joi, 4 aprilie 2013


ADEVAR  TRECUT  SUB  TACERE


“Am  putea  zbura  atat  de  sus !...
Sa  nu  lasam  spiritele  noastre  sa  moara  niciodata!


                            Inainte de a continua prezentarea celor mai importante discursuri si declaratii facute de Michael Jackson, as dori sa postez spre lecturare, una dintre cele mai elocvente expuneri ale umanismului profund ce i-a caracterizat intreaga viata.
O viata inchinata muzicii universale a carei vibratie a perceput-o sub toate formele ei. A acelei vibratii transmise si percepute de la suflet, la suflet; de la durere, la dorinta de a vindeca durerea; de la tristete, la dorinta de a reda zambetul si bucuria; de la crima, la dorinta de a apara dreptul la viata; de la angoasa si disperare, la dorinta de a reda increderea in fortele proprii si speranta intr-un alt maine. 
Este muzica creatiei universale care ne conecteaza la aceeasi sursa. 
Este o expunere emotionanta facuta de fratele sau, Jermaine Jackson, a carui existenta este acum, dupa cum insusi o spune, dedicata raspandirii mesajului umanitar a lui Michael.


„Michael a avut un loc unic in lumeEl nu numai ca a facut binedar a invatat pe altii cum sa faca acelasi lucruAcest lucru amplifica pierderea lui pentru lume.
Vreau sa-i fac pe oameni constienti de latura umanitara a lui MichaelVreau sa le arat cum adevarata sa elocventa nu a fost atat prin muzicasau prin sustinerea spectacolelorci prin dorinta de vindecare si transformarea a lumii intr-una mai buna. Intelegand acest lucru, incepi sa intelegi esenta a ceea ce fratele meu a fost.
Michael a vrut sa ajute oamenii sa vada problemele care distrug lumea noastra. Despre asta a vrut sa vorbesca, si despre asta aveau sa vorbeasca viitoarele sale spectacoleA incercat sa invete pe altii prin intermediul versurilor, videoclipurilor si spectacolelor sale. El a vrut sa foloseasca fiecare parte din el insusi pentru a ne arata ce suntem capabili de a deveniScopul sau a fost sa demonstreze oamenilor ca, daca vom incerca cu totii sa facem lumea un loc mai bun, ea va fi un loc mai bun.

Michael a facut munca de caritate toata viata – inca de cand am inceput prima data sa sustinem spectacole ca „Jackson 5”. El a invatat repede ca talentul singur nu inseamna nimic – ci ceea ce faci cu el conteaza cu adevarat.  - Ce poti face tu ca lucrurile sa fie mai bune pentru ceilalti oameni?-  In acest fel, Michael si-a aflat scopul: divertisment si educare, in acelasi timp.
Michael a crescut pentru a intelege de ce lumea este in starea in care este. El obisnuia sa se intrebe "De ce?", dar nu s-a lasat prins in incercarea de a gasi motive pentru fiecare problema. Scopul sau a fost gasirea de solutii. Mesajul sau a fost referitor la solutii.
Zi-de-zi, procesul de gandire a lui Michael era: "Cum pot face lumea un loc mai bun?"
El si-a dedicat existenta pentru a raspunde la aceasta intrebare, precum si de a da voce celor care nu pot vorbi de la sine.
Man in the Mirror, We are the world, Will You Be There - toate aceste piese prezinta un mesaj simplu dar puternic: Daca unora le este foame, dati-le demancare, dar, ajutati-i sa se sature.
Michael ne-a invatat ca, atunci cand faci bine, incepi cu individul, apoi te muti la o familie, un cartier, un sat, o natiune.

Michael a cautat intotdeauna binele in oameni, dar a vrut, de asemenea, ca oamenii sa-l inteleaga pe el si de ce era el aici. Aceasta a facut batjocura indurata de el atat de greu de suportat! Cum poate cineva care a dat atat de mult, sa fie obiectul la atat de multa ura?
Pentru care motiv se intampla asta, de ce suntem cu atat mai binecuvantati, cu cat mai dure sunt timpurile noastre destinate a fi?
Fratele meu nu a fost o amenintare pentru nimeni. El a fost pentru pace, iar starea lui pasnica a fost o binecuvantare de la Dumnezeu. Lui Michael i-a fost dat talentul rar de a delecta, de a canta si de a sustine spectacole. Dar adevarata binecuvantare pe care Dumnezeu i-a dat-o a fost capacitatea de a-si folosi talentele pentru a face bine altora. Melodiile lui Michael ne-au inspirat sa facem mai mult bine. Acesta a fost adevaratul lui dar.

