miercuri, 2 februarie 2011

LIVING WITH MICHAEL JACKSON - Partea 1

...

Unii dintre voi şi-au exprimat dorinţa de a vedea documentarul “Living With Michael Jackson – The Footage You Were Never Meant To See” cu traducere în limba română. Am reuşit, într-un final glorios, să aflu cum se editează şi cum se adaugă o subtitrare, iar în seara aceasta mă bucur să vă pot prezenta prima parte a documentarului, care are în total 9 părţi. Nu a fost o muncă uşoară, mi-au trebuit ţîşpe softuri pentru chestia asta; dar nu o spun cu dorinţa mascată (şi, evident, tembelă :) de a mi se ridica statuie, ci doar ca să vă pun în gardă, că procesul va dura ceva mai mult, că nu ştiu când voi termina de subtitrat toate cele 9 părţi, aşa încât va trebui să apelez la răbdarea voastră şi nu-mi rămâne decât să sper că aşteptarea va merita.

Cu tristeţe am constatat că informatiile despre acest documentar sunt extrem de rare şi de sărace şi nu am găsit pe toată tarlaua lui Google transcriptul în engleză – lucru care m-ar fi ajutat enorm. Prin urmare, e posibil ca, pe ici-pe colea, traducerea să nu fie cea mai exactă (e vorba de cuvinte, nu de fraze întregi, nu vă speriaţi :) din cauză că în câteva locuri nu se înţelege foarte bine şi toată strădania mea nu m-a ajutat prea mult.

De asemenea, vreau să vă mărturisesc că mi-a fost extrem de greu să mă abţin de la anumite paranteze conţinând comentarii “de dulce” la adresa chiloţarului Bashir (şi nu pentru că Postul Paştelui bate la uşă sau pentru că azi e miercuri :), dar am depus eforturi supra-extra-ultra-mega-omeneşti de a respecta etica şi deontologia profesională (lol).

A, era sa uit: din păcate, toate cele ţîşpe softuri pe care le-am folosit în procesul de producţie, nu m-au putut ajuta să pun diacritice, aşa că vă cer scuze pentru acest impediment. Trag nădejde ca, până ajung la partea a 9-a, să rezolv această problemă :)


P.S. Deşi documentarul este conform cu realitatea şi prezintă cu acurateţe interviul Regelui Pop, tot ceea ce simt e o amărăciune profundă, pentru că îl văd pe Michael aproape lipsit de speranţă, vocea lui e resemnată iar ochii îi sunt trişti. Dacă nu ar fi existat acea dezamăgire, acea resemnare şi acea tristeţe, el nu ar fi acceptat în vecii vecilor să stea de vorbă cu psihopatul de bashir. Şi nu mă pot opri să mă gândesc: “într-adevăr, acest film nu trebuia să-l vedem... niciodată.”




...

26 de comentarii:

  1. Ma bucur ca ai revenit. Si in forta!
    Daca te ajuta cu ceva, aici este traducerea in franceza:

    http://www.elusiveshadow.com/take-2-the-footage-you-were-never-meant-to-see-9-mars-2003.php

    Iti trimit pe mail si un pdf cu mai multe interviuri in engleza, din pacate altele.


    Anca

    RăspundețiȘtergere
  2. MULTUMESC, MULTUMESC, MULTUMESC.
    Imi pare rau ca ai fost nevoit, Romanule Frustrat, sa te chinuiesti si sa muncesti asa de mult cu softurile si toate cele de care ai pomenit, dar iata ca ai facut o treaba excelenta.
    Ai tot respectul meu.
    Diana N.

