luni, 22 noiembrie 2010

One More Chance

...


One More Chance este un cântec scris de R. Kelly pentru Michael Jackson şi lansat pe albumul său de compilaţii “Number Ones” (17 noiembrie 2003). One More Chance a apărut ca single pe 20 noiembrie 2003, atingând locul 83 în topurile din SUA, locul 5 în Marea Britanie şi locul 1 în Venezuela, Moldova şi Turcia. A fost ultimul single original lansat în timpul vieţii lui Michael Jackson. Videoclipul, la care începuse să lucreze, a rămas nefinalizat, din cauza acuzaţiilor şi a procesului care le-a urmat, iar după aceea, Michael n-a mai avut puterea să continue – în orice caz, nu a mai vrut să apară pe sticlă cu viedoclipuri noi. Profund rănit, trist şi însingurat, s-a retras în castelul său de cristal, acolo unde nu aveau acces hienele din media şi nu-l mai putea răni nimeni.

One More Chance este o baladă R&B, soul care vorbeşte despre sentimentul de singurătate şi dorinţa de a-l înlătura prin iubire. Iubirea este însăşi esenţa vieţii, este una dintre cele mai sublime acţiuni pe care le poate realiza o fiinţa umană. Iubirea poate să însoţească celelalte acte fundamentale ale noastre. Iar Michael Jackson, dincolo de statutul de megastar ori de cel de Rege Pop, era un om şi, ca orice om, avea nevoie de iubire.

De data asta voi face tot posibilul ca să fie bine;
nu pot merge mai departe fără să te am alături,
fii adăpostul meu, vino şi salvează-mă din furtuna asta
şi odată afară din răceala aceasta, am nevoie de cineva;
Oh, de ce?
Dacă o vedeţi, spuneţi-i asta din partea mea:
tot ce-mi trebuie este
încă o şansă la iubire...


One More Chance ne arată cât de singur se poate simţi un om care s-a întâmplat să se afle în lumina reflectoarelor toată viaţa lui; un om care, deşi s-a dedicat carierei sale, muncind cu pasiune şi neobosit, a simţit întotdeauna, chiar dacă foarte rar a arătat asta, că împlinirea supremă i-ar fi dat-o dragostea; că “întreg” cu adevărat ar fi fost doar alături de cea care l-ar fi putut iubi, nu pentru că era Regele Pop, ci pentru că era “el”.

Căutând-o pe aceea care mă va face să mă simt întreg
ajută-mă să dezvălui aceste mistere
fulgere sunt gata să lovească în ploaie, doar deasupra mea
uneori doare atât de rău, încât îmi taie răsuflarea
oh, de ce?
Dacă o vedeţi,
spuneţi-i asta din partea mea:
tot ce-mi trebuie este
încă o şansă la iubire...


Videoclipul, a cărui lansare oficială este astăzi, prezintă un scenariu interesant, atât prin concepţie, cât şi prin faptul că el completează mesajele transmise prin versuri. Michael Jackson este singur într-un club elegant; cântă şi dansează printre mesele goale, în timp ce mulţimea de clienţi stau pe scenă şi îl privesc. Paharele lovite cu piciorul, de pe mese, exprimă disperarea artistului ostracizat, exclus din lumea obişnuită şi care nu poate beneficia de lucrurile la care au acces doar oamenii obişnuiţi. Antagonismul dintre imaginea lui Michael, singur, în clubul acela mare, şi mulţimea înghesuită pe scenă, reflectă clar delimitarea dintre două lumi: cea a artistului exilat în solitudinea faimei şi spectatorii obişnuiţi care, deşi sunt îngrămădiţi într-un spaţiu strâmt, beneficiază de apropierea reciprocă, pe care le-o conferă acel spaţiu strâmt. Paralela este evidentă: artistul se simte singur în castelul său de cristal, iar admiraţia pe care o primeşte de la fani nu poate suplini iubirea. După cum spunea el însuşi, odată: „Nu-mi doresc să însemn totul pentru toată lumea, dar mi-ar plăcea să însemn ceva pentru cineva.” Cât adevăr şi câtă tristeţe răzbat din aceste cuvinte!

