vineri, 25 martie 2011

Elizabeth, I Love You!

...



Lumea este în doliu.. din nou. Artist, filantrop şi activist neobosit, Elizabeth Taylor a decis că rolul ei pe pământ s-a încheiat, şi spiritul ei a trecut la nivelul următor.

Ar fi multe de povestit despre Elizabeth Taylor. Frumuseţea, talentul, seriozitatea cu care a muncit, făcând din filmele în care a jucat nişte capodopere nemuritoare, toate acestea sunt binecunoscute. Pasiunea cu care s-a dedicat acţiunilor umanitare, în special legate de SIDA, este la fel de cunoscută. Dar altceva m-a impresionat pe mine cel mai mult: Elizabeth Taylor a fost o femeie extraordinar de puternică, de hotărâtă şi cu o voinţă de invidiat. Ea nu a acceptat să pozeze în “păpuşa de la Hollywood” şi a înţeles că se poate folosi de popularitatea ei pentru a atrage atenţia lumii şi în special a decidenţilor politic, asupra unor probleme pe care ei nu voiau să le vadă ori le minimalizau importanţa. Elizabeth Taylor a avut curajul să-i spună în faţă preşedintelui George Bush, cu o voce calmă, dar demnă: “Politica ta e greşită!” Elizabeth Taylor a rostit public adevăruri pe care alţii le negau. Elizabeth Taylor şi-a apărat întotdeauna convingerile şi nu s-a lăsat influenţată de nimeni şi nimic. Având în vedere toate aceste caracteristici, prietenia dintre ea şi Michael Jackson s-a înfiripat şi a evoluat firesc, pentru că erau doi oameni care aveau foarte multe în comun.

Elizabeth Taylor şi-a trăit viaţa aşa cum a simţit, fără să-i pese de gura lumii şi, mai ales, fară să dea doi bani pe mizeriile din media. Elizabeth Taylor l-a susţinut pe Michael Jackson până la ultima suflare, asumându-şi riscul de a fi ironizată de ignoranţii din public ori de “chiloţarii” din presă. Iar Michael Jackson i-a răspuns în acelaşi registru, întotdeauna. Probabil că între ea şi Michael a existat o legătură karmică, pentru că relaţia lor ne-a dovedit, fără îndoială, că iubirea adevărată nu are sex, vârstă, nu ţine de religie şi nici de alte caracteristici lumeşti. Probabil că de aceea Elizabeth Taylor a fost singura femeie care a avut privilegiul să primească de la Michael, un cântec compus special pentru ea. În 1997, cu ocazia spectacolului dedicat artistei, la împlinirea a 65 de ani de viaţă, Michael i-a cântat: “Elizabeth, I Love You”. Nu-mi pot imagina un dar mai frumos. Nu vreuneia dintre iubite, nici mamei copiilor lui, Michael nu le-a compus un cântec, ci lui Elizabeth Taylor. De ce? Pentru că ea nu l-a dezamăgit, nu l-a trădat şi nu i-a întors spatele, niciodată. Pentru că ea a crezut în el şi i-a oferit tot sprijinul de care a avut nevoie – aşa cum, atât de frumos, descrie Michael în versurile cântecului său. La acea dată, prietenia lor data de circa un deceniu. După acea dată, au mai trecut tot pe-atâţia ani, în care nimic nu s-a schimbat, şi mă bucur pentru Michael că nu a avut ocazia să regrete singurul cântec pe care l-a compus unei femei. “Elizabeth, I Love You.” Cuvintele acestea îmi răsună în minte, ca un refren cald, sincer şi plin de iubire. Dacă Elizabeth Taylor a meritat iubirea lui Michael, o merită şi pe a noastră.

„Bine ai venit la Hollywood” –
asta e ceea ce ţi-au spus.
Un copil-vedetă în Hollywood –
asta e ceea ce ţi-au vândut.
Graţie şi frumuseţe, farmec şi talent –
ai făcut ce ţi s-a cerut
dar ţi-au furat copilăria,
ţi-au luat tinereţea şi au vândut-o pentru aur.

Elizabeth, te iubesc,
pentru mine, tu eşti în fiecare stea
care străluceşte,
Elizabeth, nu crezi că e adevărat?
Elizabeth, te iubesc,
tu eşti mai mult decât o stea pentru mine.