    RăspundețiȘtergere
  3. Oricat de minunate ar fi interviurile si declaratiile altor artisti sau personaje despre Michael, nimic nu se compara cu ceea ce transmite el insusi....Este dureros, cumpli de dureros sa ii vezi tristetea si dezamagirea, dar este extraordinar sa ii simti bucuria atunci cand vorbeste despre Neverland si ceea ce a realizat acolo....
    Imi place enorm, Mihai,si chiar daca a presupus un efort foarte mare, te asigur ca s-a meritat...
    Nadia

    RăspundețiȘtergere
  4. Ai facut o treaba extraordinara si iti multumesc pentru asta. Cel mai placut este sa l vezi si sa l auzi pe Michael vorbind;ceea ce transmite el este dincolo de cuvinte.Cateva minute petrecute cu el, chiar iti face ziua mai frumoasa si mai plina.
    Oricum munca care ai depus o pentru acesta realizare a meritat.Inca odata multumiri
    Zuza

    RăspundețiȘtergere
  5. Mihai, stiu ca ai facut eforturi mari, dar mai stiu si ca ai facut-o cu placere pentru ca este vorba de Michael si atunci cand e vorba de el orice neajuns dispare. Nu am sa ma refer la reportaj pentru ca il stiu , l-am vazut atunci cand a aparut, din pacate prea tarziu raul fusese facut deja, inca odata inocenta lui Michael a fost calcata in picioare de o scarnavie reportericeasca voit tendentioasa, si nu mai continui ca nu am sfinti in calendar la adresa lui Bashir. In concluzie buna treaba faci.

    RăspundețiȘtergere
  6. Poate ca ati aflat deja despre "The Broken Heart Stone", dar cred ca se potriveste foarte bine cu acest documentar:

    http://www.michaeljackson.com/us/node/1074964

    "His hand, his heart, his feet, his name. How can the priceless be for sale?"
    Anca

    RăspundețiȘtergere
  7. Wow...crede-ma stiu cat de greu ese sa faci ceea ce faci tu...aici este un domeniu in care sunt foarte cunoscatoare :))....asa ca daca se plange careva ca asteapta prea mult...pai sa puna mana sa se documenteze sa vada ca nu este asa de usor precum pare.
    In alte ordine de idei, ma bucur ca am primit un semn de viata de la tine...

    Mitzu Ceresela...unde ai disparut??? te :*

    Scorpya

    RăspundețiȘtergere
  8. am vazut si eu documentarul, cred ca la putin timp dupa cel al lui "Bashit" si m a indurerat sa l vad pe Michael atat de fragil, de deschis totodata...o scumpete...ce mai
    In alta ordine de idei...Mihai...ca de obicei...jos palaria! sa ne traiesti ! imi imaginez ca nu a fost usor.

    LA MULTI ANI TUTUROR CELOR NASCUTI IN ACEASTA LUNA!!! MULTA SANATATE SI BUCURII VA DORESC!

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumim Mihai,documentarul tradus o sa-l faca pe MJ mai inteles, pentru cei ce nu l-au cunoscut.Cat despre bashir ce ramane de spus decat ca este un nenorocit fara inima(pe langa multi altii),care s-a ridicat in varf prin suferinta altora si cand intalnesc asemenea indivizi ma intreb cum pot sa traiasca asa,cum ii rabda pamantul?
    Omul asta i-a luat si ultima speranta !
    corina

    RăspundețiȘtergere
  10. Am constatat, cu tristeţe, că nici in SUA acest documentar nu a fost difuzat decât o dată şi aproape pe furiş, sunt mulţi cetăţeni de acolo care se plâng că nu ştiau de documentar. În schimb, pe cel al lui bashir l-au tot prezentat, iar internetul e plin cu informaţii despre porcăria asta.

    Anca, e grozav linkul cu transcriptul în franceză; nu ştiu franceză, dar mă ajută, mă descurc.

    Evident că muncesc cu plăcere la subtitrare, ca de fiecare dată când fac ceva pentru Michael şi pentru voi :)

    Vă mulţumesc mult, tuturor.

    RăspundețiȘtergere
  11. Si eu stiam documentarul, dar ma bucur ca am ocazia sa il revad cu subtitrare !...Asa ca iti multumesc, Mihai.

    RăspundețiȘtergere
  12. M-am gandit ca, in timp ce Mihai se lupta din greu cu traducerea si cu subtitrarea documentarului (si, intr-adevar, nu este deloc usor), v-ar face placere sa aflati cateva lucruri poate mai putin cunoscute. Deci, stiati ca...?

