe Siedah în faţa preacinstitelor feţe regale...cam ce îi rămânea de făcut în afară de a cânta impecabil acele versuri minunate...?"
    Poate o mică scenetă...?
    Pentru a nu-şi părea lui însuşi...monoton...?
    Nu ar fi fost nici prima şi nici ultima interpretare de acest fel...

    În concertul de la Stockholm...deşi imaginea şi sonorul lasă mult de dorit...cu puţină atenţie putem observa un Michael care la acelaşi vers îşi pune mâinile în şold şi se arată surprins...
    Şi mai sunt aproape 200 de interpretări pe care nu avem cum să le vedem deoarece filmările nu ne sunt la îndemână.
    Nu ştim...dacă nu au mai fost spectacole care să includă această mică scenetă...

    DAR ŞTIM...că ar fi urmat să mai existe 10...sau 50...
    Avem o secvenţă...destul de clară şi uşor de studiat...

    2009...Michael Jackson şi Judith Hill...repetiţiile pentru This Is It...
    Se pare că pentru spectacolele de la Londra...Michael Jackson pregătea cam aceeaşi "regie"...
    Cântă şi el versul cu pricina...se arată comic surprins...pune o mână în şold...iar cu cealaltă îi face partenerei semn cu degetul...invitând-o să se apropie...:)...

    Poate greşesc...nu încerc să conving...
    Ştiu că pe Internet se comentează această scenă...iar majoritatea afirmă că Marva a greşit iar Michael s-a supărat...
    Dar câte nu se comentează greşit pe Internet...cu sau fără intenţie...?
    Nu fac decât să vă rog să urmariţi cu atenţie şi să luaţi în calcul tot ce cunoaştem despre Michael Jackson...tot ce ne-a făcut să-l vedem aşa cum îl vedem...

    Da...este drăguţ...pentru că este Michael Jackson...
    Dar dacă întâmplarea ar fi chiar "pe bune "...ar însemna că asistăm la un moment neprevăzut în care un mare artist,un mare om de scenă s-a transformat într-un bărbat care nu a ştiut să se comporte elegant într-o situaţie delicată...

    IAR MICHAEL JACKSON...NU AR PUTEA FI NICIODATĂ ACEL BĂRBAT.

    PERSONAL...rămân la părerea mea : "REGIE"...


    Pentru cei care se plictisesc şi îmi citesc cuvintele doar printre rânduri...înţelegând uneori greşit ...
    FAC UN SCURT REZUMAT al afirmaţiilor de mai sus:

    -EU PERSONAL cred că e vorba de regie,mai puţin finalul unde clar s-a greşit.
    -Îmi cer scuze faţă de Mihai pentru că am o altă părere şi pentru că îndrăznesc să o exprim.
    -Vă invit să luaţi în calcul cele câteva argumente şi eventual să îmi spuneţi...ce credeţi voi...

    ŞI VĂ MULŢUMESC...PENTRU ATENŢIE

    RăspundețiȘtergere
  9. Cred la fel ca tine,Florenţa.A fost regie,pentru că Michael nu putea să se comporte astfel,oricât de surprins sau supărat ar fi fost.Nu EL! Cu mult respect,Camelia.

    RăspundețiȘtergere
  10. E foarte usor sa ne dam cu presupusul..mie imi place clipul efectiv si initiativa lui Mihai de a prezenta altceva...restul parerilor(fiecare cititor poate avea o parere)...chiar nu ma intereseaza...
    Nadia

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu te supara, Florenta, dar acum ceva timp afirmai ca i-ai fi dat branci pe scari, cu cal cu tot, din cauza felului cum s-a purtat cu Lisa Marie. Acum e „un adevarat GENTLEMAN in viata de zi cu zi” ? Intreb si eu. Sau e vorba doar de „o alta perspectiva”?

    RăspundețiȘtergere

AVERTISMENT!

Orice comentariu care contine limbaj jignitor la adresa autorilor blogului, a cititorilor sau a comentatorilor sai, va fi expediat in Zona Fantoma, sa-l caute pe Generalul Zod :)