Şi voi umbla în jurul lumii ca să o găsesc
şi nu-mi pasă cât ar dura, nu
aş naviga pe şapte mări ca să fiu lângă ea;
iar dacă se întâmplă să o vedeţi,
spuneţi-i asta din partea mea:
încă o şansă la iubire...


Aşa cum Michael ne-a învăţat de multă vreme, era decis ca nici de această dată să nu renunţe. Era decis să caute iubirea, oriunde s-ar afla, indiferent cât l-ar costa, şi în ultimă instanţă a apelat la noi, ceilalţi: “dacă se întâmplă să o vedeţi, spuneţi-i asta din partea mea...” Din păcate, însă, celui care ne-a oferit atât de multe şi care nu a cerut în schimb decât atât: “încă o şansă la iubire”, nu i-a fost îndeplinită această dorinţă firească, simplă şi posibil de realizat. Orice om are dreptul la iubire şi mulţi dintre noi avem norocul să o întâlnim. Michael Jackson nu a avut acest noroc. Acest lucru este unul în plus care delimitează cele două lumi, cea a lui Michael Jackson şi cea a noastră. Acest lucru exprimă diferenţa dintre ceea ce primesc oamenii obişnuiţi şi ceea ce primesc marii artişti.

Vreau să închei acest articol tot cu nişte cuvinte rostite de Michael, încă din anul 1988; şi care pot fi o concluzie care a precedat cu 15 ani versurile melodiei One More Chance:

„Uneori mi-e greu să privesc în ochi femeile cu care mă întâlnesc, chiar dacă le cunosc bine. Relaţiile mele nu au avut sfârşitul fericit pe care îl caut. Lucrurile pe care le împart cu milioane de oameni nu sunt genul de lucruri pe care le împarţi cu o singură persoană. Multe femei vor să ştie ce anume mă face să reacţionez – de ce trăiesc aşa cum trăiesc sau de ce fac lucrurile pe care le fac – încercând să-mi pătrundă în minte. Ele vor să mă salveze de singurătate, dar o fac în aşa fel încât îmi dau impresia că de fapt nu vor decât să ia parte la singurătatea mea – ceea ce nu doresc nimănui, pentru că eu cred că sunt cel mai singur om de pe pământ.”




...

21 de comentarii:

  1. In piramida trebuintelor a lui Abraham Maslow, iubirea apare la primul nivel, la nevoile primare, alaturi de nevoia de hrana, nevoia de apa, nevoia de somn etc...Aceste nevoi trebuie satisfacute cu necesitate si nu putem functiona fara ele...Doar imi pot imagina prin ce a trecut Michael si...sufletul mi se strange de durere...Raman cu speranta ca acolo unde se afla el, poate a gasit acea iubire pe care a cautat-o toata viata...

    Nadia

    RăspundețiȘtergere
  2. WOW!!! Un nou inceput de saptamana fantastic! Nici ca m-as fi asteptat astazi la asa ceva :) Iti multumesc pentru aceasta surpriza si pentru felul in care ai tratat subiectul:)....este pur si simplu senzational, iar eu sunt "paf" :))