    Piesa "La Isla Bonita" a fost scrisa initial pentru Michael? Compozitorul melodiei, Patrick Leonard, angajat de catre The Jacksons in timpul turneului "Victory", i-a oferit-o pentru a fi inclusa pe albumul "Bad", insa Michael a refuzat-o. Ulterior, Madonna a acceptat sa o inregistreze in 1986, dupa ce textul melodiei a fost modificat, transformand-o intr-un hit international.

    Pe coperta interioara a albumului "Bad", apare urmatorul mesaj: "Special Thanks to (...) Christine 'Coco' Decroix (Un gros bisou, Zouzou)". Despre cine este vorba? Fosta componenta a grupului belgian Lovelettes, Christine Decroix se stabilise temporar in Los Angeles. Aici l-a cunoscut pe Quincy Jones care a invitat-o la o sesiune de inregistrari pentru albumul "Bad". Cand a auzit "I Just Can't Stop Loving You", i-a sugerat lui Michael ca ar trebui sa cante aceasta melodie romantica si in franceza. Inregistrarile la "Je ne veux pas la fin de nous" au inceput in iulie si s-au terminat in septembrie 1987, dar piesa nu a fost niciodata scoasa oficial. "Melodia este mai emotionanta in franceza. Incepe cu 'Je ferme les yeux'. Deja, cand a spus asta, se intelege totul. Muzica este dulce, vocea sa foarte sexy. (...) Michael a inregistrat o versiune foarte frumoasa si in limba spaniola impreuna cu Ruben Blades - 'Todo Mi Amor Eres Tu'. Cred ca dupa asta Julio Iglesias va avea probleme", spunea superba blonda intr-un interviu.

    Michael i-a dedicat albumul "Invincible" lui Benjamin Hermansen, un adolescent in varsta de 15 ani provenit dintr-o casatorie interrasiala (tatal ghanez si mama norvegiana), prieten cu Omer Bhatti, tanar care a fost injunghiat mortal de catre un grup de neo-nazisti in Oslo, Norvegia, pe data de 26 ianuarie 2001. Pe coperta albumului, langa imaginea unui trandafir, se pot citi urmatoarele: "This album is dedicated to Benjamin ‘Benny’ Hermansen. May we continue to remember not to judge man by the color of his skin, but the content of his Character. Benjamin … we love you … may you rest in peace."
    Tot la paragraful "multumiri speciale", Michael a scris: "I Love You Jabbar and Gipsy". Jabbar era girafa sa, iar Gipsy, elefantul primit in dar de la Elizabeth Taylor.

    In timpul inregistrarilor pentru albumul "Bad", Michael a insistat ca animalele sale de companie preferate - cimpanzeul Bubbles si sarpele Muscles - sa fie prezente ca spectatori. Insa nu fusese prevazut ca cei doi sa apara in videoclipul "Leave Me Alone". Michael a adus sarpele in studioul in care se turna secventa cu micul avion iar acesta a plecat la plimbare, provocand panica printre membrii echipei de filmare. Regizorul Jerry Kramer a gasit intamplarea mai degraba amuzanta si a decis sa o includa in videoclip. Dar asta nu e tot. Imediat ce a inceput filmarea, Bubbles a sarit in carlinga pentru a fi alaturi de stapanul sau... Ah, viata de vedeta...!!!
    Anca

    RăspundețiȘtergere
  13. (continuare)

    Lionel Richie a povestit in emisiunea Ophrei Winfrey o intamplare amuzanta petrecuta in timp ca lucra impreuna cu Michael la textul melodiei "We Are the World": "Scriam cuvintele de la 'We Are the World'. Eram culcat pe podea si ,dintr-o data, am vazut cu coada ochiului un disc matrita cazand pe jos. Era un piton acolo!" Instinctiv, Lionel Richie s-a tras inapoi insa a constatat cu surprindere ca Michael era incantat: " Ah, uite-l, Lionel! In sfarsit l-am gasit!" Pitonul tigru albinos de 130 de kilograme al lui Michael fusese pur si simplu plecat la plimbare prin casa si proprietarul sau nu reusea sa il gaseasca!

