joi, 8 aprilie 2010

For All Time

...


For All Time a fost compusă de Steve Porcaro şi Michael Sherwood pentru albumul „Thriller” dar n-a fost selectată printre cele 9 melodii ale albumului. O versiune demo a fost realizată de Michael Jackson în 1990 cu ocazia înregistrărilor pentru albumul „Dangerous” dar abia în octombrie 2007 a fost mixată şi finalizată, cu versuri adăugate de Regele Pop, pentru albumul aniversar „Thriller 25 DeLuxe Edition”, lansat la 8 februarie 2008. E o baladă care vorbeşte despre puterea iubirii, despre altruismul şi generozitatea pe care le generează acest sentiment... despre dorinţa şi capacitatea de a face orice pentru persoana iubită.

Soarele răsare în dimineaţa asta nouă –
umbre alunecând, o pasăre cântă;
şi dacă aceste cuvinte nu te pot face fericită,
aş face orice

Iar dacă te simţi singură, voi fi sprijinul tău
cu o atingere delicată, ştii foarte bine;
cineva a spus odată că sufletul e cel care contează –
iubito, cine poate spune cu adevărat, când două inimi îşi aparţin atât de bine?


Uneori mă întreb după care criterii îşi alegea Michael Jackson melodiile pentru un album. O fi vorba de ritm, de versuri... ori de cine ştie ce nuanţe, numai de el percepute? ...Pentru că, după mine, niciuna dintre piesele pe care le-am auzit vreodată interpretate de el, nu are vreun cusur. Indiferent că sunt compuse de el ori sunt selectate dintre cele compuse de alţii pentru el, melodiile lui sunt perfecte, minunat de perfecte... au ceva indescriptibil, unic... ceva ce numai el ar putea să pună într-un cântec.

Şi poate că zidurile se vor prăbuşi
iar soarele poate refuza să strălucească
dar atunci când îţi spun că te iubesc
iubito, trebuie să ştii
că e pentru totdeauna


Ascult muzică de când mă ştiu... muzică de toate genurile, de la clasică la rock, de la blues la pop. Şi am observat că un solist are de obicei un anumit timbru al vocii, care îl face potrivit pentru un anume gen de muzică. Pavarotti a cântat numai operă, Freddy Mercury numai rock, Kenny Rogers country... Bob Marley – reggae, Elvis – rock&roll; ABBA – pop; 2Pac – rap şi aşa mai departe. Dar am văzut la Michael Jackson capacitatea extraordinară de a trece de la un stil la altul cu o uşurinţă pe care n-am mai văzut-o la altcineva. De la „She’s Out Of My Life” la „They Don’t Care About Us”, de la „Little Susie” la „We’ve Had Enough” ori de la „For All Time” la „D.S.” – timbrul lui se metamorfozează într-un mod incredibil, unic, revelând trăiri, senzaţii, sentimente, descoperindu-şi sufletul şi dezvăluind o comuniune cu muzica pe care n-am mai văzut-o la altcineva.

Luna ne luminează în seara asta plăcută
un sărut fierbinte în aerul rece al nopţii
pentru dragostea asta frumoasă pe care o primesc
m-aş duce oriunde
atâta vreme cât ştiu că eşti acolo

Şi atunci, în zilele acestea tăcute,
când sufletele se îmbrăţişează
în linişte –
Oh, ploaia poate să spele
toate aceste cuvinte
pe care şi le spun tinerii îndrăgostiţi