    Scorpya

    RăspundețiȘtergere
  3. As vrea sa-mi pot gasi cuvintele si sa pot spune ceva coerent...Dar n-am nici o sansa dupa ultimele tale postari Mihai.Incerc doar sa ,,Keep my head up,, chiar daca sunt total ravasita dupa ,,Breaking news,Keep your head up si One more chance,,.Prea multa tristete si revolta razbate din aceste piese,prea multa pt sufletul frumos al lui Michael.Nu trebuia si nu merita sa aiba parte de atata tristete...Chiar daca a ascuns adanc in el tristetea de a nu fi putut avea parte de acea iubire care sa-l faca
    sa se simta implinit,din cantecele sale durerea ca n-a reusit sa-si intalneasca sufletul pereche,razbate atat de puternic incat trebuie sa fi surd si orb ca sa n-o auzi/vezi.Si cred ca ar fi renuntat la toata faima si bogatia pe care statutul de superstar i le-a adus, ca sa gaseasca acel suflet pereche care sa iubeasca OMUL Michael si nu MEGASTARUL Michael.
    ,,„Nu-mi doresc să însemn totul pentru toată lumea, dar mi-ar plăcea să însemn ceva pentru cineva.”-cat de trist si cati au avut urechi sa auda si suflet sa inteleaga???
    Alina.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mihai, stii cum vad eu acest videoclip? Incercarea lui Michael de a schimba putin rolurile. El - un om simplu, ceilalti - pe scena, in lumina reflectoarelor. O incercare de a demonstra celorlalti ceea ce el simte in spectacole pentru cei multi, iar pentru el o zi normala, in care sa se bucure in tihna de o reprezentatie, intr-un restaurant anonim. O cerere la normalitate.
    Mariana

    RăspundețiȘtergere
  5. Superb!
    Un cantec sfasietor!
    Incredibil cum un astfel de cantec a fost numai pe locul 83 in Statele Unite!?
    Ce pacat ... cata iubire a daruit ... si cata avea de daruit ... si cata suferinta... si cat de putin am facut pentru el...

    Multumim Mihai, de exceptie postarea ta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu stiu de ce, dar acest videoclip mi-a adus aminte de versurile lui Eminescu: "Reia-mi al nemuririi nimb /Si focul din privire,/Si pentru toate da-mi în schimb/O ora de iubire".....parca la fel ca si Hyperion, Michael a dorit mai presus de orice iubire si ar fi dat pentru ea toata celebritatea si stralucirea lui de superstar......Tot la versuri din Luceafarul m-am gandit si privindu-l cat de singur parea in sala de restaurant, lovind in obiectele de pe masa si mai ales la cat de inghesuiti erau cei de pe scena in spatiul lor stramt:"Traind in cercul vostru stramt/Norocul va petrece,/Ci eu în lumea mea ma simt/Nemuritor si rece." Cum sa nu vezi in acest videoclip conditia omului de geniu, izolat si neinteles in lumea lui de faima, blamat, infierat si judecat de semeni din te miri ce, om de geniu ce tanjeste doar dupa inca o sansa la iubire? Si daca tot vorbesc de Luceafarul, chiar ca moartea nu ni l-a luat pe Michael, parca este mai prezent ca oricand in sufletele noastre si lumina muzicii sale se revarsa in continuare peste lume....Michael nu cunoaste moarte!