Noi inca mai simtim pierderea lui Michael. Dar ce se va intampla pe masura ce timpul trece? Ce se va intampla cu scopul real a lui Michael pentru care el a existat? Cine poate sustine munca lui Michael altruist, fara un motiv ascuns?
Natiunile si guvernele sunt capabile de fapte bune, dar aceste fapte bune sunt mult prea des facute pentru a exercita control asupra altora. Michael nu a vrut sa controleze pe nimeni, el a vrut doar sa raspandeasca fericire si bucurie.
Michael a sprijinit peste 30 de organizatii de caritate diferite. Cei mai multi oameni, chiar si cei mai generosi, isi concentreaza eforturile doar intr-o directie. Insa Michael era diferit. El obisnuia sa verifice personal fiecare actiune caritabila pe care o sprijinea. El obisnuia sa examineze traseul dosarelor lor pentru a se asigura ca au facut ceea ce au spus ca vor face.

Generozitatea lui Michael s-a extins dincolo de actiunile caritabile pe care le-a sprijinit. Cand o fata a avut nevoie de un transplant de ficat si nimeni nu a vrut sa plateasca pentru asta, Michael a avut grija de ea. Fara fanfara, fara publicitate. Exista atat de multe cazuri de acest gen!
Multi dintre noi, chiar eu insumi, abia incepem sa invatam despre asta. De fiecare data cand Michael calatorea in alta tara, obisnuia sa-si dedice timp pentru a vizita spitale, orfelinate, pacienti cu cancer. Asta a fost chemarea lui. In fiecare colt al globului, aceasta a fost ordinea stabilita de el. 
Lumea trebuie sa cunoasca acest lucru, sa afle cine a fost el. Pentru ca, desi au existat intotdeauna camere de televiziune in urma lui, mass-media nu a relatat povestea ingrijirii si a compasiunii lui.
Au vrut doar sa-l trateze ca pe ceva senzational. Lui Michael nu i-a pasat daca noi am stiut tot ceea ce el a facut pentru oameni, pentru ca Dumnezeu stie. Dumnezeu ii stie intentiile, si cunoaste rezultatele.
Stiu ca fratele meu este intr-un loc foarte sigur, linistit, pasnic. Atunci cand traim pe pamant, suntem judecati nu numai pentru cine suntem, dar si prin ceea ce facem pentru altii. Cand plecam, luam faptele bune si pe cele rele cu noi.
Michael nu a luat nimic, decat faptele bune cu el.”


Aceeasi sursa “The Silenced Truth…..about Michael Jackson”


Traducere si adaptare: Dorina AM


ADEVAR  TRECUT  SUB  TACERE

       
                               „Sufletul este cel mai pretios lucru pe care il puteti impartasi.
                                 Lumea are nevoie de acest dar, acum mai mult ca niciodată 


  „Faceti lumea mai frumoasa impartasind cu mine sentimentul minunat pe care
   l-ati primit atunci când sufletul vostru s-a inaltat pentru a deveni iubire pură.”Nu cred ca exista cuvinte mai minunate, mai adecvate, care sa oglindeasca sentimentul profund pe care un om il poate trai atunci cand, neconditionat, isi ofera disponibilitatea de a ajuta, de a iubi, de a darui fara nici un atasament. Sa daruiesti in acest fel, este o bucurie pe care nu ai mai simtit-o niciodata, este o plenitudine care te ridica deasupra conditiei tale.

„Inca de cand aram copil mic, am realizat cat de multa dragoste aveam de  impartasit din adancul sufletului! Traditia neagra este o traditie de suflet, care este un dar al iubirii si al bucuriei.”

Sunt cuvintele lui Michael spuse intr-o zi de 9 Martie a anului 1993, cu ocazia primirii Premiului Umanitar Special al Anului - Los Angeles/ „Soul Train Music Awards”.
Intotdeauna, ochii si zambetul copilaresc i-au reflectat acea bucurie extraordinara venita din adancul sufletului, acea bucurie care inseamna a darui, a impartasi cu ceilalti.
Viata care i-a fost harazita lui Michael, a fost nu numai una inchinata artei  pana la atingerea celor mai inalte culmi ale perfectiunii,  ci si o viata traita in compasiune, plina de sensibilitate fata de problemele celor din jur. Aceasta dragoste inascuta, purtata in suflet inca de mic copil, i-a indreptat pasii catre dorinta de vindecare a lumii, catre ideile si conceptiile umanitariste manifestate prin grija, intelegere si dragoste fata de om, fata de valorile materiale si spirituale ale existentei sale, catre aprecierea demnitatii si libertatii omului.
Era convins ca numai prin “iubire” poate vindeca, poate transforma, poate salva, iubirea fiind hrana si respiratia interioara a sufletului. Atunci cand daruiesti fara atasament, barierele sociale, culturale, rasiale sau sentimentale, dispar. O faci, pur si simplu! Iar lumina care-ti inunda tot sufletul este divina!