Hotărât lucru, Michael Jackson e unic. Din punct de vedere tehnic, e una dintre cele mai frumoase voci ale muzicii contemporane. Primul avantaj îl reprezintă rapiditatea naturală a vocii lui. Are capacitatea de a cânta în staccato (sacadat) şi de a se adapta perfect la ritmuri complexe. Al doilea avantaj e întinderea. Cu o amplitudine de 4 octave, i-a depăşit pe Freddie Mercury (3 ½), Christina Aguillera (3 ½) şi pe Whitney Huston (3) – care au voci extraordinare. Vocea lui Michael porneşte de la E2 (al doilea Mi sub Do de mijloc) şi ajunge până la B5 (al doilea Si deasupra lui Do de Mijloc), ceea ce înseamnă 44 de note. Aceasta este o amplitudine extrem de rară printre soliştii adulţi. Michael poate atinge note pe care alţi tenori nu le pot atinge cu vocea naturală. Chiar şi când cântă în falsetto (sunet din registrul cel mai acut al vocii bărbăteşti), acele note le poate atinge şi cu vocea naturală, dar dacă alege să le interpreteze astfel, e doar pentru efect. Şi, nu în ultimul rând, al treilea avantaj îl constituie timbrul său special. Prea mulţi cântăreţi de R&B sună la fel şi e atât de uşor să-i confunzi. Dar Michael Jackson e inconfundabil, la fel ca Elvis, Axl Rose, Steve Perry sau Mariah Carey. Nimeni nu ar putea să-i confunde pe aceştia. La fel cum nimeni nu ar putea să-l confunde pe Michael Jackson.

„Un lucru ciudat la Michael Jackson este acela că el are o voce spectaculoasă, dar nu simte nevoia să ne uimească cu ea. Tehnica lui favorită pentru a-şi exprima pasiunea este să sugrume cuvintele. Atunci când dansează, face ca vocea lui să fie la fel de dură şi de compactă ca şi instrumentele de percuţie, transformându-se pe el însuşi în cioburi de gheaţă ori în ziduri reci. Iar atunci când se descătuşează în expuneri gen gospel, el mixează subtil aceste expuneri, lăsându-le să se audă în fundal în timp ce tobele sau vocile simple (baking-ul) se aud in faţă. Sau pune doar şoapte în faţa mixajului, iar amplitudini înalte la distanţă” (Frank Kogan, critic muzical)

„Michael este fără îndoială unul dintre cei mai buni muzicieni şi solişti cu care am înregistrat vreodată. Şi, oh, e un om al detaliilor. De exemplu, când înregistrează, îşi aduce antrenorul şi îşi încălzeşte vocea timp de 2 ore, înainte să se aşeze în faţa microfonului. Am lucrat cu Michael timp de aproape 25 de ani şi întotdeauna a făcut aşa. E pur şi simplu dedicat şi e un muzician de muzician. Un alt exemplu: lucram împreună în studio şi brusc auzeam „zang, trosc, hârş” şi îl vedeam mutând prin încăpere tuburile de captare a sunetului, pentru a modifica acustica.” (Bruce Swedien, noiembrie 2001)

Nu cred că mei e nevoie de alte cuvinte pentru a descrie geniul muzical al fenomenului care se numeşte Michael Jackson. A avut un har şi a ştiut minunat de bine să-l folosească. Parafrazând versurile din refrenul cântecului For All Time, aş spune că zidurile se pot prăbuşi, soarele poate să nu mai strălucească... dar Michael Jackson va rămâne sinonim cu perfecţiunea. Întotdeauna.

Şi poate că zidurile se vor prăbuşi
iar soarele poate refuza să strălucească
dar atunci când îţi spun că am nevoie de tine
iubito, trebuie să ştii
că e pentru totdeauna






...

31 de comentarii:

  1. la fel cum si postarile tale, Mihai, raman in sufletul meu pentru totdeauna...
    Nadia

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce as putea sa mai adaug eu la ce ai scris tu Mihai ? Nimic ! Decit, ca, pentru mine intotdeauna, de cind l-am auzit prima oara pe Michael cintind (1974)mi-am spus, si pe parcursul anilor m-am convins de asta : IN MUZICA EXISTA MICHAEL SI PE URMA RESTUL.
    Violeta

    RăspundețiȘtergere
  3. da Michael a avut din copilarie capacitatea de interpreta melodii la ritmul se schimba rapid.. eu nu ma laud cu cine stie ce ureche muzicala dar cand ascult ABC mie mi se opreste respiratia (si doar o ascult)..eu nu stiu cum putea copilul acela sa cante asa live... nici nu stii cand respira...

