...
ŞI TOTUŞI...
„Uneori mi-e greu să privesc în ochi femeile cu care mă întâlnesc, chiar dacă le cunosc bine. Relaţiile mele nu au avut sfârşitul fericit pe care îl caut. Lucrurile pe care le împart cu milioane de oameni nu sunt genul de lucruri pe care le împarţi cu o singură persoană. Multe femei vor să ştie ce anume mă face să reacţionez – de ce trăiesc aşa cum trăiesc sau de ce fac lucrurile pe care le fac – încercând să-mi pătrundă în minte. Ele vor să mă salveze de singurătate, dar o fac în aşa fel încât îmi dau impresia că de fapt nu vor decât să ia parte la singurătatea mea – ceea ce nu doresc nimănui, pentru că eu cred că sunt cel mai singur om de pe pământ.” (Michael Jackson – „Moon Walk”, 1988)
Vorbeam despre mai multe feluri de iubire. Filosofii consideră că sunt trei mari categorii: iubirea filiatică, iubirea erotică şi iubirea divină. Michael Jackson a mai avut parte de iubirea fanilor, pe care nu ştiu unde s-o încadrez în această clasificare. A mai fost iubirea pentru lucrurile simple, dezbrăcate de învelişul poleit, la care au mai mult acces oamenii obişnuiţi. Şi a mai fost o iubire imensă, pătimaşă, devoratoare, care nu l-a trădat niciodată şi care ne-a dezvăluit altă o latură a lui, total diferită de celelalte.
Câţi dintre noi s-au întrebat vreodată de ce Michael era AŞA pe scenă ?... Câţi dintre noi ne-am uitat cu atenţie la gesturile lui ?... Câţi dintre noi au studiat cu atenţie grimasele, mişcările, respiraţia, inflexiunile vocii lui ?... Celor care nu au făcut-o încă, le recomand să o facă, pentru că vor descoperi lucruri interesante.
Voi începe prin a descrie un bărbat in timpul unei secvenţe erotice (no offence, o fac în scop nobil :): începe lin, cu mişări lente, sacadate, vocea îi e aproape şoptită – în orice caz destul de calmă – şi, pe măsură ce se apropie de momentul culminant, respiraţia i se precipită, mişcările devin mai repezi, mai ample... apoi se prăbuşeşte istovit, strigând. După câteva clipe de linişte incep să se audă scâncete uşoare, ca un plâns abţinut.
Acum vă recomand să urmăriţi şi să ascultaţi cu maximă atenţie unele cântece ale lui Michael (în special în variantele live, acolo unde este posibil), precum: „Dirty Diana” (după părerea mea, de departe cel mai sexy cântec), „On The Line”, „Blood On The Dance floor”, „The Way You Make me Feel”, „In The Closet”, „Billie Jean”, „Black Or White”, „Man In The Mirror”, „Beat It”, „Another Part Of Me”, „Jam”, „Working Day And Night”. "We've Had Enough", "Invincible", "Give in To Me".
Am observat cu toţii că, atunci când apărea pe scenă, stătea câteva clipe nemişcat, după care era suficient să facă o mişcare din cap şi fanii înnebuneau. Dar nu ştiu câţi dintre noi au conştientizat amploarea erotismului pe care îl emana Michael. Atunci când, privind un film romantic, simţi cum secvenţele erotice (fie vorba şi numai de un simplu sărut) te înfioară şi îţi fac pielea de găină, asta se întâmplă pentru că între parteneri există o chimie şi dincolo de camera de filmat. Dacă nu există acea chimie, secvenţele respective produc dezgust, oricât de talentaţi ar fi actorii.
Michael avea acest gen de relaţie cu muzica. Toate gesturile erotice, de la alunecarea mâinii de-a lungul trupului, la plesnirea şoldului, ruperea tricoului, dezgolirea unui umăr sau atingerea zonelor intime, sunt spontane, fireşti, pentru că vin dinăuntru, ca urmare a abandonului în braţele muzicii. Ceva asemănător am văzut şi la Elvis, dar Michael era mai dezinhibat pe scenă. Oare de ce numai ei doi au primit supranumele „The King ?”...