    In 1984, Michael acorda un interviu impreuna cu Quincy Jones. Asezati pe o canapea, cei doi vorbeau despre ritmul sustinut in care au fost nevoiti sa lucreze la albumul "Thriller". In tot acest timp, Michael il mangaia continuu pe celebrul Muscles, sarpele Boa constrictor lung de cativa metri. "Il am de aproape un an, cu putin timp dinainte de "Thriller". Mi-au placut intotdeauna Boa constrictorii, serpii ma fascineaza", a explicat el. "Nu cred ca aceasta specie de serpi poate fi periculoasa...De fapt, da, fiindca pot sufoca pe cineva, chiar pot sufoca cu adevarat."
    Acest interes pentru serpi se explica prin faptul ca Michael isi gasise un punct comun cu ei: el declara in anii '80 ca marea majoritate a oamenilor "se schimba" pe parcursul vietii si ca avea sentimentul ca a suferit o adevarata "naparlire", o transformare completa, ceea ce il facea sa se simta apropiat de reptile.

    Una dintre cele mai reusite fotografii ale lui Michael impreuna cu Bubbles a fost facuta de catre Kenny Rogers pentru cartea sa intitulata "Your Friends and Mine". Cantaretul povesteste: "Bubbles era atat de umanizat, era chiar cutremurator sa vezi asta. L-a luat pe Christopher (fiul lui Kenny Rogers) de mana, l-a dus la frigider, l-a deschis, a scos o banana si i-a intins-o. Christopher era uluit...toti eram."

    Bubbles a fost primul animal care a intrat vreodata in Osaka Town Hall unde stapanul sau fusese invitat de catre primarul Yasushi Oshima pentru a-i fi inmanate cheile orasului, pe 18 septembrie 1987. A stat cuminte langa Michael si a baut ceai verde, fiind in atentia tuturor. Insa, in 1988, cand turneul "Bad" a ajuns in Europa, Michael a avut neplacuta surpriza sa afle ca, datorita masurilor foarte stricte de control sanitar din Suedia si din Marea Britanie, cimpanzeul sau ar fi trebuit sa isi petreaca intregul sejur inchis intr-o cusca! Bubbles...care era obisnuit sa fie tratat ca o fiinta umana - dormea intr-un patut de copil in camera lui Michael, folosea furculita la masa, manca bomboane in teatrul de la Neverland, purta scutece, mergea singur la toaleta, purta costume asemanatoare cu cele ale stapanului sau, facea chiar si moonwalk...Decat sa il vada inchis intr-o cusca, Michael a preferat sa il trimita inapoi in California. Pentru a-l consola, prietenii sai i-au oferit un cimpanzeu de plus botezat Cuddles.

    In februarie 1988, Michael i-a cerut frizerului sau sa utilizeze un incinerator dupa fiecare tuns...Aflase ca existau persoane care recuperau buclele sale rebele si le vindeau foarte, foarte scump...Pana si apa sa de baie a fost vanduta la licitatie in 1999 pentru suma de 420 de dolari...fara a se preciza daca a fost colectata inainte sau dupa folosire!

    Daca v-au placut, mai sunt si altele. :)
    Anca

    RăspundețiȘtergere
  14. Un articol dragut: http://www.moonwalker.3x.ro/thriller_cover_1.htm

    Anca, e interesant ceea ce ai postat. Unele lucruri nu le stiam.
    Sigur ca mai vrem!:)

    RăspundețiȘtergere
  15. Da, da, mie mi-a placut, multumesc frumos.
    Diana N.

    RăspundețiȘtergere
  16. ANCA

    Esti o adevarata comoara! Sa ne traiesti! multe lucruri nu le stiam si care, de altfel, m au amuzat...parca il vad pe Michael cu plusul in brate...