    Niculina

    RăspundețiȘtergere
  4. PLEASE!!! Sign up for the newsletter and sign the petition.

    http://mjtruthnow.com/

    Eu le-am semnat, petitia a strans peste un sfert din numarul solicitat. Initiatorii petitiei vor sa stranga 10mii de semnaturi si apoi sa o trimita la ABC.

    Niculina

    RăspundețiȘtergere
  5. Mihai...ma uimesti!!!
    Chiar ma gandeam, oare ce melodie urmeaza si crede-ma ca nici pentru o fractiune de secunda nu m-as fi gandit la "For all time".
    Mersi!!!

    Scorpya

    RăspundețiȘtergere
  6. Frumoasa piesa, iar de interpretare nici nu se mai poate discuta: perfect, ca de fiecare data.Multumim Mihai!!

    RăspundețiȘtergere
  7. WOOOOWWWW!!!! melodia mea preferata...pur si simplu o ador...ba chiar am zis ca atunci cand ma voi casatori (cand o fi asta) FOR ALL TIME va fi dansul miresei...Mihai nici nu stiu cum sa ti mai multumesc...doar daca ai sti ce happy sunt!!!...
    te rog sa ma ierti...dar nici macar nu am citit postul...ca m am grabit sa ti scriu un MARE MULTUMESC SI TE IMBRATISEZ CU DRAG
    melodia asta pur si simplu ma hipnotizeaza...oricat de suparata as fi...sau oricat de obosita...cand ascult cantecul acesta parca zbor...parca as fi in neverland...MJ for all time...

    RăspundețiȘtergere
  8. Stau.. recitesc.. si nu stiu ce sa spun...
    Va multumesc din suflet pentru tot ceea ce faceti!

    RăspundețiȘtergere
  9. Superb post, Mihai! Ai scapat un mic cuvintel "Michael poate atinge (note) pe care"! Si, de fapt, ce cuvant! MJ si-a scris istoria cu note... Cateodata imi doresc sa-l ascund in suflet si sa-l uit acolo. E imposibil.

    http://www.youtube.com/watch?v=ecLg12zvZuQ&feature=related

    RăspundețiȘtergere
  10. VA ROG VOTATI PENTRU MJJ !!!
    VA ROG VOTATI PENTRU MJJ !!!
    http://tweeter.faxo.com/Michael_Jackson_World
    ""Michael will live forever. Who loves the King of Pop the most? Let MJ know... "" se voteaza din 20 in 20 de minute, se tasteaza I AM HUMAN< dovedim ca suntem persoane fizice , ne ok-ul "HAPPY VOTING !", apoi refresh pg, si abia apoi sub steagul noustru cand e verde "VOTE" se da clic pe el, creste ntr de voturi cu un puct si abia peste 20 n\min puteti ota din nou, da-ti refresh, pt reactualizarea paginii, eu ragusesc acolo, sunt Ro MJJ, si va rog sa ma scuzati ca m-am bagat in seama dar suntem multi care -l iubum pe MJJ si dac doriti sa va alaturati noua am fi foarte bucurosi.si daca imi dati voie , special , pentru MIHAI, pt care am toata stima si admiratia, si pentru voi cititorii lui, traducerea mea care sper sa va placa : FOR ALL TIME

    Pentru totdeauna

    Soarele rasare,
    In aceasta noua dimineata,
    Alungand umbrele,
    Pasarele canta,
    Si daca lucrurile astea,
    Nu te pot face fericita,
    N-am facut nimic...

    Si daca te simti singura,
    Voi fi umarul tau,
    O atingere tandra,
    Stii asta prea bine ,
    Cineva a spus candva,
    Ca doar sufletul conteaza,
    Iubito, cine poate spune ceva,
    Cand doua inimi,
    Se potrivesc atat de bine..