Pe scenă, Michael ne-a arătat cele mai expresive, cele mai fierbinţi şi mai impresionante scene de dragoste. Poate pentru că ştia că muzica îl accepta exact aşa cum era el, că nu avea ochi să-i vadă defectele fizice care il complexau şi nu o speria singurătatea lui. Poate pentru că, în faţa muzicii, nu se simţea nevoit să se ascundă absolut deloc. Cineva dintre cunoscuţi se întreba ieri dacă Michael o fi făcut sex vreodată. I-am răspuns: „Păi eu sunt convins că n-a făcut.” Am lăsat persoana respectivă să se holbeze la mine câteva secunde, apoi am adăugat: „...El a făcut dragoste.” Michael nu era genul care să facă sex ca un exerciţiu. Dacă nu iubea, nu exista nici apropiere intimă. Punct. Iar muzica i-a oferit cea mai pătimaşă apropiere intimă care poate exista. Muzica a suplinit nevoia pe care orice om normal de pe lumea asta o simte, aceea de a se contopi – şi cu trupul şi cu sufletul – cu altcineva. Îmi aduc aminte că, atunci când l-am văzut pentru prima oară atingându-se, aveam vreo 11 ani – vârsta la care numai ideea de erotism îmi părea ceva scabros de-a dreptul – dar ştiu că primul meu gând a fost: „Doamne, ce curaj are să facă asta în public !” Nu părea nimic nelalocul lui, nimic vulgar – incitant de indecent, da; dar nu vulgar.
Am ascultat „Dirty Diana” de nenumărate ori, după ce am realizat toate astea. Subiectul cântecului tratează contactul unui rocker cu o „groupie”, care reuşeşte să-l ademenească, deşi el era hotărât să o refuze. Momentul în care, pe fundalul muzical ajuns la apogeu, strigă: „Dia-ia-ia-ia-iana!” este intens ca un foc de artificii; imediat după, muzica revine brusc la ritmul molcom de început iar el, prăbuşit în genunchi, se aude suspinând încet, ca şi cum se zbate între extaz şi agonie – exact senzaţia istovitoare de după un act erotic.
Hotărât lucru, Michael a fost un geniu neînţeles, singur şi trist. Dar a existat totuşi ceva care l-a făcut să simtă fericirea: muzica. Şi ce poate fi mai divin decât să faci dragoste cu o muză ?...
VA URMA
....
Buna treaba, felicitari!
RăspundețiȘtergereAsa de buna, ca astept continuarea...Sau?
Mai sunt inca multe de scris. Nu stiu daca voi putea eu sa le cuprind pe toate :)
RăspundețiȘtergereMultumesc mult, te mai astept.
Pe toate, cu siguranta nu - e cam greu :D...
RăspundețiȘtergereOricum, mi se pare o analiza temeinica. Pe mine, una, m-ai facut suficient de 'curioasa', ca sa-ti bookmark pagina. Si, atentie, nu sint fan MJ :).
Si eu multumesc!
Stii ceva ?... Nici eu nu cred ca m-am incadrat vreodata in categoria "fan" al cuiva anume. Dar, asa cum se intampla de obicei, abia dupa ce pierdem - ceva sau pe cineva - incepem sa ne dam seama ca nu am stiut sa apreciem atunci cand trebuia. Munca mea din ultimele saptamani incearca sa fie un tribut adus unui om care nu si-a dorit decat sa cante despre iubire, pace, copii si frumusetea planetei pe care locuim si care, din pacate pentru el (si pentru noi, pana la urma), a fost prins in mijlocul unor evenimente pe care nici el, nici noi, nu le putem controla.
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru "bookmark". Incerc sa vin cu continuarea cat de curand.
Bookmark si de la mine!
RăspundețiȘtergereParca ati patruns in mintea mea si exprimati exact gandurile mele,intr-un mod pe care eu n-as fi reusit s-o fac.Cred ca i-am ascultat toate cantecele si i-am vazut si toate videoclip-urile,si da,asa este.Dar Michael avea talentul sa transmita multe si prin gesturi simple.Imi place tot ce am vazut in spectacolele lui dar cel mai mult m-a fascinat un gest surprinzator de simplu care din punctul meu de vedere se situeaza pe primul loc in top "mesaj erotic".In concertul "Dangerous"(mi-a ajutat Bunul Dumnezeu sa merg la ambele concerte din Bucuresti in 1992 si 1996)la melodia "I just can't stop loving you,a doua strofa,atinge coapsa Siedah'ei Garrett...nu sunt cuvinte...de fapt se vede si reactia publicului...Acesta a fost Michael...nu trebuia sa spuna prea multe...dar transmitea enorm...
Ştiu secvenţa, am studiat-o de nenumărate ori şi da, ai dreptate. Michael a ştiut să transmită eros aşa cum niciunul dintre cei care se produc astăzi pe scenă nu ştie s-o facă. De la Elvis încoace, eu nu am mai văzut atâţia bărbati leşinând, în public. Oare de ce ?...