    RăspundețiȘtergere
  17. Multumesc! Ma bucur daca v-am facut sa zambiti. Cateva completari la articolul "Thriller's album cover" care e, intr-adevar, foarte dragut.
    Au fost facute aproape 300 de fotografii la acea sedinta pentru realizarea copertei albumului "Thriller": fotografii cu si fara puiul de tigru, Michael imbracat in costum alb sau cu o vesta din piele, cu vesta costumului sau doar in camasa...
    Puiul de tigru ales de catre Michael se numea "Little William". :)
    Dupa incheierea sedintei foto, Dick Zimmerman si-a recuperat costumul. In iunie 2001, a hotarat sa se desparta de el si l-a scos la licitatie. Doar doua persoane i-au propus sume "rezonabile", insa niciuna nu a oferit pretul cerut de catre fotograf, asa ca acesta se afla inca in posesia lui.
    Anca

    RăspundețiȘtergere
  18. Eu, daca as fi in locul fotografului, nu as vinde costumul pentru toti banii din lume. Ca sa nu mai spun ca, dupa ce l-a purtat Michael, nu l-as mai fi imbracat niciodata.
    Pozele cu puiul de tigru imi plac foarte mult. Sunt adorabile! :)

    Un interviu interesant din Ebony Magazine '84-"The Michael Jackson Nobody Knows": http://www.moonwalker.3x.ro/curentul_1.html

    Mihai, multumim inca o data pentru tot efortul pe care il depui si pentru ca, prin fiecare postare a ta, ne apropii tot mai mult de Michael.

    RăspundețiȘtergere
  19. Multumesc ANCA, esti o adevarata fana,numai o fana adevarata ar stii atatea lucruri despre MICHAEL si bineinteles ca mai vrem,chestia cu apa chiar ma lasat fara cuvinte...
    MIHAI iti multumesc inca o data pentru tot ceea ce faci pentru noi!

    RăspundețiȘtergere
  20. Multumesc, Multumesc, Multumesc!!! pt tot ceea ce faci,Mihai, pt toata munca si tot timpul tau...MULTUMIM!

    Mitzuuu, aici, sunt...n-am disparut nicaieri :P Am fost ocupata cu sesiunea dar acum sunt bine...si relaxata :))

    Va pup pe toti!!! :*:*:*

    Cerasela

    RăspundețiȘtergere
  21. Iti multumesc Mihai pt tot efortul pe care il faci pt noi cu aceste subtitrari, le asteptam cu drag, flori

    RăspundețiȘtergere
  22. LA MULTI ANI!!!!! sa fi sanatos, fericit si sa ai numai realizari in viata alaturi de familia ta!!!

    :*:*:*

    Scorpya

    RăspundețiȘtergere
  23. Am observat ca Sony blocheaza unele filmulete de pe youtube legate de michael, vezi doamne-invoca drepturile de autor-de ex am vrut sa vad 'MJ live performance at presidential gala' -partea a 2-a.. si srpriza..blocat. Asta demonstreza inca odata cat de bun a fost...prea bun pt aceasta planeta

    RăspundețiȘtergere
  24. MJ ma fascineaza de fiecare data cand il revad in interviul asta...vorbeste atat de degajat...atat de sincer...e el insusi!!!
    Pacat k hienele l-au vanat mereu!!!
    Va las sa vizionati ceva interesant si cutremurator totodata... Nu-mi vine sa cred k asta e lumea in care traim :(
    http://www.youtube.com/watch?v=T5kaVVh-ryM&feature=related
    Love, K.

    RăspundețiȘtergere
  25. Va sugerez sa urmariti pe youtube, toate partile cu Demascarea Industriei Muzicale!!!
    God Bless U!!!
    K.

    RăspundețiȘtergere
  26. Am urmarit si eu interviul de mai multe ori,si m-am enervat foarte tare...Pur si simplu Bashir m-a scos din sarite...Un om meschin,avar,fara pic de rusine sau bun simt...Mi-e sila de aceasta creatura...

    RăspundețiȘtergere

AVERTISMENT!

Orice comentariu care contine limbaj jignitor la adresa autorilor blogului, a cititorilor sau a comentatorilor sai, va fi expediat in Zona Fantoma, sa-l caute pe Generalul Zod :)