Încântătoare Elizabeth,
tu i-ai depăşit pe toti
prietenă Elizabeth,
ai învăţat să le supravietuieşti tuturor;
mulţi dintre cei care au luat startul odată cu tine
s-au pierdut pe drum,
dar uită-te la tine, eşti o adevărată supravieţuitoare,
plină de viaţă şi continuând să lupţi...

Elizabeth, te iubesc,
pentru mine, tu eşti în fiecare stea
care străluceşte,
Elizabeth, nu crezi că e adevărat?
Elizabeth, te iubesc,
tu eşti mai mult decât o simplă stea.

Asta e viaţa ta,
se pare că ai avut totul,
ţi-ai îndeplinit menirea,
ei au vrut să te doboare,
e foarte trist că lumea poate fi atât de rea,
dar în ciuda tuturor loviturilor
tu ai fost mereu învingătoare
şi ai câştigat laurii
e ca şi cum ai merge prin foc
hotărât să câştigi
iar tu ai câştigat bătăliile vieţii
de fiecare dată.

Elizabeth, te iubesc,
te văd în fiecare stea care străluceşte;
Elizabeth, e adevărat,

Aminteşte-ţi de vremurile în care eram singur;
mi-ai stat alături şi mi-ai spus: „Hai să fim puternici”
ai făcut toate aceste lucruri
pe care numai un prieten adevărat le poate face.

Elizabeth, te iubesc,
lumea îţi recunoaşte meritele, acum,
şi mă rog ca într-o zi să fiu ca tine.






...

joi, 3 martie 2011

Behind The Mask

...



Compus de Chris Mosdell şi Ryuichi Sakamoto, Behind The Mask a fost lansat în 1979, pe albumul “Solid State Survivor” al grupului electropop Yellow Magic Orchestra. Melodia originală (pe care o puteţi asculta aici) era o compoziţie instrumentală, cu inserţiuni vocale pentru care s-a folosit un vocoder (sintetizator de voce).

În timpul lucrului pentru albumul "Thriller”, Quincy Jones a auzit Behind The Mask şi i-a plăcut atât de mult, încât i-a prezentat-o lui Michael, care a înregistrat propria versiune, îmbogăţindu-i linia melodică şi adăugând versuri. Deşi iniţial a fost inclusă pe lista cu melodii care aveau să compună albumul "Thriller”, Behind The Mask a pierdut acest tren şi a rămas timp de aproape 30 de ani în sertarul cu comori al lui Michael Jackson – sertar din care continuăm să aşteptăm să mai iasă alte şi alte bijuterii, care să ne încânte.

Indiferent ce fel de om e Quincy Jones şi indiferent cât a greşit faţă de Michael, rămâne de necontestat faptul că, din punct de vedere profesional, e un geniu. A ascultat această melodie în varianta celor de la Yellow Magic Orchestra – melodie care, sincer, mie nu-mi spune absolut nimic, nici măcar în anii ’80 când genul acesta era la modă, nu ar fi făcut parte, sub nicio formă, din preferintele mele – aşadar, Quincy Jones a ascultat această melodie şi i-a intuit potenţialul. Cu o orchestraţie mai elaborată şi cu o poveste constituită şi transpusă în versuri, cu vocea originală a lui Michael, o Cenuşăreasă anostă şi fără culoare a fost transformată într-o prinţesă de toată frumuseţea, în care abia dacă mai recunoşti ceva din ceea ce a fost la origini.

De la bun început, a trebuit să vorbesc despre asta,
e ca o lamă cu două tăişuri – te tai tu şi mă răneşte pe mine;
de la bun început, am ştiut că eşi o prefăcută
care stai ascunsă în spatele măştii şi îţi controlezi lumea.

Când eşti prin preajmă, îţi privesc chipul,
încercând să descopăr adevărul, dar el e ascuns bine;
tu spui că mă iubeşti dar e greu de crezut,
pentru că, atunci când eşti în braţele lui, parcă arunci cu pietre spre mine.

Pe cine iubeşti? Pe mine?... Cu tine, nu ştiu ce să cred;
Pe cine iubeşti? Dacă nu-mi poţi răspunde, nu te mai vreau – mă cunoşti doar...