    Si poate ca, totul sa se darame,
    Si soarele, sa nu mai straluceasca,
    Dar cand spun, te iubesc,
    Iubito, tu trebuie sa stii,
    Ca asta e, pentru totdeauna,
    Iubito, tu trebuie sa stii,
    Ca asta e, pentru totdeauna,

    Luna straluceste deasupra,
    In aceasta blanda seara
    Un sarut fierbinte,
    In aerul rece al noptii.
    Inainte ca,
    Aceasta dragoste frumoasa sa descreasca
    As veni dupa tine,
    Oricat de departe ai fii...
    Si poate ca, totul sa se darame,
    Si soarele, sa nu mai straluceasca,
    Dar cand spun, te iubesc,
    Iubito, tu trebuie sa stii,
    Ca asta e, pentru totdeauna,
    Iubito, tu trebuie sa stii,
    Ca asta e, pentru totdeauna,

    Oh ,si in aceste zile de tihna,
    Cand sufletele se imbratiseaza,
    In tacere,
    Oh, ploaia, poate ca va spala totul,
    Toate aceste cuvinte,
    Pe care le spun indragostitii,

    Si poate ca totul sa se darame,
    Si soarele, sa nu mai straluceasca,
    Dar cand spun, am nevoie de tine
    Iubito, tu trebuie sa stii,
    Ca asta e, pentru totdeauna,
    Iubito, tu trebuie sa stii,
    Ca asta e, pentru totdeauna,

    Spui ca nu vei pleca niciodata
    Ca asta e, pentru totdeauna,
    Iubito, tu trebuie sa stii,
    Ca asta e, pentru totdeauna,
    Iubito, tu trebuie sa stii,
    Ca asta e, pentru totdeauna,
    Iubito, tu trebuie sa stii,
    Ca asta e, pentru totdeauna,
    Spui ca nu vei pleca niciodata
    Ca asta e, pentru totdeauna....
    Publicat de ro la 21:50 2 c

    RăspundețiȘtergere
  11. Hotarat lucru- anii vor trece, "zidurile se vor prabusi", vremurile se vor schimba, muzica se va schimba, vor aparea stiluri noi care mai de care, dar stilul MJ nu va pieri niciodata! pt ca doar ce e unic si original dainuie peste ani si face istorie!
    MJ for all time!
    florentina.

    RăspundețiȘtergere
  12. loredana sitariu9 aprilie 2010 la 01:50

    ma bucur ca ai ajuns sa vb si despre mel mea preferata...o ador!!!la fel cum il ador si pe EL si pe tine totodata pt postarile tale.abia astept sa primesc cartea.Michael a fost... sincer.. cuvintele nu-si mai au rostul.Cert e ca nu exista seara in care sa nu ma rog la Dumnezeu pt EL.Singura mea alinare ar fii sa stiu ca e fericit acolo unde e - imi doresc din tot sufletul asta.

    RăspundețiȘtergere
  13. am terminat de citit cartea...decoamdata spun atat.. EXCEPTIONAL!!!

    multumesc Mihai

    Niculina

    RăspundețiȘtergere
  14. Minunata postare Mihai,aceasta melodie te poarta departe,departe catre o lume de vis.. si nici ca putea altcineva sa o interpreteze mai bine ca Michael.. sa exprime atat de bine esenta iubirii.. Multumesc!!

    Va imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  15. Mihai,ma uimesti!Atrebuit sa citesc postarea ta de mai multe ori sa o pot intelege in adevaratul sens al cuvantului.Nu stiu din ce cutiuta magica ai scos toate aceste detalii dar m-ai lasat masca.Am ascultat muzica lui Michael minunandu-ma de vocea lui dar nu mi-am batut niciodata capul sa merg mai departe si tu m-ai luminat.Oricum ptr mine e de departe cea mai buna postare a ta.Si sa folosesc expresia lui Michael-UN MARE MULTUMESC.si eu astept cu nerabdare cartile Mihai dar au cale lunga de facut pana in Italia asa ca Niculina ta invidiez.Va pup pe toti.Ma intreb ce mai fac fetele care nu au postat de multisor.Sper ca sunteti bine.

    RăspundețiȘtergere
  16. foarte frumoasa melodie ! una din preferatele mele...chiar daca e greu sa aleg...