    RăspundețiȘtergere
  7. Tu anonimule de la 23:42, mi ai luat gandul si l ai postat.........
    cand am citit aceasta postare a lui Mihai , involuntar gandul m a dus la Eminescu si la Luceafarul lui Am gasit atatea asemanari intre viata lui Eminescu(poate tocmai ce am fost ieri la Bellu , la mormantul lui Eminescu sau cine stie de ce), si viata lui MIchael Jackson
    Ar fi foarte mult de comantat pentru aceasta paralela dar ma rezum doar sa spun ca desi aceasta melodie e cunoscuta , nu e una noua, astazi pentru mine are alte conotatii
    Durerea si tristetea lui Michael se simte de la mi de ani lumina.De ce a fost asa , nu stiu sa spun ci doar inclin sa cred ca , din ceea ce stiu si am invatat, asta e conditia omului de geniu in lume, neinteles si mai ales insingurat
    Gandindu ma la doar cateva personalitati de geniu de care imi amintesc in acest moment, imi este etalata in toata splendoarea, munca care a dus la genialitatea acestor personalitati dar in acelasi timp vad si se vede clar , amaraciunea din viata privata si nu poti decat sa ramai la unica concluzie despre oamenii de geniu- asta este mersul lor prin lume: ca a lui Prometeu, nemuritor si singur in lumea lui, "si asa din izgonire-n izgonire, sa mi port prin haos mersul meu stingher", ca a Luceafarului lui Eminescu
    Si dincolo de toate acestea as indrazni sa va cer sa ne gandim impreuna, cum ar fi trebuit sa arate acea femeie pentru Michael.
    Credeti ca undeva pe aceasta lume ar fi existat EA femeia de care Michael sa fie multumit?
    eu zic ca nu
    Citind si recitind de multe ori citatul care a fost postat de catre Mihai,am convingerea ca nu s a nascut inca acea femeie potrivita pentru MJ Spun asta dintr un singur motiv- el nu putea avea o relatie pe niste coordonate obisnuite, perceptia lui mai ales legat de iubire, se desfasoara pe coordonate astrale, mult mult superioare obisnuitului
    Michael spunea ca femelile vor sa participe la singuratatea lui, ca vor sa i patrunda in minte ca vor sa inteleaga de ce asa si nu altfel ca vor sa l salveze, pai cand iubesti total, nu asta incerci sa faci pentru cel iubit? sa l ajuti sa fi alaturi de el, sa i partunzi in minte in suflet si multe multe alte lucruri care chiar se fac doar in doi?
    Uitati va, ca Michael nu dorea asta Ce si ar fi dorit cu adevarat nu stiu sa spun.Nu ramaneti blocati pe faptul ca M pare o persoana simpla si ca se multumeste cu putin pentru ca nu este adevarat, poate pare putin pentru el dar nu si pentru noi cei obisnuiti
    Cand esti atat de universal , nu mai poti fi doar a unei persoane desi ti ai dori asta si nu numai ca a fost universal,dar prin tot ce a fcaut de-a lungul vietii a dovedit cu varf si indesat ca el e altceva.
    Cine stie poate ca uneori nici el pe el nu se intelegea
    Michael va fi nemuritor dar singur ,in lumea lui, desi adulat de milioane sau poate miliarde de oameni
    Pana la urma poate trebuie sa intelegem ca asta este soarta geniilor

    Zuza

    RăspundețiȘtergere
  8. Iata-ma din nou “acasa”…
    Ma simt ca dupa o lunga si sinuoasa calatorie…insa important e ca am reusit sa trec peste toate problemele (sau cel putin am incercat…) si acum sunt din nou cu voi :)

    Sunt atat de multe lucuri pe care as vrea sa vi le spun…insa ma voi limita la a va spune ca sunteti extraordinari… Sunteti cei mai devotati si cei mai frumosi oameni pe care i-am cunoscut. De ce spun asta? Pentru ca de cateva ore bune, de cand am inceput sa citesc tot ce s-a scris cat am lipsit eu, am acelasi zambet larg pe fata si acelasi tremur in suflet pe care il am inca din prima zi in care am descoperit blogul… E inevitabil sa nu ma cuprinda aceleasi emotii ori de cate ori dau click sa deschid aceasta pagina…
    Ceea ce faci tu aici Mihai….IT’S MAGIC!

    Va multumesc si va iubesc!

    Ma inclin,

    Cerasela

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc Mihai pentru noul articol,melodia este pe cat de frumoasa, pe atat de trista,ramane in suflet acea durere datorita nesansei la iubire pura,adevarata...