Nu e nicio lacrimă în ochii tăi, dar ăsta e felul tău de a plânge;
Totul e măreţ, stralucitor – tu doar mi-ai studiat mintea.

Mă învârtesc de colo-colo şi-mi deplâng soarta
iar când vin la tine, te văd stând liniştită;
îţi petreci vremea în cel mai ciudat loc –
aşa că scoate-ţi masca, să-ţi pot vedea chipul!

Paradisul trebuie să fie circumspect,
zâmbetul tău e periculos;
m-ai speriat, fato,
cu lacrimi goale, nesincere –
unde ţi-e sufletul, unde s-a dus?
m-ai speriat...

Pe cine iubeşti? Pe mine?... Cu tine, nu ştiu ce să cred;
Pe cine iubeşti? Dacă nu-mi poţi răspunde, nu te mai vreau – mă cunoşti doar...
Nu mai vreau să vorbesc despre asta,
nu mai vreau...


Având o poveste care aminteşte de “Dirty Diana” şi “Who Is It”; un ritm dance-pop, rock şi influenţe R&B şi soul, Behind The Mask are un aer proaspăt şi modern – nu ai zice că a fost înregistrat acum aproape trei decenii. Sunt extrem de bucuros că a fost aleasă pentru albumul MICHAEL, după părerea mea merita cu prisosinţă asta şi, mai mult decât faptul că e un cântec excepţional, mai mult decât faptul că e al lui Michael, Behind The Mask e o dovadă vie a unui adevăr incontestabil: muzica lui Michael e eternă. Michael e etern.



Cei care s-au ocupat de producerea cântecului Behind The Mask pentru albumul MICHAEL au făcut treabă bună. Se pare că mulţimea din fundal este o secvenţă înregistrată din timpul concertului “Dangerous” din Bucureşti (1992). Backing-ul este asigurat de vocea minunată a lui Shanice Wilson.

În câteva săptămâni, administratorii moştenirii lăsate de Michael, împreună cu Sony Music, vor să lanseze Behind The Mask şi Hollywood Tonight ca single-uri, în toată lumea, atât la radio cât şi pe canalele muzicale, sub formă de videoclipuri. Ambele melodii au fost primite excelent atât de fani cât şi de criticii muzicali, fiind declarate favoritele albumului MICHAEL. În postarea despre album din 12 decembrie 2010, eu însumi am declarat că, pentru mine, aceste două melodii sunt în top 3 si mă bucur să constat că, deşi nu sunt critic muzical, părerea mea a fost valabilă :).

Behind The Mask, finisat de John McClain şi Jon Nettlesbey, a primit elogiile criticilor ca fiind o infuzie a spiritului muzicii lui Michael, din trecut. Rollingstone Magazine îl numeşte “un văr funky pătimaş al cântecului «Wanna Be Startin’ Something»”.

MICHAEL a fost Number One la nivel global, de la lansarea sa în decembrie 2010 şi s-a vândut în peste 3 milioane de exemplare, fiind unul dintre cele mai bine vândute albume în 2010. Succesul în creştere al albumului continuă să sublinieze semnificaţia lui Michael Jackson pentru fanii săi, ca simbol global şi superstar, şi dovedeşte din plin faptul că muzica sa continuă să transceandă culturi şi naţii.

Colecţia de platină al albumului MICHAEL cuprinde acum 17 ţări: Marea Britanie, Germania, Franţa (2 discuri de platină), Italia (2), Spania, Danemarca, Polonia, Rusia (2), Austria, Belgia, Cehia (5), Canada, India (2), China, Taiwan, Coreea şi Orientul Mijlociu.

MICHAEL a primit “Discul de aur” în 18 ţări, printre care: Australia, Noua Zeelandă, Brazilia, Japonia, Hong Kong, Indonezia, Malaezia, Filipine, Singapore, Finlanda, Grecia, Ungaria, Irlanda, Portugalia, Olanda, Norvegia, Suedia.

Ce ar mai fi de adăugat?... Doar un îndemn de a asculta în continuare muzica Regelui Pop şi un – din toata inima – Go, MICHAEL! Go get ’em!


...