    RăspundețiȘtergere
  17. am uitat sa ma semnez mai sus ...raluca... oricum cartea este exceptionala, desi mi-ar fi placut poate un final mai optimist

    RăspundețiȘtergere
  18. am terminat de citit cartea: superba!!!!! felicitari Mihai!!!

    RăspundețiȘtergere
  19. Foarte buna analiza acestui cantec, si nu pot sa nu remarc citind de atatea luni pe acest blog, ca in spatele fiecarei postari sta o minte stralucita, cunostinte solide in anormal de multe domenii la care se adauga un talent exceptional. Tot ce mai pot sa zic e ca-i multumesc lui Dumnezeu ca mi-a indrumat... click-urile :) intr-aici si sa va multumesc ca existati.
    Melodiile lui M sunt sunt complexe si pline de metafore conceptuale, stiu ca sa le traduci fara a le omari din inteles e o treaba al dracului de grea, de aceea va multumesc inca o data!
    Cat despre carte... nu spun prea multe pt. ca nu vreau sa stric surpriza nimanui... atat de tare m-a incantat incat, aseara, cand mai aveam 3capitole am inchis-o si am lasat-o pe dimineata... am avut sentimentul ca daca o termin se termina si lumea in care alunecasem de-a binelea... cum s-a mai spus... e EXCEPTIONALA!
    Am sa las un citat, mi-e rusine sa spun, dar chiar nu mai stiu cui apartine, insa se potriveste de minune cartii:
    ''Viitorul e trecutul la prezent... dar trecutul ramane trecut... caci prezentul stii sigur ca va schimba... un viitor care a fost deja.''

    Toate cele bune si un week-end de vis tuturor!
    aura

    RăspundețiȘtergere
  20. Catallina vezi ca ti-am mai scris dincolo la ON THE LINE! te pup!
    va pup! Peace!
    florentina.

    RăspundețiȘtergere
  21. Eu... nu are rost sa mai adaug un alt comentariu. Astept doar celelate postari cu explicatii alea melodiilor lui MJ. Parca sunte la ora de limba romana cand faceam analiza pe text la poeziile lui Eminescu. Ora care imi placea la nebunie asteptand urmatoarea ora pentru a descoperi marii scriitori. MJ a scris versuri cantand.
    Eu astept analiza melodiei "Speechless".
    Maria aka rig.veda

    RăspundețiȘtergere
  22. FLORENTINA
    am stat cu sufletul la gura ieri sa vad emisunea lui Uri Geller asta...insa nu s a intamplat nimic important...chiar nu stiu ce a urmarit cu acel anunt...nu ma chiar asteptam sa apara MJ live..in direct , dar asteptam recunosc un indiciu...sa mai scape vreun porumbel...oricum o sa il urmaresc indeaproape...mi am si instalat un program ca sa i pot urmari emisiunile live...dadede...MJ for all time
    te pup!

    RăspundețiȘtergere
  23. Raluca, pai sfarsitul lasa loc de .. optimism.. imagineaza-ti ca undeva (nu spun unde) Michael radiaza fericire si bunatate peste lume...


    Niculina

    ps si pe mine m-a zdruncinat ultimul capitol..dar dupa ce am terminat de citit am ales finalul care imi convine... e loc pentru asta, Mihai a lasat suficient loc pentru visare asa ca spor la visare...

    RăspundețiȘtergere
  24. si eu astept o postare pentru SPEECHLESS.o melodie divina, cel putin mie asa mi se pare.
    raluca

    RăspundețiȘtergere
  25. Eu in schimb astept o postare despre Morphine.Ma obsedeaza melodia asta de ceva timp.Eu o interpretez intr-un fel si astept punctul de vedere a lui Mihai.Dar desigur ca el e singurul care decide ce va urma.Fetelor ma faceti curioasa si geloasa.Voi ati citit deja cartea eu pot doar sa visez la ea.Dar din ce ati scris voi merita asteptarea.

    RăspundețiȘtergere
  26. Comentariile voastre mă bucură şi mă onorează, ca întotdeauna.