    Va imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  10. ,, În descrierea unui voiaj în Ţările române, germanul K povesteşte legenda Luceafărului. Aceasta e povestea. Iar înţelesul alegoric ce i-am dat este că dacă geniul nu cunoaşte nici moarte şi numele lui scapă de noaptea uitării, pe de altă parte, însă, pe pământ, nu e capabil de a ferici pe cineva, nici capabil de a fi fericit. El n-are moarte, dar n-are nici noroc ..."
    Aceasta este o însemnare a lui Eminescu pe marginea unei variante a Luceafărului, din colecţia de manuscrise a Academiei Române.Ea se potriveste perfect lui MJ. Daca exista femeia potrivita pentru el? NU. Pentru ca niciuna nu se putea potrivi unui tipar genial unic ca al lui. Putea el sa-si doreasca mult si bine ceea ce aveau oamenii obisnuiti, tot el este cel care a(r fi) constatat ca nici o femeie nu este si nu i-ar fi daruit ceea ce ar fi asteptat el de la o femeie. Pentru ca el nu a fost un om obisnuit, ci un geniu care "nu e capabil de a ferici pe cineva, nici capabil de a fi fericit". Geniul traieste pe un alt plan existential, percepe altfel lumea si lucrurile, iubeste intr-un mod aparte si atat de diferit fata de noi. Genialitatea lui l-a condamnat la singuratate. Dar genialitatea lui, in singuratatea ei, a fericit milioane de oameni, printre care si noi. Pentru asta ii multumim ca a existat si ca exista in continuare prin muzica lui. El nu-si mai apartine, asa cum nu putea apartine niciunei femei, caci el apartine lumii intregi. Pentru asta ii multumesc lui Mihai si va multumesc si voua, celor ce postati aici, pentru ca existati. Michael ne-a unit si parca ne-a facut mai buni si mai atenti la viata.

    RăspundețiȘtergere
  11. Doar uitati-va !
    http://www.youtube.com/watch?v=iUVPLvF7Yhk - MJ DH Part 16

    RăspundețiȘtergere
  12. Michael nu avea nevoie de o super femeie,ci de cineva care sa il iubeasca si sa il accepte asa cum este,pentru omul Michael Jackson,sa nu-l priveasca precum cineva de "neatins".Toata viata sa a tanjit dupa o viata si de ce nu dupa o dragoste,normala,ca a noastra.

    RăspundețiȘtergere
  13. Sunt milioane de femei care l-ar fi iubit si acceptat asa cum este el. Poate ca a tanjit dupa normalitate dar pe de alta parte era constient ca nu putea avea parte de ea. E specific geniilor.

    RăspundețiȘtergere
  14. hmmm...Mihai...sper ca esti bine, ca totul e in regula; am simtit nevoia sa te intreb acest lucru fiindca altfel nu mi explic cum de acest videoclip superb, poate ultimul in care il putem vedea pe MJ in toata splendoarea lui are doar 12 comenturi. Doar ce am revenit in tara si primul lucru cand deschid calculatorul ma uimeste...ONE MORE CHANCE...o piesa pe sufletul meu...si videclipul la care ma uit incontinuu de vreo ora...e un dar nemaipomenit...imi rade si sufletul de bucurie...dar oameni buni...dragi prieteni...nu va place? refuz sa cred ca nu mai aveti ce zice despre MJ...cu atat mai mult de aceasta melodie si videclip...incredibile.... doar cand il vad pe Michael in acea forma fizica de invidiat, plin de energie asa cum il stim dintotdeauna...wow!
    Imi place tare mult cum ai descris si comentat melodia si mai ales videoclipul, Mihai, dar daca mi se permite as avea si eu ceva de spus la aresa lui si anume...cred ca scena aceea care se afla la un nivel putin superior planului in care se afla MJ arata chiar fptul ca el, Regele muzicii, si a pus fanii pe un altar...deasupra intregii lui vieti...chiar inaintea iubirii, doar ca la un moment dat constientizeaza ca si el e om, are nevoie de iubire...stiti voi...de o altfel de iubire...de aceea iubire, lucru pe care noi nu i l am putut darui. Si totusi...oare el isi striga amarul in fata noastra? sau chiar ne cere ajutorul? Poate spera ca intre acele milioane de fani...sa se gaseasca EA...lumina lui...Opinia mea...
    Totusi, imi place sa cred ca este iubit si implinit...undeva...cu ea...

    RăspundețiȘtergere
  15. In ceea ce ma priveste este un pic ciudat, sa vad videoclip-ul, sa-l vad pe Michael asa plin de viata, in forma maxima as spune...nu ma pot bucura de el la maxim, cand imi revin amintirile si realizez ca nu a putut finaliza videoclip-ul din cauza a ceea ce a urmat...
    Imi place videolcip-ul la nebunie, are magia aceea pe care doar videoclip-urile lui Mike o au, melodia o stiam:))...dar totusi iar ma ia nervu' ala....de ce??????