Destinul l-a inzestrat cu o deosebita sensibilitate, aceea de a vedea si a simti pana la durere ranile acestei lumi. I-a oferit, insa, si posibilitatea de a ajuta. Iar el a facut-o din plin, uimind lumea intreaga prin generozitatea sa. In lumina si iubirea cu care a fost inzestrat s-a apropiat de suflet, ajungand sa vindece, uneori, prin simpla sa prezenta..

Pentru umanismul sau, pentru deosebita grija fata de om, in special fata de copii, fata de mediul in care traim, raman marturie discursurile sale, anunturile si declaratiile care reflecta preocuparile sale orientate spre caritate si pace, facute cu ocazia ceremoniilor de decernare a premiilor, conferintelor de presa si altor evenimente speciale.

O parte a acestor eforturi au fost traduse si prezentate, in „comentarii”, la una dintre postarile anterioare. In cele ce urmeaza voi continua a pune in lumina umanismul unui om deosebit, care nu inatmplator a fost Michael Jackson.
Traducerea este facuta pe baza materialului „Adevarul trecut sub tacere” , capitol „Discursuri si declaratii” gasit pe site-ul: http://www.thesilencedtruth.com/index.php?option=com_content&view=article&id=67&Itemid=62
                              
                            
************    *******************
 NAACP Image Awards - Discursul de acceptare - 16 ianuarie 1993
                    Nota: NAACP Image Award este un premiu prezentat de Asociatia Nationala Americana pentru Progresul Oamenilor de Culoare, in scopul de a onora persoane remarcabile de culoare din film, televiziune, muzică, literatură.

"In primul rand as dori sa-i spun" multumesc " mamei mele. Sa-i multumesc pentru ca mi-a dat  viata – Doresc atat de mult sa spun asta!  
Exista doua lucruri pentru care NAACP rezista si care sunt si cele mai importante lucruri in viata mea: libertatea si egalitatea. In inima fiecarei persoane, exista un cantec secret. El spune: "Sunt liber!" El canta: "Sunt special!".Acesta este sentimentul natural al fiecarui copil. Sa fi liber ca vantul, sa fi special, la fel ca oricare alt copil. Toate necazurile din lume sunt cauzate de uitarea acestui sentiment.
Cand sustin un spectacol, conexiunea mea cu oamenii  pur  si simplu imi aminteste de acest lucru: sa fi liber si sa fi special. In acest spirit si-a realizat NAACP o activitate bine apreciata.
Multumesc pentru increderea ce mi-o aratati pentru ca impartasesc aceasta munca - pentru ca ceea ce simt profund, fac.  Accept acest premiu in numele vindecari lumii. Cand toti vor fi la fel de liberi si egali cum suntem noi astazi.” 

În 1996, în seara concertului din Tunis a Turneului HIStory II - sponsorizat de recent constituita „Kingdom Entertainment”, - Michael face urmatoarea declaratie:
       "Sunt deosebit de incantat de faptul ca acest concert va fi in Tunisia, o natiune pasnica si toleranta, careia ii pasa in mod egal atat de barbati, cat si de femei si copii. Incasarile obtinute din concertul meu vor merge la o organizatie de caritate nationala pentru ajutarea celor nevoiasi,  acesta fiind un motiv in plus de multumire pentru mine. Organizatia de caritate mentionata este "Fondul national de solidaritate", care lupta impotriva saraciei.

Pe data de 8 Mai, 1996, in cadrul “World Music Awards” din Monaco, Monte-Carlo,
Michael Jackson interpreteaza "Earth Song", atragand atentia asupra starii de degradare a planetei.
Castigă 4 premii, inclusiv premiul “Cel mai bine vandut artist de muzica Pop”  si " Cel mai bine vandut artist de muzica R & B” , premii ce i-au fost inmanate de catre Albert al II-lea, Printul Suveran de Monaco. La primirea premiilor, declara:

     - "Va iubesc atat de mult! Aceste premii  venite din partea voastra, in cadrul “World Music Awards”, sunt  speciale pentru mine, ca o persoana care iubeste, adora si are preocupari in favoarea oamenilor de toate nationalitatile si originile etnice. Muzica mea serveste pentru a face omenirea constienta de ostilitatea (sovinismul) care exista impotriva oamenilor din toata lumea. Eu nu sunt si nu am fost niciodată antisemit.    Si va rog, faceti-mi o favoare: nu cititi ziarele de scandal!....
Viitorul nostru acesta este, chiar aici de fata: copiii! Va iubesc!"

Toate veniturile din acest spectacol anual, au mers la doua organizatii de caritate care asista zonele subdezvoltate, în principal cele în Africa, Asia, Europa de Est si Brazilia.”