    Niculina, Raluca, Aura, sunt fericit că v-a plăcut Satrange. Intenţionez să fac, cât de curând, o secţiune unde să se poată comenta, critica şi da în cap :) pe marginea romanului. Pentru că părerile voastre contează mult pentru mine.

    Miss Butterfly, mulţumesc pentru atenţionare, am corectat.

    Vă mulţumesc mult, tuturor.

    RăspundețiȘtergere
  27. asa e Niculina: sfarsitul e unul deschis. fiecare alege un sfarsit. M. poate fi oriunde ,la fel si Rhea

    RăspundețiȘtergere
  28. Tocmai cand ma pregateam sa -mi spun
    parerea despre For All Time,ai "sarit" la altceva,asa ca ma grabesc sa spun ca si acest cantec este pentru mine mai putin cunoscut,dar asta nu-i stirbeste cu nimic maretia si placerea de a-l descoperi si asculta.

    Ma bucur ca alegi cantece mai putin ascultate,mai putin cunoscute ,astfel putem afla lucruri noi despre ele si implicit despre Michael.

    Un lucru as vrea sa stiu,ce aud eu este cantat de Michael in 1990 sau in 2007?

    In privinta unicitatii vocii lui Michael si al faptului ca indiferent ce canta,Michael este de neconfundat prin timbrul sau unic,ai dreptate.

    Oriunde sunt,acasa sau pe strada,intr-un magazin sau aiurea,cand aud vocea lui superba,tresar,ma opresc si visez.Este minunat sa poti fi fericit cand il auzi.

    Tocmai am auzit varianta integrala a cantecului Give In To Me ,este dumnezeiasca,ascultati-o!

    De fapt ca tot ce face Michael!

    Liliana

    RăspundețiȘtergere
  29. Duminica am vazut postul asta, l-am citit, dar nu am apucat sa ascult melodia. Cu o zi inainte, sambata m-am jucat second life si m-am plimbat in lumea virtuala la Neverland (daca ai ocazia sa te joci Second Life vreodata sa cauti Neverland si sa vii acolo unde e un Michael cald si primitor - sau poti sa cauti pe youtube "MichaelJackson Follet"), dar sa revin.. eram acolo la Neverland si am auzit melodia asta frumoasa pe care o tot fredonam fupa aceea dar nu stiam cu se numeste. Azi am intrat sa o ascult si cand am auzit am simtit un fior mic. O, Doamne dar tu chiar stii sa alegi melodiile

    D. I.

    RăspundețiȘtergere
  30. You are my heart, Michael! <3

    I'm trying to heal the world. And I'll make a change, that change I promise you that!

    I love you now and forever!

    RăspundețiȘtergere
  31. Da, imi era teama sa folosesc un cuvant atat de mare, asa cum ai spus tu Liliana, intratevar ceea ce a realizat MJ a fost cu totul dumnezeiesc. Acum stiu mai bine decat oricine, ca puterea iubirii e nemarginita, ea merge si dincolo de moarte. Misiunea lui in lume a fost sa ne invete sa iubim curat, sa gandim si sa traim frumos, sa gasim in noi copilul care fara niciun pic de mandrie se apleaca asupra celui lipsit de dragoste pentru o simpla imbratisare, un cuvant de incurajare sau un zambet. Toate acestea pot inalta sufletul cazut in durere, deznadejde si uitare. MJ s-a nascut sa faca asta si prin mesajul sau i-a invatat pe multi sa faca la fel. Te iubesc MJ, asa cum alte zeci de milioane de suflete o fac. Nu am putere sa iubesc cu masura iubirii tale, dar stiu ca treptat, treptat ca un invatacel voi calca pe urmele pasilor tai. Pretuire si iubire vesnica!

    RăspundețiȘtergere

AVERTISMENT!

Orice comentariu care contine limbaj jignitor la adresa autorilor blogului, a cititorilor sau a comentatorilor sai, va fi expediat in Zona Fantoma, sa-l caute pe Generalul Zod :)