    Scorpya

    RăspundețiȘtergere
  16. O poveste impresionanta... poate ati mai citit-o, poate nu...

    http://www.majorloveprayer.org/2010/10/every-act-of-kindness-every-prayer-of.html

    RăspundețiȘtergere
  17. Adriana,multumesc pentru poveste.Impresionant este prea putin spus.
    Mihai,ai putea sa traduci povestea pentru cei care nu cunosc limba engleza?

    RăspundețiȘtergere
  18. Anonim 28 noiembrie, 18:46
    Cu mult drag!
    Cred ca ar fi trebuit totusi sa spun ca sunt doua povestioare..una e la comentarii despre o vizita facuta de Michael la un orfelinat din Rusia...(asta in cazul in care nu ati citit comentariile de acolo)
    Ambele sunt ... "speechless"... ai dreptate "impresionant e prea putin spus"... Chiar ma intrebam cine ar mai face asa ceva, azi, pentru niste necunoscuti pana la urma... Dar vreau sa cred ca mai exista astfel de oameni, doar ca nu s-a aflat de ei...

    Numai bine tuturor! Sa aveti o saptamana frumoasa,linistita si plina de iubire!

    RăspundețiȘtergere
  19. http://articlesadv.com/music/my-friend-michael-jackson-aRtI0Ny5.html

    RăspundețiȘtergere
  20. „Nu-mi doresc să însemn totul pentru toată lumea, dar mi-ar plăcea să însemn ceva pentru cineva.”

    trebuie sa fi de gheata sa nu simti durerea lui.E surprinzator cum Michael parea ca e bine mersi si fara iubire ,cum poti sa ascunzi atat de bine suferinta ta ?
    E pueril sa spun ca nu e corect dar asta simt . Nu e corect.Nu e corect ca asemenea om , ca un suflet atat de bun sa fie singur, sa se simta lipsit de dragoste.Si ce e mai trist este ca el a crezut cu toata fiinta lui in iubire si nu a incetat sa o caute.
    Cand eram mai mica obisnuiam sa cred in suflete pereche, numai auzul acestor cuvinte ma facea sa zambesc . Chiar credeam ca fiecare are pe cineva in lumea asta si ca nu esti singur , apoi am crescut si-am inteles ca omul e prea rau si nu merita sa convietuiasca toata viata lui cu altcineva , sa fie singur ca asta merita. Dar exista exceptii de la regula , exista oameni cu adevarat deosebiti care meritau cu adevarat un suflet pereche si sa fie protejati, iar aceste persoane deosebite au sfarsit prin a fi singuri. De ce ? de ce e soarta asa ironica ? Poate ca Michael ar fi fost fericit daca nu era asa bun la suflet. POate daca era un afemeiat notoriu sau un homosexual pervers ar fi fost fericit . Dar nu. E prea greu sa lasi oamenii cu suflet bun, oameni ai lui Dumnezeu sa aiba un dram de fericire in viata asta.

    madacrow

    RăspundețiȘtergere
  21. Vă mulţumesc tuturor pentru comentarii. Mi-au plăcut mult şi interpretările voastre, sunt interesante şi demne de luat în seamă. Videoclipul pentru „One More Chance” poate fi interpretat în diferite feluri, dar din toate reiese aceeaşi idee: două lumi care nu se întâlnesc: a lui Michael şi a noastră. El şi-a dorit enorm să facă parte din lumea noastră, noi ne-am dorit să intrăm în a lui (vorbesc la modul general). Până la urmă, totul se reduce la condiţia geniului şi la drama lui de a trăi în singurătate.

    RăspundețiȘtergere

AVERTISMENT!

Orice comentariu care contine limbaj jignitor la adresa autorilor blogului, a cititorilor sau a comentatorilor sai, va fi expediat in Zona Fantoma, sa-l caute pe Generalul Zod :)