In Sun City, Africa de Sud, iulie, 1996, in timpul catorva zile petrecute în aceasta tara, Michael Jackson tine un discurs, prin care ridica gradul de constientizare privind abuzul suferit de copiii din intreaga lume, dandu-se pe el insusi ca si exemplu de ajutorare pentru usurarerea vietii unor astfel de categorii defavorizate, si indeamnă pe altii sa ia masuri impotriva altor asemenea infractiuni.

   -    "Ne comportam ca niste oameni fara mila si fara dragoste pentru cea mai vulnerabila sectiune a societatii. Copiii din toata lumea sunt fara un purtator de cuvânt, ei sunt fara glas ... Cu totii suntem atinsi de atrocitatile comise impotriva copiilor: abuz sexual, fizic, munca fortata, neglijarea educationala. Ne simtim rusinati. Suparati. Ingroziti. Dar nu se intreprinde nici o actiune .... Nici o masura”

La o alta conferinta de presa, el tine un alt discurs emotionant oamenilor din Africa de Sud:
     "In primul rand, as dori sa spun, sincer, din adancul inimii, nu aveti nici o idee cat de fericit si onorat ma simt sa fiu aici in Africa de Sud. Oamenii de aici au fost atat de bun cu mine ... iubirea lor, generozitatea lor, ospitalitatea lor, au fost coplesitoare .... Va spun asta din adancul inimii, pentru ca asa simt. Si va mai spun ca nu port acesti ochelari pentru a fi Mr. Cool, ci port acesti ochelari deoarece ei ascund o parte din mine, iar in felul acesta nu aveti cum sa-mi vedeti lacrimile ...  Sunt atat de fericit sa fiu aici,  asa cum voi toti ati fost atat de minunati cu mine si doresc si eu, la randul meu, sa va multumesc atat de mult.... si eu... eu va multumesc pentru ca ati venit in Sun City ...”Top of Form

    „As dori sa profit de aceasta ocazie pentru a multumi presedintelui Nelson Mandela si oamenilor minunati din Africa de Sud pentru ... acest amabil, realmente plin de amabilitate „bun venit” în tara voastră minunată. Imi place .. Imi place atat de mult, ma gandesc sa cumpar o casa aici...
As dori sa-i multumesc minunatului personal pentru ospitalitate si pentru gazduirea acestei conferinte. Imi pare rau că nu am  reusit sa sustin, pana acum, concertul in Africa de Sud, datorita nehotararii mele de a veni aici. Acum, insa, sunt foarte incantat de aducerea Turneului HIStory, un spectacol cu un brand nou,  in Africa de Sud. Suntem in negocieri chiar acum, si avem de gand sa incepem turneul la mijlocul lunii ianuarie 1997, in Cape Town, Durban si Johannesburg.
Promotorul meu, domnul Marcel Avram este astazi aici pentru a da informatii suplimentare si pentru a raspunde la orice intrebare ati putea avea cu privire la Turneul Mondial HIStory. Va iubesc din toata inima si va multmesc foarte mult"

La plecarea din Africa de Sud, pe 20 iulie 1996, el avea sa se adreseze oamenilor din Africa si lui Nelson Mandela, cu urmatoarele cuvinte:
   "Este o placere si o onoarea pentru mine să fiu aici, in Africa de Sud. Iubesc foarte mult oamenii acestor locuri. Venirea mea aici a insemnat „momentul” vietii mele. M-am simtit atat de bine si urasc faptul ca trebuie sa plec! ...Vom reveni cu siguranta in luna Ianuarie. Iar Nelson Mandela este un om minunat, minunat. Imi place foarte mult Nelson Mandela. Va multumesc pentru ospitalitate."
El dezvaluie, de asemenea, faptul ca lucreaza la un cântec despre Mandela: " Am lucrat la el noaptea trecută (19 Iulie) "

Michael avea sa se alature liderilor africani din Namibia intr-un apel pentru reducerea datoriilor si indemnand pentru o noua era in regiunea cea mai saraca din lume, in special pentru copii.
Pe 16 mai 1998, superstarul spune la sammitul anual al “Forumului Economic Sud African”, de la Windhoek, ca va dona fonduri pentru a face ca lumea sa fie un loc mai bun pentru copiii sai.
Jackson precizeaza ca el si noul sau partener de afaceri, Barden International, vor analiza investitiile la nivel mondial care ar aduce emanciparea economica a poporului si ar imbogati viata copiilor.
  - "Am de gand sa ne punem banii acolo unde gurile noastre o cer" afirma Michael Jackson, vizitand Namibia, in calitatea sa de persoana privata in a evalua oportunitatile de investitii.


Traducere si adaptare: Dorina AM