RăspundețiȘtergereInteresant post si totodata un bun subiect de discutie.Mie'mi place. Cred ca nici el nu era constient de cata pasiune si erotism emana.Imi place mult felul in care ai surprins aceasta legatura erotica dintre el si muzica..era mai presus decat orice, parca nu mai era el, era dominat de o forta divina in momentul in care era pe scena. Stau si ma gandesc..nu cred ca va mai exista o persoana ca el curand..
RăspundețiȘtergereSincer, eu sunt convins că NU va mai exista o persoană comparabilă, măcar, cu Michael Jackson, multă vreme. Mă bucur că ţi-a plăcut capitolul. Pentru mine, această legătură dintre muzică şi eros a venit ca o revelaţie, pentru că nu m-am gândit la asta – sau nu am conştientizat-o – până acum. Totul a pornit de la antagonismul dintre atitudinea lui atunci când trebuia să ţina un speech şi cea din momentele în care performa. În ambele situaţii de afla pe scenă şi in lumina reflectoarelor, dar în ceea ce-l privea, totul era diferit: de la gesturile simple, timbrul vocii, lumina din priviri şi până la mişcările din şolduri ori din umeri. M-a intrigat acest antagonism şi am investigat în profunzime. Concluziile le-ai citit :)
RăspundețiȘtergereGod..esti un bun observator! Deci daca pana si pe barbati i-a impresionat adorabilul Michael, va dati seama ce era pt femei?! Inexplicabil!! Aveam 11-12 ani cand a venit el prima data in Bucureti, stateam chiar langa Lia Manoliu, auzeam toate melodiile lui si plangeam ca o nebuna singura in pat de oftica ca sunt prea mica si nu pot fi si eu acolo pe stadion sa-l vad!! Iar cand am vazut pe video concertul..WOW..a fost ceva de nedescris, il urmaream cu zambetul pe fata, cu gura cascata si cu lacrimi in ochi!! Momentul acela m-a marcat mult, venirea lui in Bucuresti in '92 a insemnat ceva deosebit pt mine! Pot spune ca Michael a fost si ramane prima mea dragoste! Un barbat cu o asemenea carisma nu se mai naste niciodata!!!
RăspundețiȘtergereMulţumesc. Ce să fac... spiritul de observaţie e unul dintre defectele mele :) Îmi dau seama cum a fost privit Michael de reprezentantele sexului frumos; de fapt, am şi văzut cu ochii mei. Şi de ce n-ar fi fost aşa ?... Avea tot ce-i trebuie pentru asta :)
RăspundețiȘtergereexcelenta viziune....intradevar MJ se simtea singur, desi sunt de parere ca in fiecare minut cineva din toata lumea asta mare se gandea la el, se ruga pt el, miliardele de fani pe care le are nu l au lasat singur, desi au fost numerosi cei care s au dezis...in fine...eu ca femeie nu cred k as fi putut sa exprim in cuvinte exact asa cum ai facut o tu draga scriitor,starea pe care o provoca Michael prin miscarile lui care innebunesc, desi acelasi lucru il simt si eu....superb...
RăspundețiȘtergereMulţumesc mult, Cătălina. Nu am deloc experienţă în a descrie astfel de lucruri, dar în cazul lui Michael am simţit nevoia s-o fac. M-am străduit doar să nu sune vulgar şi sper că am reuşit.
RăspundețiȘtergeredeci...pe cuvant..am ramas tablou de cele scrise de tine pana acum...musai a fost sati spun asta...dar deocamdata atat:te felicit..da ma grabesc sa citesc mai departe k mor de curiozitate!!!:*:* i love you michael!
RăspundețiȘtergereNu stiu daca l-am vazut sau iubit ca pe un barbat in adevaratul sens al cuvantului, ci mai degraba, asa cum bine ai surprins, am inteles exact conceptul de erotism. Emana asta din toata fiinta lui si-ti impunea sa-l iubesti.
RăspundețiȘtergereExcelent blog.
Keep going!
Tot ce a realizat el este super :)
RăspundețiȘtergereDar puteti sa-mi spuneti ce inseamna groupie? Ca am cautat dar nu am gasit:(
Multumesc anticipat :D
buna. nu obisnuiesc sa scriu comentarii dar vreau doar sa iti spun ca esti extraordinar!!! nu m-am putut abtine :felicitarile mele! ai reusit sa punctezi ceva ce multi dintre noi le stiam poate dar nu le puteam exprima in cuvinte..bravo!
RăspundețiȘtergere